Εφορία: Στο στόχαστρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δηλώνουν τα έσοδα

2024-06-12

Από Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία νέα βάση δεδομένων που θα συνδέεται με το κτηματολόγιο, Ε9 και στοιχεία μίσθωσης ακινήτων. 

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ενώ έχουν έσοδα δηλώνουν ελάχιστα. Ειδικότερα, νέα σειρά μέτρων που αφορούν άμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Έρχεται τετραπλό μπλόκο σε εκείνους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ενώ έχουν έσοδα δηλώνουν ελάχιστα. Συγκεκριμένα στα σκαριά βρίσκεται το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, που ετοιμάζεται και θα τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες το οποίο θα μπορεί και θα ελέγχει όχι μονάχα τι ανήκει σε κάποιον, αλλά και από ποιο ακίνητο βγάζεις χρήματα όταν το ενοικιάζεις.

Επιπλέον τα Ε9 θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως θα αποκαλυφθούν όλοι εκείνοι, οι οποίοι έχουν ακίνητα στο όνομά του και δεν τα εμφανίζουν στην εφορία.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Όλα αυτά θα σημαίνουν πρακτικά:

-Πρόστιμα

-Επιπλέον δηλώσεις ΕΝΦΙΑ

-Διόρθωση παλαιότερων δηλώσεων

-Πληρωμές αναδρομικών με επιπλέον επιβαρύνσεις

Το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων της ΑΑΔΕ θα περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες για τα ακίνητα όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών κλπ.

Το νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα έχουν υποχρέωση να το ενημερώνουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές ακινήτων. Το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Δείτε Επίσης

akatharista.gov.gr - Νέες οδηγίες για τα οικόπεδα - Το χρονικό διάστημα που πρέπει να είναι καθαρά

Πρόσφατες δημοσιεύσεις