Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στην εκκαθάριση πληρωμής Επιδόματος Παιδιού - Τι σημαίνει αυτό

2022-11-23
Έχει γίνει εκκαθάριση πληρωμής της Ε δόσης του επιδόματος παιδιού Α21. Κάποιοι βλέπουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που εμφανίζονται στην εκκαθάριση και αναρωτιουνται τι σημαίνει αυτό και αν θα πληρωθούν την ερχόμενη δόση. 

Που μπορεί να οφείλεται αυτό;

Όταν στην αίτηση εμφανίζεται η συγκεκριμένη επισήμανση σημαίνει πως με βάση την νέα φορολογική δήλωση ο δικαιούχος έχει αλλάξει την εισοδηματική κλίμακα, διότι προφανώς έχει αυξηθεί το οικογενειακό του εισόδημα.

Έτσι, επειδή το εισόδημα έχει αυξηθεί, το ποσό που ο δικαιούχος θα λαμβάνει στο επίδομα μειώνεται. Η μείωση αυτή αφορά όλους τους μήνες του έτους, για τους οποίους έχει εγκριθεί το επίδομα. Οι προηγούμενες δόσεις έχουν πληρωθεί με βάσει το προηγούμενο (μικρότερο) εισόδημα και έτσι ο δικαιούχος έχει λάβει περισσότερα χρήματα από αυτά, που πραγματικά δικαιούται. Η διαφορά που προκύπτει από τον επαναϋπολογισμό των ποσών του επιδόματος αποτελεί τα Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία θα πρέπει ο ΟΠΕΚΑ να τα παρακρατήσει στις επόμενες πληρωμές. 

Έτσι εάν στη νέα μας δήλωση έχουμε μεγαλύτερο εισόδημα τόσο όσο να μας αλλάξει κλίμακα στα ποσά του επιδόματος, τα ποσά επανυπολογίζονται και σαφώς μειώνονται.

Υπολογίζονται λοιπόν με βάση το νέο εισόδημα ΟΛΟΙ οι μήνες του έτους... εάν κατ επέκταση στις 2 πρώτες δόσεις λάβαμε ποσά της 1ης κλίμακας(τα ανώτερα) και τώρα έχουμε πέσει στην 3η κλίμακα(κατωτέρα), όπως καταλαμβάνετε έχουμε πάρει επιπλέον χρήματα.

Ποσά επιδόματος/Παραδείγματα υπολογίσιμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ