Voucher για αντικατάσταση συσκευών: Ποσά χρήματα καλύπτει το Voucher από την τιμή συσκευής και πως θα γίνει η εξαργύρωση

2022-06-25

Μέσα από την πλατφόρμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» τα νοικοκυριά μπορούν να αντικαταστήσουν έως και τρεις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών. Το ανώτερο ποσό, που μπορεί να επιδοτηθεί ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται και την τιμή της.

Πολλοί δικαιούχοι αναρωτιέστε τι ποσό πρόκειται να πληρώσετε στο κατάστημα των ηλεκτρονικών συσκευών και τι ποσό τελικά καλύπτει το Voucher.
Ας δούμε παράδειγμα με ένα ψυγείο

Όπως βλέπουμε στη παρακάτω εικόνα το ανώτερο ποσό επιδότησης που μάς καλύπτει το voucher είναι 425 ευρώ και βάσει του εισοδήματος δικαιούμαστε 50% επιδότηση (στην αίτηση αναφέρεται το ποσοστό που δικαιούμαστε).

Σημαίνει αυτό πώς μπορούμε να επιλέξουμε ένα ψυγείο ίσης αξίας η λίγο μεγαλύτερης και να δώσουμε μόνο ελάχιστη διαφορά;
Η απάντηση είναι ΌΧΙ.  

Το ποσό των 425 ευρώ δεν είναι η επιδότηση πού μάς δίνεται,  αλλά πλαφόν της επιδότησης. Η επιδότηση,  που μπορούμε να πάρουμε από το πρόγραμμα υπολογίζεται σε ποσοστό και κυμαίνεται απο 30 μέχρι 50% της τιμής μιας συσκευής και το ποσό των 425 ευρώ είναι το ανώτερο πού μάς παρέχεται. 

Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μόνο για την συσκευή που η τιμή της είναι διπλάσια του ποσού των 425 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο το ποσό αυτό.  Δηλαδή το ψυγείο θα πρέπει να κοστίζει από 850 ευρώ και πάνω αν δικαιούμαστε 50% έκπτωση. 

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αγοράσουμε οπωσδήποτε ψυγείο των 850 και ευρώ.  Μπορούμε να επιλέξουμε και φθηνότερο ψυγείο και σε αυτή τη περίπτωση το πρόγραμμα μάς καλύπτει το 50% της τιμής.  Παράδειγμα για ένα ψυγείο των 500 ευρώ προ ΦΠΑ το voucher θα μάς καλύψει τα 250 ευρώ. 
Ο οδηγός του προγράμματος αναφέρει συγκεκριμένα:

Το ποσοστό επιδότησης

Όσον αφορά το ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία. Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες:

 • από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)
 • πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)
 • πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία) και
 • πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία

Επιδοτείται τόσο η καθαρή αξία της συσκευής όσο και ο ΦΠΑ που της αναλογεί, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αγοραστή. Υπάρχει όμως ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής.  

Το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της. Τα ανώτατα όρια επιδότησης κυμαίνονται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ. 

Τι αξία αντιπροσωπεύει κάθε επιταγή; Πόσο είναι τελικά το ποσό της επιχορήγησης που θα λάβω;

Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό ποσό για κάθε περίπτωση.

Η μέγιστη αξία της επιταγής (ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανά συσκευή) διαφοροποιείται με βάση τα ακόλουθα:

 • Την κατηγορία του προϊόντος (κάθε κατηγορία/υποκατηγορία έχει άλλο ανώτατο ποσό επιχορήγησης).
 • Το ποσοστό του ΦΠΑ (εξαρτάται από την περιοχή σας). Στις περισσότερες περιοχές είναι 24%, αλλά σε περιοχές με χαμηλότερο ποσοστό ΦΠΑ, αναπροσαρμόζεται αναλογικά και η επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ (προς τα κάτω).
 • Το ποσοστό επιχορήγησης που δικαιούστε (από 30% έως 50% αναλόγως της εισοδηματικής σας κατηγορίας).

Σε κάθε περίπτωση, η τελική επιχορήγηση που θα λάβετε εξαρτάται και από την πραγματική αξία (την τιμή αγοράς) του προϊόντος που θα αγοράσετε.

Το τελικό ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος και ενημερώνεται ο έμπορος που κάνει την τιμολόγηση (για το ποσό αυτό). Μετά την εξαργύρωση της επιταγής θα λάβετε SMS στο κινητό σας με το ποσό που εξαργυρώθηκε και θα μπορείτε να το αντιπαραβάλετε με τα χρήματα (υπόλοιπο) που σας ζήτησε να εξοφλήσετε ο έμπορος από τον οποίο προμηθευθήκατε το προϊόν. 

Το κουπόνι

Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι. Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρεις.

Πάνω στο κουπόνι υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

 • Ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID).
 • Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
 • Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή (κλιματιστικό, ψυγείο).
 • Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.
 • Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας. Το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16/9/2022.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα, μετρητά, κάρτα, δόσεις κ.λπ., μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

Τέλος, το Πρόγραμμα απαιτεί την αντικατάσταση/απόσυρση μίας παλιάς συσκευής για κάθε νέα που επιδοτείται η αγορά της. Ο υπεύθυνος για την παραλαβή της προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος που πουλά τη νέα. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης. Ωστόσο, η ευθύνη του πολίτη ως προς το σκέλος της ανακύκλωσης ολοκληρώνεται με την παράδοση των παλαιών συσκευών στον έμπορο. Από τη στιγμή που παραδώσετε την παλιά σας συσκευή στον έμπορο, έχετε καλύψει τη δική σας υποχρέωση όσον αφορά στο σκέλος της ανακύκλωσης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!