Φαουλ της ΔΥΠΑ: Στέλνει email για το εφάπαξ επίδομα....και δεν το δίνει τελικά

2023-12-10

Μεγάλο μπάχαλο έχει προκαλέσει η ΔΥΠΑ τους τελευταίους μήνες,  αφού στέλνει email στους μακροχρόνια ανέργους ότι δικαιούνται το επίδομα 300 ευρώ,  το οποίο τελικά δεν μπορούν να το πάρουν.

 Με μια επιστολή στα email τους η ΔΥΠΑ "ψάχνει" τους μακροχρόνια ανέργους που δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα bonus των 300 ευρώ.

Συγκεκριμένα όσοι μακροχρόνια άνεργοι έχουν συμπληρώσει τους 60 συνεχόμενους μήνες εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ και δεν έχουν αιτηθεί για το επίδομα bonus των 300 ευρώ, λαμβάνουν στο email τους ένα μήνυμα που τους ενημερώνει ότι δικαιούνται το επίδομα. 

Τι είναι η Εφάπαξ χρηματική παροχή 300€ για μακροχρόνια (άνω των 5 ετών) ανέργους;

Στα πρόσωπα που συμπληρώνουν μακροχρόνια εγγεγραμμένη ανεργία στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. άνω των 5 ετών και εν συνεχεία καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, χορηγείται εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300€, εφόσον δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα ή χρηματική ενίσχυση από τη ΔΥΠΑ.

Για να μπορούν να αιτηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο στο e-service της ΔΥΠΑ και να έχει συνταχθεί το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ΑΣΔ.

Το θέμα είναι ότι όσοι έχουν συντάξει παλιότερα το Ατομικό Σχέδιο Δράσης και το έχουν μετατρέψει στο ψηφιακό δεν βρίσκουν την αίτηση στη καρτέλα τους παρόλο που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στη συγκεκριμένη παροχή.  

Και το "δούλεμα" συνεχίζεται και συνεχίζεται παρόλο που η ίδια Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ αναφέρει στη σελίδα της ότι όσοι έχουν καταρτίσει νωρίτερα το Ψηφιακό ΑΣΔ και συμπληρώνουν άνω των πέντε ετών μακροχρόνια ανεργία μετά την κατάρτισή του δεν δικαιούνται την παροχή των 300 ευρώ.

Επίδομα 300 ευρώ - Πληροφορίες για τους δικαιούχους

Στόχος της νέας ενίσχυσης, που θεσμοθετήθηκε μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά», είναι η ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) και εύρεσης εργασίας.

Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ στην παρακάτω αίτηση

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

  • Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ
  • Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:

  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)
  • Η καταβολή της παροχής γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) www.enaklik.com 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις