Υπ. Εργασίας: Νέες, επιπλέον άδειες για τον Covid-19, με αποζημιώσεις σύμφωνες με την πάγια νομοθεσία

2022-01-19

Επειδή από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να διαστρεβλωθεί η νέα θετική ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις άδειες νόσησης λόγω Covid-19 τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και των παιδιών τους σημειώνουμε τα ακόλουθα:

1. Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύσει εδώ και δεκαετίες. Και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται.

2. Ειδικά για τους εργαζόμενους που νοσούν και υπάγονται στο χώρο ευθύνης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ:

  • Οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες
  • Για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Σημειώνεται επίσης ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες.

3. Για την πρόσθετη άδεια που αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν, προβλέπεται αναλογική εφαρμογή της ίδιας διάταξης. Οι 3 πρώτες ημέρες της άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις πάγιες προβλέψεις της ισχύουσας εδώ και δεκαετίες νομοθεσίας. Η 4η ημέρα καλύπτεται από το κράτος. Και η 5η ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζόμενου.

Είναι επομένως σαφές ότι με την προτεινόμενη τροπολογία παρέχονται για τους εργαζόμενους που το επιθυμούν είτε για τη νόσηση των ίδιων είτε των παιδιών τους από Covid-19, επιπλέον άδειες χωρίς να απαιτούνται οι συνήθεις διαδικασίες.

Για δε την αποζημίωσή τους ισχύουν οι πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας, που έχει εφαρμοστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο αποκλεισμός πολιτών από το επίδομα θέρμανσης για το 2025 λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων, όπως η ασυμφωνία ανάμεσα σε φορολογικά στοιχεία και τον νέο μετρητή ΔΕΔΔΗΕ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ειδικά μεταξύ πολύτεκνων οικογενειών που εξαρτώνται από αυτήν την οικονομική ενίσχυση για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης τους.

Το 2024, οι καταγγελίες φοροδιαφυγής από τους πολίτες σημείωσαν μεγάλη αύξηση, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να καταγράφει 75.000 αναφορές μέσω της πλατφόρμας «καταγγελίες πολιτών».

Η οδηγία 2024/1711, που αφορά την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από την ενεργειακή φτώχεια και τις αποσυνδέσεις, δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο ελληνικό εθνικό δίκαιο, παρόλο που η σχετική προθεσμία έληξε στις 17 Ιανουαρίου 2024.