Voucher ηλεκτρικών συσκευών: Διαδικασία εξαργύρωσης- Μέχρι πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί

2022-08-12

Μετά την έκδοση και λήψη των επιταγών, οι δικαιούχοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στους εγκεκριμένους εμπόρους λιανικής της επιλογής τους για αγορά επιλέξιμων προϊόντων και αντίστοιχα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας απόσυρσης των παλιών συσκευών τους.  

Σύμφωνα με τις διαδικασίες του Προγράμματος, κάθε ωφελούμενος θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα μοναδικό και επιβεβαιωμένο (μέσω της ηλεκτρονικής του αίτησης) αριθμό κινητού.

Το κινητό χρησιμοποιείται ως μέσο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του ωφελούμενου (Φυσικού Προσώπου - κατόχου του κινητού) κατά τη διαδικασία αγοράς και συγκεκριμένα, για την αποστολή κωδικού μίας χρήσης μέσω του οποίου δίδεται η συναίνεση δέσμευσης επιταγής από συγκεκριμένο έμπορο.

Η εξαργύρωση

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι. Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρεις.

Πάνω στο κουπόνι υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

  • Ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID).
  • Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
  • Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή (κλιματιστικό, ψυγείο).
  • Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.
  • Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα, μετρητά, κάρτα, δόσεις κ.λπ., μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

Τέλος, το Πρόγραμμα απαιτεί την αντικατάσταση/απόσυρση μίας παλιάς συσκευής για κάθε νέα που επιδοτείται η αγορά της. Ο υπεύθυνος για την παραλαβή της προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος που πουλά τη νέα. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης. Ωστόσο, η ευθύνη του πολίτη ως προς το σκέλος της ανακύκλωσης ολοκληρώνεται με την παράδοση των παλαιών συσκευών στον έμπορο. Από τη στιγμή που παραδώσετε την παλιά σας συσκευή στον έμπορο, έχετε καλύψει τη δική σας υποχρέωση όσον αφορά στο σκέλος της ανακύκλωσης.

Ποσά χρήματα καλύπτει το Voucher από την τιμή συσκευής

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών. Το ανώτερο ποσό, που μπορεί να επιδοτηθεί ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται και την τιμή της.

Πολλοί δικαιούχοι αναρωτιέστε τι ποσό πρόκειται να πληρώσετε στο κατάστημα των ηλεκτρονικών συσκευών και τι ποσό τελικά καλύπτει το Voucher.

Ας δούμε παράδειγμα με ένα ψυγείο.

Όπως βλέπουμε στη παρακάτω εικόνα το ανώτερο ποσό επιδότησης που μάς καλύπτει το voucher είναι 425 ευρώ και βάσει του εισοδήματος δικαιούμαστε 50% επιδότηση (στην αίτηση αναφέρεται το ποσοστό που δικαιούμαστε).

Σημαίνει αυτό πώς μπορούμε να επιλέξουμε ένα ψυγείο ίσης αξίας η λίγο μεγαλύτερης και να δώσουμε μόνο ελάχιστη διαφορά;
Η απάντηση είναι ΌΧΙ.

Το ποσό των 425 ευρώ δεν είναι η επιδότηση πού μάς δίνεται, αλλά πλαφόν της επιδότησης. Η επιδότηση, που μπορούμε να πάρουμε από το πρόγραμμα υπολογίζεται σε ποσοστό και κυμαίνεται απο 30 μέχρι 50% της τιμής μιας συσκευής και το ποσό των 425 ευρώ είναι το ανώτερο πού μάς παρέχεται.

Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μόνο για την συσκευή που η τιμή της είναι διπλάσια του ποσού των 425 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο το ποσό αυτό. Δηλαδή το ψυγείο θα πρέπει να κοστίζει από 850 ευρώ και πάνω αν δικαιούμαστε 50% έκπτωση.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αγοράσουμε οπωσδήποτε ψυγείο των 850 και ευρώ. Μπορούμε να επιλέξουμε και φθηνότερο ψυγείο και σε αυτή τη περίπτωση το πρόγραμμα μάς καλύπτει το 50% της τιμής. Παράδειγμα για ένα ψυγείο των 500 ευρώ προ ΦΠΑ το voucher θα μάς καλύψει τα 250 ευρώ.

Ο οδηγός του προγράμματος αναφέρει συγκεκριμένα:

Το ποσοστό επιδότησης

Όσον αφορά το ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία. Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες:

  • από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)
  • πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)
  • πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία) και
  • πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία

Το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της. Τα ανώτατα όρια επιδότησης κυμαίνονται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ.   

Πότε λήγει το voucher της επιδότησης συσκευών

Αγορές με τη χρήση επιταγών θα γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).
Αντίστοιχα, οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.
Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022. Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Το πρόγραμμα του Υπ. Τουρισμού «Τουρισμός για όλους» θα ξεκινήσει νωρίτερα φέτος. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Ιουνίου, ενώ η κλήρωση θα γίνει μια εβδομάδα περίπου μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις.