300 ευρώ του ΟΑΕΔ σε μακροχρόνια ανέργους - Πότε η πληρωμή - Ποια η προθεσμία για την αίτηση

2023-02-10

Έως τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθεί από τη ΔΥΠΑ -ΟΑΕΔ το επίδομα 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που έχουν καταρτίσει Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Αυτή την περίοδο γίνεται η διασταύρωση στοιχείων όσων έχουν κάνει αίτηση για το συγκεκριμένο επίδομα για να μπορέσει να πιστωθεί το ποσό στο λογαριασμό τους μέχρι τέλος του μήνα.

Η ΔΥΠΑ θα ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)

Η καταβολή της παροχής γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι για τα 300 ευρώ μπόνους είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) είναι οι άνεργοι πού 
  • έχουν κλείσει 5 χρόνια(60 μήνες) και άνω κατά την ημερομηνία ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στις 18.04.2022 
  • έχουν καταρτήσει το Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) και το έχουν μετατρέψει σε ψηφιακή μορφή 

Επίσης το εισόδημα να μη ξεπερνά 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ. 

Ποια είναι η προθεσμία για τις αιτήσεις 

Δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την λήξη των αιτήσεων. Οταν όλοι οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων θα ολοκληρώσουν την σύνταξη ΑΣΔ τους, τότε θα ολοκληρωθεί και ο κύκλος των αιτήσεων,  αλλά και των πληρωμών. 

Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, θα εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και θα επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ ώστε να μετατραπεί αυτόματα σε Ψηφιακό ΑΣΔ.

Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις