Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ΔΥΠΑ - Τρέχουν οι αιτήσεις - Πληροφορίες για το πρόγραμμα

2024-06-20
Σε λειτουργία έχει τεθεί η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ΔΥΠΑ. 

Η λειτουργία των 27 ιδιόκτητων Βρεφονηπιακών Σταθμών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) αποτελεί μια ακόμα δράση που αποσκοπεί στη στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σκοπός της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι μέσω της προσχολικής αγωγής να παρέχονται οι συνθήκες για ευτυχισμένα παιδιά που μελλοντικά θα γίνουν ενεργοί, σκεπτόμενοι πολίτες. 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Γίνονται δεκτά βρέφη από 6 μηνών και νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

  • Η φιλοξενία των βρεφών – νηπίων είναι δωρεάν (ανταποδοτικό πρόγραμμα προς δικαιούχους).
  • Οι ΒΝΣ λειτουργούν από Σεπτέμβριο έως Ιούλιο από τις 6.45 έως τις 16.00 ενώ τον Αύγουστο παραμένουν κλειστοί.
  • Όλα τα λειτουργικά έξοδα των Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Δ.ΥΠ.Α.

Δικαιούχοι 

Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Δ.ΥΠ.Α., απευθύνονται σε παιδιά που οι γονείς τους ή οι κηδεμόνες τους είναι δικαιούχοι των παροχών της Δ.ΥΠ.Α.

Δικαιούχοι είναι ο γονέας, οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες, κ.λπ.) ωφελούμενων παιδιών, που:

  • Κατά τα έτη 2023-2024 συμπλήρωσαν συνολικά 25 ημέρες ασφάλισης στον eΕΦΚΑ ή/και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, ή

  • Είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι για τουλάχιστον 2 μήνες κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ή

  • Είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς-ανεξαρτήτως απασχολούμενων ασφαλισμένων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ)

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Το πρόγραμμα  

Γίνονται δεκτά βρέφη από 6 μηνών και νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Τα κριτήρια επιλογής των παιδιών των δικαιούχων είναι κοινωνικοοικονομικά. Δηλαδή προηγούνται τα παιδιά πολυτέκνων και μονογονεΪκών οικογενειών, τα ορφανά παιδιά, τα παιδιά αναπήρων γονέων κλπ και ακολουθούν σε προτεραιότητα τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων δικαιούχων γονέων.

Η φιλοξενία των βρεφών – νηπίων είναι δωρεάν (ανταποδοτικό πρόγραμμα προς δικαιούχους).

Το πρόγραμμα λειτουργίας των ΒΝΣ της Δ.ΥΠ.Α. συμβάλλει στο ευρύτερο εθνικό έργο στο χώρο της προσχολικής αγωγής και παράλληλα συμπαρίσταται στις οικογένειες των εργαζομένων με στόχο την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών τους, μέσα από κατάλληλες συνθήκες φροντίδας και αγωγής. Η λειτουργία των ΒΝΣ της Δ.ΥΠ.Α τηρεί υψηλές προδιαγραφές, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας, καθαριότητας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και σε θέματα κατάρτισης του προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δ.ΥΠ.Α., 9 λειτουργούν στα όρια του Ν. Αττικής και 18 σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις και σε Δήμους με μεγάλο εργατικό δυναμικό.

Στην Αττική λειτουργούν ΒΝΣ στους Δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου, Μενιδίου, Μοσχάτου, Ολυμπιακού Χωριού, Περιστερίου και Χαϊδαρίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν ΒΝΣ στις πόλεις: Αγρινίου, Άρτας, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Σερρών και Τρικάλων.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr ΕΔΩ 

Σε λίγες ημέρες, αναμένεται να ανοίξουν και οι αιτήσεις στη σελίδα ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ με ΕΣΠΑ. Σε αναμονή για έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για το πρόγραμμα 2024-2025. 

Δικαιούχοι για το Voucher για παιδικό σταθμό η ΚΔΑΠ με ΕΣΠΑ και φέτος είναι εργαζόμενες και άνεργες μητέρες και προϋπολογισμός 2024 είναι αυξημένος, που σημαίνει πως περισσότερες μητέρες θα λάβουν το πολυπόθητο Voucher.  

Πρόσφατες δημοσιεύσεις