Ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης - Ακριβότερο από όσο περιμέναμε -Τι ποσά επιδόματος θα λάβουμε

2022-10-10

Με τιμή μεγαλύτερη από αυτή που ανέμενε η κυβέρνηση ξεκινά την Παρασκευή η διάθεση του επιδοτούμενου πετρελαίου θέρμανσης. Τον Δεκέμβριο το επίδομα θέρμανσης.

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή που ξεπερνά κατά πολύ αυτό πού περίμενε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εκτιμούσε πως η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινούσε με τιμή 1,60/λίτρο προ της επιδότησης στην αντλία και με αυτήν -στα 25 λεπτά ανά λίτρο- θα έπεφτε κάπου κοντά στο 1,35/λίτρο.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ όμως για μείωση της ημερήσιας παραγωγής «εκτροχίασε» τα συγκεκριμένα σχέδια και εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου με την τελική τιμή ανά λίτρο την ημέρα της διάθεσης να φτάνει στην Ελλάδα περίπου στο 1,55 ευρώ/λίτρο και αυτό μετά την επιδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε το 2021 στο 1,16 ευρώ το λίτρο για να καταλήξει τον Απρίλιο του ίδιου έτους στο 1,60 ευρώ/λίτρο. «Φοβάμαι μήπως αυτή την εβδομάδα έχουμε κι άλλες αυξητικές τάσεις και βγει πολύ περισσότερο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου.

Αυξάνονται το επίδομα θέρμανσης και οι δικαιούχοι του

Στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης από 1,3 εκατ. δικαιούχους. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα.
Έπειτα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myθέρμανση. Η πίστωση των ποσών που δικαιούνται τα νοικοκυριά υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου με προκαταβολή την πρώτη δόση στους περσινούς δικαιούχους.

Το ποσό που θα χορηγηθεί φέτος θα είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με το περυσινό λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού. Συγκεκριμένα, το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι) με τον συντελεστή επιδότησης 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το κρύο της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου - π.χ. για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,43 = 150,5. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυτού του δικαιούχου το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει δύο τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ.

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,71 = 248,5. Εάν υπάρχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 298,2 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο παιδιά θα ανεβαίνει στα 347,9 ευρώ κ.ο.κ.

Ωστόσο, για φέτος έχει δημιουργηθεί και μια νέα ομάδα δικαιούχων οι οποίοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, δηλαδή θα φύγουν από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Αλλαγές όμως προβλέπονται και στα εισοδηματικά όρια. Η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα ορίζει ότι το νέο όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Αντίθετα, σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον έγγαμο.

Παράλληλα, όλοι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα αγοράζουν τουλάχιστον έως το τέλος του έτους το πετρέλαιο φθηνότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο μετά την κρατική επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις