Επίδομα 300 ευρώ από την ΔΥΠΑ σε ανέργους: Κάθε πότε το παίρνεις και με ποιες προϋποθέσεις

2024-05-17
Το επίδομα 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους της ΔΥΠΑ  - Είναι εφάπαξ και καταβάλλεται υπο προϋποθέσεις. 
Το συγκεκριμένο επίδομα που έχει ονομαστεί "μπόνους" καταβάλλεται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ και ανέρχεται στα 300 ευρώ
ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Δικαιούχοι είναι μόνο μακροχρόνια άνεργοι και μόνο όσοι έχουν συντάξει το Ατομικό Σχέδιο Δράσης ΑΣΔ και το έχουν μετατρέψει σε ψηφιακό κάνοντας μια απλή ενέργεια με ένα κλικ. 
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι έχουν εγγραφεί στο μητρώο ανέργων ΔΥΠΑ και παραμένουν άνεργοι πάνω από 5 χρόνια (60 μήνες).

Κάθε πότε όμως οι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται τα 300 ευρώ;

Το επίδομα είναι εφάπαξ και καταβάλλεται μια φορά. Επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης από όσους ήδη το έχουν πάρει.  

Η ΔΥΠΑ παρέχει αναλυτικά τις οδηγίες για το συγκεκριμένο επίδομα και όσοι έχουν άνω των 60 μηνών κάρτα ανεργίας μπορούν να αιτηθουν και να το λάβουν. 
ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:

  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)
  • Η καταβολή της παροχής γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ.

Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, θα εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και θα επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ ώστε να μετατραπεί αυτόματα σε Ψηφιακό ΑΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.

Για να κλείσουν ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης, οι άνεργοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/exuperetese-me-telediaskepse-apo-ton-organismo-apaskholeses-ergatikou-dunamikou-oaed

Για να κλείσουν ραντεβού δια ζώσης, οι άνεργοι θα πρέπει είτε να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (email) στο ΚΠΑ2 είτε να τηλεφωνήσουν στο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για να βρείτε το ΚΠΑ2 στο οποίο ανήκετε με βάση την κατοικία σας, καθώς και το αντίστοιχο email, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.dypa.gov.gr/poy-aniko

Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις