Ρεύμα: Διαγράφονται η όχι τα χρέη μας στη ΔΕΗ η άλλες εταιρίες

2024-03-25

Λογαριασμοί ρεύματος: Διαγραφή χρεών στη ΔΕΗ και άλλους παρόχους - Τι ισχύει και πότε γίνεται;

Διαγράφονται η όχι τα χρέη μας στη ΔΕΗ η άλλες εταιρίες και αν διαγράφονται σε ποίες περιπτώσεις;

Σήμερα πολλοί είναι οι καταναλωτές που αναζητούν τρόπους ώστε να διαγράψουν τα χρέη που έχουν από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος τόσο στη ΔΕΗ όσο και σε άλλες εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει διαγραφή οφειλών από τον πάροχό μας; Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο ενεργειακό τοπίο, αρκετοί καταναλωτές κάνουν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι δυνατή η διαγραφή χρεών από ανεξόφλητα τιμολόγια, τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους. Είναι, όμως, εφικτό κάτι τέτοιο;

Αρχικά, θα πρέπει να πούμε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη πραγματοποιήσει διαγραφή των χρεών για τους καταναλωτές που έχασαν τα σπίτια τους στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021. Η ελάφρυνση αυτή αφορούσε τόσο τις ληξιπρόθεσμες όσο και τις τρέχουσες οφειλές των πληγέντων.

Προπληρωμένη κάρτα για τους δικαιούχους επιδομάτων - Ποια η διαδικασία να την λάβεις από την τράπεζα

Διαγράφονται η όχι τα χρέη μας στη ΔΕΗ;

Σε μια προσπάθεια αύξησης της ρευστότητάς της, η ΔΕΗ έχει πια αναθέσει την είσπραξη των ανεξόφλητων ποσών σε διάφορα δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες. Στόχος είναι η ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να βρεθούν λύσεις διευθέτησης των οφειλών και εξατομικευμένης αποπληρωμής.

Επιπλέον η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε παραγραφή των χρεών για τα οποία έχει παρέλθει η 5ετία ως "ανεπίδεκτα είσπραξης". Τα χρέη αυτά σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο μπορούν να παραγραφούν μιας και δεν έχει καταστεί δυνατόν να εισπραχθούν. Η διαγραφή αυτή είναι καθαρά λογιστική μιας και οι συνεργαζόμενες με τη ΔΕΗ επιχειρήσεις είσπραξης οφειλών θα συνεχίσουν να προσπαθούν να εισπράξουν τις οφειλές παρότι αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολο.

Χρέη στο Δημόσιο: Πότε διαγράφονται και πότε γίνεται κατάσχεση

Τέλος οι οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν ενσωματώνονται σε αυτές της εφορίας ενώ δεν υπάρχουν χρηματικές ποινές για όσους έχει γίνει διαγραφή ή παραγραφή του χρέους. Όμως θα πρέπει να έχουν όλοι οι καταναλωτές υπόψιν τους πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πλέον δημιουργήσει ένα σύστημα στο οποίο εντάσσονται όλοι οι κακοπληρωτές και όσοι συστηματικά "φεσώνουν" τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, είναι και αυτό μια μορφή ποινής.

Η διαγραφή χρεών ισχύει μόνο σε περιπτώσεις όπου οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν και όχι για τους κακοπληρωτές που σκόπιμα αποφεύγουν τις πληρωμές χρεών!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις