Μετρητά τέλος - Που θα πληρώνουμε με κάρτες - Σε αυτά τα επαγγέλματα θα είναι υποχρεωτική η χρήση POS

2023-10-01

Έρχεται σταδιακά το τέλος των μετρητών. Η κυριαρχία των καρτών και των smartphone στις καθημερινές πληρωμές

Τα τελευταία χρόνια η πληρωμή με μετρητά έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερα. Η χρήση των μηχανημάτων POS είναι πολύ διαδεδομένη πλέον και εξυπηρετεί τους καταναλωτές καθώς δεν χρειάζεται να κάνουν ανάληψη μετρητών από τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Μπορούν απλά να πληρώσουν με την τραπεζική τους κάρτα. Πλέον, αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα ένας πιο εύκολος τρόπος πληρωμής, μέσω κινητού τηλεφώνου.

Το σχέδιο «πλαστικό χρήμα παντού», θα ενεργοποιηθεί σταδιακά από αρχές 2024 και σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση εντάσσονται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές επαγγελματικοί κλάδοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως:

  • Ιδιοκτήτες ταξί
  • Παραγωγοί λαϊκών αγορών
  • Περιπτερούχοι
  • Ψιλικά – παντοπωλεία
  • Πάγκοι σε πανηγύρια
  • Ιδιωτικά πανεπιστήμια – ΙΕΚ
  • Θέατρα – κινηματογράφοι – συναυλίες
  • Τραγουδιστές – συγκροτήματα – χορευτές

Πως έχουν επηρεάσει οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον χώρο της εστίασης

Για τις πληρωμές στον χώρο της εστίασης μίλησε η υπεύθυνη μεγάλου εστιατορίου στην Αθήνα, Στεφανή Μαρία-Χριστίνα.

Σύμφωνα με την κυρία Στεφανή, ο πιο συνηθισμένος τρόπος πληρωμής στο εστιατόριο είναι μέσω κάρτας. Χρησιμοποιείται και η πληρωμή μέσω κινητού πιο έντονα όσο περνάει ο καιρός αλλά όχι στην ίδια συχνότητα. Αντίθετα με τους άλλους επαγγελματίες δήλωσε πως «αν και δεν έχουμε πολλά νέα άτομα ως τακτικούς πελάτες, περισσότερο οι πιο νέοι πληρώνουν με μετρητά ή με κάρτα. Αρκετοί μεσήλικες έχουν την κάρτα στο κινητό τους».

Στην ερώτηση σχετικά με το προτιμότερο μέσο συναλλαγής απάντησε πως «από άποψη χρόνου της συναλλαγής, είναι πολύ πιο σύντομο να πληρώσει κάποιος με κάρτα αλλά σαν επιχείρηση εστίασης σίγουρα υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά το φιλοδώρημα γιατί όταν πληρώνει κάποιος με κάρτα, κατά πάσα πιθανότητα ξεχνάει να αφήσει.»

Για το πρόβλημα με το φιλοδώρημα μίλησε περισσότερο εξηγώντας: «Έχουμε την γραμμή σαν εταιρία να μην ρωτάμε τους πελάτες αν θέλουν να αφήσουν φιλοδώρημα όταν πληρώνουν μέσω κάρτας. Συνήθως ξεχνιούνται και δεν αφήνουν επειδή δεν τους το υπενθυμίζουμε και μας το λένε κιόλας μετά ότι το ξέχασαν. Ή θεωρούν ότι έτσι δεν θα φτάσει το φιλοδώρημα στα χέρια μας, γι' αυτό και πολλές φορές αφήνουν ένα ευρώ στο τραπέζι».

Όσον αφορά το θέμα των προμηθειών που απασχολούσε έντονα τους άλλους επαγγελματίες δήλωσε πως επειδή το εστιατόριο ανήκει σε όμιλο δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Απλώς πρέπει το φιλοδώρημα να μπαίνει σε ξεχωριστή θυρίδα του POS επειδή δεν φορολογείται. Αν τοποθετηθεί με το γενικό ποσό, η επιχείρηση θα φορολογηθεί και για το φιλοδώρημα σαν να είναι «κέρδος», γι' αυτό και χρειάζεται προσοχή.

Τέλος στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια πρακτική διαφορά ανάμεσα στην πληρωμή με κινητό ή με κάρτα σχολίασε πως «δεν υπάρχει, απλά το κινητό έχει μία διαδικασία, αν δεν είναι κάποιος εξοικειωμένος, χρειάζεται να βοηθήσουμε εμείς ή θα θέλει τρεις τέσσερις προσπάθειες. Αντίθετα η κάρτα δεν χρειάζεται ούτε double click ούτε face ID».

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνδυασμό με τα στοιχεία που δημοσιεύονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αναδεικνύει την αύξηση αυτών των τρόπων πληρωμής. Παρά το ότι αυτή η εξέλιξη έχει βοηθήσει πολύ στην μείωση της φοροδιαφυγής και εξυπηρετεί τους πολίτες, υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες που προβληματίζονται για την προμήθεια που κρατάνε οι Τράπεζες. Ακόμη, οι εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης καταδεικνύουν ένα ακόμη πρόβλημα με το φιλοδώρημα τους.

Έρευνα της ΕΚΤ το 2022 σχετικά με τους τρόπους πληρωμής

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε έρευνα που αφορούσε την στάση πληρωμών των καταναλωτών στην ζώνη του ευρώ, η οποία ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε το 2022. Τα αποτελέσματα της συγκρίθηκαν με αντίστοιχα του 2019 και παλαιότερα του 2016.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες χρησιμοποιούν την κάρτα για τις συναλλαγές τους σε σημεία που διαθέτουν POS σε ποσοστό 50%, γεγονός που δείχνει ότι είναι πλέον αρκετά διαδεδομένος τρόπος πληρωμής. Παρόλαυτα, θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά σε ποσοστό 24%, κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 22%.

Επιπλέον όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ετήσια βάση έχουν φθάσει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν πως τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος πληρωμής (59%), αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό από το 2016 (79%) και το 2019 (72%).

Οι κάρτες χρησιμοποιήθηκαν για το 34% των συναλλαγών σε σημεία που διαθέτουν POS σε σχέση με το 19% του 2016 και το 25% του 2019. Όσον αφορά τις πληρωμές μέσω κινητού, έχουν και αυτές αυξηθεί καθώς το 2019 αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από 1% ενώ το 2022 έφθασαν σε πάνω από 3%.

Πώς λειτουργούν οι πληρωμές μέσω κινητού

Οι πληρωμές μέσω κινητού είναι εφικτές μέσω της τεχνολογίας NFC (Near Field Communication) ή στα ελληνικά «επικοινωνία κοντινού πεδίου». Το NFC λειτουργεί όταν πλησιάσει αρκετά το κινητό κάποιου, περίπου 4 εκατοστά, μ' ένα κινητό που διαθέτει επίσης αυτή την λειτουργία. Η τεχνολογία αυτή ανακαλύφθηκε το 2004 αλλά από τότε έχει εξελιχθεί πολύ. Παλαιότερα η λειτουργία αυτή δεν υποστηριζόταν απ' όλες τις συσκευές αλλά πλέον είναι σπάνιο κάποιο smartphone να μην την έχει.

Οι πληρωμές μέσω αυτής της τεχνολογίας είναι δυναμικά κρυπτογραφημένες και έτσι πρόκειται για έναν από τους πιο ασφαλείς τρόπους πληρωμής.Οι περισσότερες τράπεζες πλέον διαθέτουν εφαρμογές για το κινητό. Εφόσον διαθέτει κάποιος την εφαρμογή της τράπεζας του, μπορεί να προσθέσει την κάρτα του στην εφαρμογή του κινητού του που προσφέρει την δυνατότητα της ηλεκτρονικής πληρωμής (Google pay, Apple pay, Samsung pay).

Αυτός ο τρόπος πληρωμής είναι πιο γρήγορος και πρακτικός από τους υπόλοιπους. Είναι γνωστό πως πλέον είναι πιο πιθανό να ξεχάσει κανείς το πορτοφόλι του παρά το κινητό του. Πλέον με την χρήση της τεχνολογίας «face ID» ή με το δακτυλικό αποτύπωμα του καθενός, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο καταναλωτής είναι να ανοίξει την εφαρμογή της κάρτας και να την σαρώσει στο μηχάνημα POS.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις