Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού - Πως τη βρίσκω και πότε μπορώ να κλείσω ξενοδοχείο και ακτοπλοϊκά

2024-06-23

Πως και πότε γίνεται η χρήση των επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού 2024 - 2025 για Καταλύματα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Είσαι στους πίνακες με τα αποτελέσματα του Κοινωνικού Τουρισμού ΔΥΠΑ και αναρωτιέσαι πως βρίσκεις την επιταγή σου στη ΔΥΠΑ,  πως κάνεις εκτύπωση, αν είναι ίδια η επιταγή σου για καταλύματα και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τέλος πως κλείνεις το ξενοδοχείο που θα επιλέξεις από την λίστα των καταλυμάτων 2024; Διάβασε το παρακάτω κείμενο και θα σου λύσει αρκετές από τις απορίες σου. 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως τα αποτελέσματα που έχουν βγει είναι προσωρινά και θα πρέπει να περιμένεις τα οριστικά αποτελέσματα και για τους δικαιούχους και για τα Καταλύματα/Ξενοδοχεία για να μπορέσεις να κλείσεις το δωμάτιο της επιλογής σου και να κάνεις εκτύπωση της επιταγής που θα χρειαστεί για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σου.

Πότε θα βγουν όμως τα οριστικά αποτελέσματα;

Τα οριστικά αποτελέσματα αν κρίνουμε με το περσινό χρονοδιάγραμμα θα βγουν τελευταία στιγμή λίγες μέρες η ώρες πριν την έναρξη του προγράμματος. Πέρυσι είχαν βγει 28 με 29 Ιουνίου. Υπενθυμίζουμε πως το πρόγραμμα 2024 - 2025 αρχίζει 1 Ιουλίου. 

Πως βρίσκω τις επιταγές μου στη ΔΥΠΑ;

Οι επιταγές σου βρίσκονται στη προσωπική σου καρτέλα στο e-service της ΔΥΠΑ και θα τις βρεις κάνοντας τα παρακάτω βήματα:

Μπαίνουμε με τους κωδικούς ΔΥΠΑ η τους Κωδικούς taxisnet στο e-service της ΔΥΠΑ - Στη πλαϊνή στήλη στις Λειτουργίες επιλέγουμε Επιταγές Ωφελουμένων Προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Πως κάνω εκτύπωση των επιταγών;

Θα πρέπει να αναφερθεί πως η επιταγή σε εκτυπωμένη μορφή θα σου χρειαστεί μόνο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια,  διότι θα έχει το barcode για να το σκαναρουν στο ταμείο. Η επιταγή και για τα Καταλύματα και για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ίδια με την διαφορά ότι για τα Καταλύματα χρησιμοποιείται ο αριθμός της χωρίς εκτύπωση, αλλά για τα ακτοπλοϊκά θα χρειαστεί το barcode και θα πρέπει να την εκτυπώσεις. 

Πως κλείνω το ξενοδοχείο η κατάλυμα;

Εδώ είναι απλά τα πράγματα. Βρίσκεις το κατάλυμα που σε ενδιαφέρει στη λίστα με τους παρόχους,  παίρνεις τηλέφωνο η στέλνεις email (τα στοιχεία επικοινωνίας αναφέρονται και αυτά στη λίστα) και κανονίζεις τις ημέρες και όλους τους όρους κράτησης σου,  αναφέροντας φυσικά πως είσαι δικαιούχος Κοινωνικού Τουρισμού ΔΥΠΑ. Τις εκπτώσεις που σου παρέχει το πρόγραμμα για τα Καταλύματα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα βρεις ΕΔΩ

Η Δημόσια πρόσκληση αναφέρει: 

"Οι δικαιούχοι επιλέγουν ελεύθερα το τουριστικό κατάλυμα όπου επιθυμούν να διαμείνουν από το αναρτημένο Μητρώο Παρόχων για τα καταλύματα του Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ, με τον περιορισμό ότι το κατάλυμα δεν βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 60χιλιομέτρων από τη μόνιμη κατοικία τους.

Εξαιρούνται του περιορισμού των 60 χλμ:

  • περιπτώσεις κατά τις οποίες το τουριστικό κατάλυμα βρίσκεται σε ηπειρωτικό μέρος και ο τόπος κατοικίας σε νησί και αντίστροφα ή το τουριστικό κατάλυμα και ο τόπος κατοικίας βρίσκονται σε διαφορετικά νησιά.
  • η νήσος Λέσβος."
ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δικαιούχοι υποχρεούνται κατά την άφιξη στο τουριστικό κατάλυμα να προσκομίσουν στον πάροχο φωτοαντίγραφο εγγράφου ταυτοπροσωπίας δικό τους (ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ.) και των ωφελουμένων εκείνων με τους οποίους πραγματοποιούν κοινές διακοπές (ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ. ή βεβαίωση ΑΜΚΑ). Τα φωτοαντίγραφα των εγγράφων ταυτοπροσωπίας τηρούνται στο αρχείο του παρόχου. 

Τέλος δες και τις υποχρεώσεις των παροχών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έτσι όπως αναφέρονται στη Δημόσια πρόσκληση. 

Οι πάροχοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή τους στο πρόγραμμα έχουν ορισμένες υποχρεώσεις, που καλό είναι να γνωρίζουμε. Ποιες είναι αυτές:

Οι πάροχοι υποχρεούνται:

  • να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ
  • να δέχονται στο κατάλυμά τους δικαιούχους - ωφελούμενα μέλη, κατόχους Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού από της ενάρξεως του προγράμματος και μέχρι τη λήξη του. Τυχόν διάθεση δωματίου πριν ή μετά τον χρόνο λήξης του προγράμματος δεν θα γεννά καμιά υποχρέωση σε βάρος του ΟΑΕΔ
  • να δέχονται δικαιούχους του Προγράμματος σε όλα τα τμήματα της μονάδας τους καθ' όλο το διάστημα λειτουργίας τους, που θα δηλώνεται στην αίτηση, χωρίς να εξαιρούν κάποιο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, και μέχρι του ορίου δυναμικότητας, όπως αυτή ορίζεται στο Ειδικό Σήμα /Γνωστοποίηση Λειτουργίας
  • να διαθέτουν - ανάλογα με τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπονται για την κατηγορία του καταλύματος - αδαπάνως τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τον Οργανισμό δωμάτια με ατομικό ή κεντρικό σύστημα ψύξης/θέρμανσης (ανάλογα με την περίοδο λειτουργίας τους), με ιδιωτικό λουτρό, ψυγείο και τηλεόραση
  • να μη διαθέτουν σε καμία περίπτωση προβληματικά δωμάτια (υπόγεια, εσωτερικά, χωρίς επαρκή φωτισμό ή αερισμό κ.λπ.)να μην προβαίνουν σε ενοικίαση του χώρου του σαλονιού διαμερίσματος σε δικαιούχους - ωφελούμενα μέλη, καθώς και σε ενοικίαση διαμερισμάτων των ξενοδοχείων, των επιπλωμένων διαμερισμάτων και των ενοικιαζομένων επιπλωμένων διαμερισμάτων κατά δωμάτιο
  • να προσφέρουν άνευ αποζημιώσεως ή αμοιβής στους δικαιούχους όλες τις υπηρεσίες που υποχρεούνται κατά τις σχετικές διατάξεις να παρέχουν προς τρίτους
  • να καθαρίζουν τα δωμάτια και να αλλάζουν τον ιματισμό τους (πετσέτες, σεντόνια κ.λπ.) σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις Τουριστικής Νομοθεσίας
  • να παρέχουν στους δικαιούχους - ωφελούμενα μέλη, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια, πρωινό ίδιο με εκείνο που προσφέρουν στους άλλους πελάτες του καταλύματος, με σύνθεση σύμφωνη με τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις.
ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή κατά τον καθορισμό αυτής οι πάροχοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Συνεπώς, θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να είναι αισθητά μειωμένη η τιμή που προκύπτει από το άθροισμα επιδότησης και ιδιωτικής συμμετοχής σε σχέση με την τιμή της ελεύθερης αγοράς.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

1. Οι πάροχοι που θα ενταχθούν στο Μητρώο Παρόχων οφείλουν να δημιουργήσουν ειδικά Εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού για το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

2. Η διαδικασία έκδοσης Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού και ενεργοποίησης της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού - Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης έχει ως εξής:

Οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού που έχει εκδοθεί επ' ονόματί τους για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Προσέρχονται στα Ταξιδιωτικά Γραφεία/ Πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή στα εκδοτήρια εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται, για την απόδειξη της οποίας πρέπει να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που την αποδεικνύουν (π.χ. ταυτότητα πολυτέκνου).Μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση και επιστροφή.

Η ενεργοποίηση της επιταγής αποτυπώνεται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού.

3.Οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι οφείλουν να επιδεικνύουν την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, αλλιώς δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του εισιτηρίου τους.

4. Σε περίπτωση που ο πάροχος εκδώσει μόνο εισιτήριο μετάβασης, ενεργοποιείται μόνο το μέρος της Επιταγής που καλύπτει τη μετάβαση, ενώ το μέρος της Επιταγής που αφορά στην επιστροφή μπορεί να ενεργοποιηθεί από άλλο πάροχο με την ίδια διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω.

5. Σε περίπτωση που ο πάροχος για οποιονδήποτε λόγο που ανάγεται στο πρόσωπό του πρέπει να ακυρώσει εισιτήριο που εξέδωσε, αποδεσμεύει την επιταγή, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί από άλλο πάροχο.

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Κοινωνικός Τουρισμός - Πόσα χρήματα καλύπτει η ΔΥΠΑ για 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ ένσταση - Διαδικασία και δικαιολογητικά

Καταλύματα και ξενοδοχεία Κοινωνικού τουρισμού 2024-2025 - Πίνακες - Πως γίνεται η χρήση των επιταγών και τι θα πληρώσουν οι δικαιούχοι

Αρχεία με τα προσωρινά αποτελέσματα Κοινωνικού τουρισμού - Πως να δεις αν είσαι δικαιούχος

***Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) και την διατήρηση όλων των ενεργών συνδέσμων που υπάρχουν μέσα στο κείμενο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις