Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) αποτελεί σημαντική ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά που παλεύουν με τα αυξανόμενα κόστη ενέργειας.
Τέλος στον εφιάλτη των τεκμηρίων για 2 εκατομμύρια νοικοκυριά - Τι αλλάζει
Φρένο μπαίνει μετά τις εκλογές στα παράλογα τεκμήρια και τα κατά φαντασίαν εισοδήματα, με βάση τα οποία το κράτος επιβάλλει φόρους κατά το δοκούν, ενώ στερεί και προνοιακά βοηθήματα ή κοινωνικά επιδόματα από νοικοκυριά που τα έχουν απόλυτη ανάγκη.
Ο εφιάλτης τελειώνει το 2026, οπότε τα τεκμήρια φορολογίας μειώνονται ή εξορθολογίζονται.
Οπως όλα δείχνουν, του χρόνου θα είναι η τελευταία φορά που θα ισχύσουν οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για τα εισοδήματα που δηλώνουν 2 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, μισθωτοί, ναυτικοί, ιδιοκτήτες ακινήτων, συνταξιούχοι και όχι μόνο.
Χαλαρώνοντας τη θηλιά της Εφορίας, μπαίνει τέλος στον τραγέλαφο να θεωρούνται κροίσοι και να φορολογούνται αγρίως αν, π.χ., κληρονόμησαν ένα σαραβαλάκι 2.000 κυβικών εκατοστών από τον παππού ή τον θείο τους ή αγόρασαν φουσκωτή πισίνα από το σούπερ μάρκετ!
Παγίδα για μικρομεσαίους
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το μέτρο πλήττει κυρίως τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους για περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν στο παρελθόν.
Τα τεκμήρια θεσπίστηκαν για τη φοροδιαφυγή των πλουσίων. Στην πράξη, όμως, πλήττουν κυρίως εκείνους που (κατά τεκμήριο) δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν!
Στην πλειονότητά τους, τα περισσότερα θύματα του μέτρου είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Και αυτό διότι επιβάλλονται με απολύτως στρεβλό τρόπο.
Ευτράπελο, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι περιβόητες «αδήλωτες πισίνες». Από αεροφωτογραφίες έχουν εντοπιστεί χιλιάδες «μπλε κουκκίδες» με πισίνες που ελέγχονται αν έχουν δηλωθεί ή όχι στο Ε1. Το τεκμήριο διαβίωσης ξεκινά από 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ επιβάλλεται και φόρος πολυτελείας.
Ωστόσο ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος μιλά γενικώς και αορίστως για «δεξαμενές κολύμβησης», ασχέτως αν αυτές είναι μόνιμες κατασκευές (χτιστές) ή συναρμολογούμενες. Δεν ορίζει επίσης πουθενά ως «δεξαμενές κολύμβησης» όσες έχουν βάθος, π.χ., 1,5-2 μέτρα, για να μπορεί όντως κάποιος να κολυμπά, ούτε τις εξαιρεί αν έχουν μόλις 20 ή 30 εκατοστά, όπως μια φουσκωτή πισίνα 2×2, για να παίζουν το καλοκαίρι τα παιδάκια, την οποία αγοράζει κάποιος και στο σούπερ μάρκετ!
Επιπλέον, τα τεκμήρια διαβίωσης υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα και τα μεγέθη που είχαν καθοριστεί πολύ πριν από το 2010, που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ποτέ δεν αναπροσαρμόστηκαν, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας που είχαν ανασταλεί υπό όρους.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Χάνεις το Επίδομα Αν Δεν Προλάβεις! Νέα Αίτηση Μέχρι Τέλος Μαΐου – Δες Τι Πρέπει να Κάνεις!
💥 «Τέλος το μαύρο χρήμα!» - Από 1η Νοεμβρίου, κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα θα παρακολουθείται ζωντανά!
Η μακροχρόνια ανεργία αποτελεί μια δύσκολη πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, με τη ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) να προσφέρει διάφορα επιδόματα και παροχές για να στηρίξει αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας.