"Ψάχνει" τους δικαιούχους ανέργους για το επίδομα "bonus" η ΔΥΠΑ - Ελέγξτε τα email σας

2023-11-28

Με μια επιστολή στα email τους η ΔΥΠΑ "ψάχνει" τους μακροχρόνια ανέργους που δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα bonus των 300 ευρώ. 

Συγκεκριμένα όσοι μακροχρόνια άνεργοι έχουν συμπληρώσει τους 60 συνεχόμενους μήνες εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ και δεν έχουν αιτηθεί για το επίδομα bonus των 300 ευρώ, λαμβάνουν στο email τους ένα μήνυμα που τους ενημερώνει ότι ίσως δικαιούνται το επίδομα. 

Για να μπορούν να αιτηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο στο e-service της ΔΥΠΑ και να έχει συνταχθεί το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ΑΣΔ. 

Το θέμα είναι ότι όσοι έχουν συντάξει παλιότερα το Ατομικό Σχέδιο Δράσης και το έχουν μετατρέψει στο ψηφιακό δεν βρίσκουν την αίτηση στη καρτέλα τους παρόλο που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στη συγκεκριμένη παροχή. 

Σε αυτή τη περίπτωση οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το τοπικό υποκατάστημα της ΔΥΠΑ για να ενημερωθεί η καρτέλα σας και να ανοίξει η αίτηση. 

Επίδομα 300 ευρώ - Πληροφορίες για τους δικαιούχους

Στόχος της νέας ενίσχυσης, που θεσμοθετήθηκε μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά», είναι η ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) και εύρεσης εργασίας.

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

  • Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ
  • Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:

  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)
  • Η καταβολή της παροχής γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ.

Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, θα εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και θα επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ ώστε να μετατραπεί αυτόματα σε Ψηφιακό ΑΣΔ.

Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.

Για να κλείσουν ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης, οι άνεργοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/exuperetese-me-telediaskepse-apo-ton-organismo-apaskholeses-ergatikou-dunamikou-oaed

Για να κλείσουν ραντεβού δια ζώσης, οι άνεργοι θα πρέπει είτε να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (email) στο ΚΠΑ2 είτε να τηλεφωνήσουν στο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για να βρείτε το ΚΠΑ2 στο οποίο ανήκετε με βάση την κατοικία σας, καθώς και το αντίστοιχο email, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/poy-aniko

Για να υποβάλλετε την αίτηση εισέρχεστε στη καρτέλα της ΔΥΠΑ με τους κωδικούς σάς η τους κωδικούς taxisnet και επιλέγετε την παρακάτω αίτηση  

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) www.enaklik.com 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις