Τουρισμός για όλους: Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η άυλη ψηφιακή κάρτα αν το κινητό σάς δεν διαθέτει NFC

2022-07-16

Με το νέο «Τουρισμός για Όλους PASS» οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

Το Πρόγραμμα αποτελεί την αναβαθμισμένη ψηφιακή εκδοχή του ομώνυμου Προγράμματος των προηγούμενων ετών, καθώς για πρώτη φορά προβλέπονται:

 • αυξημένη επιδότηση 150€ ανά δικαιούχο,
 • ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 200€ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%,
 • ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του e-voucher σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.ά.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς
 • άμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες
 • εξαργύρωση του e-voucher εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, ώστε υποστηριχθεί και η επιλογή διακοπών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου.

Φέτος η επιδότηση παρέχεται μόνο μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας στα πρότυπα Freedom Pass, με την διαφορά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την διαμονή, δηλαδή για την πληρωμή καταλύματος.

Ο κάθε δικαιούχος θα κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο μια άυλη κάρτα με το ποσό της επιδότησης, το οποίο θα μπορεί να διαθέσει μόνο σε δαπάνες διαμονής.

Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να ελέγξουν αν το τηλέφωνο τους υποστηρίζει τις ανεπαφικές πληρωμές, θα πρέπει να υπάρχει λειτουργία NFC δηλαδή στη συσκευή τους, αλλιώς δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η πληρωμή στο κατάλυμα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ιδιαίτερα για όσους δεν το έχουν με την τεχνολογία. 

Δυστυχώς δεν διαθέτουν όλοι συσκευές με την συγκεκριμένη λειτουργία.

Σε περίπτωση που δεν έχετε NFC

Υπάρχουν δύο τρόποι να χρησιμοποιηθεί τελικά η ψηφιακή κάρτα και απο όσους δεν διαθέτουν NFC στο κινητό τους. 

Ένας τρόπος είναι να δανειστεί μία συσκευή με  NFC από γνωστό η συγγενή για να πάτε διακοπές και να πληρώσετε στο κατάλυμα η ξενοδοχείο με αυτή. 

Πρέπει να υπάρχει κάποιος στην οικογένεια η κάποιος φίλος που να έχει τηλέφωνο με NFC. Αυτό σημαίνει ότι την κάρτα δεν θα την ενεργοποιήσουμε στο τηλέφωνο που μας ήρθε το μήνυμα αλλά στο τηλέφωνο που με την τεχνολογία NFC.

Υπάρχουν δύο τρόποι να χρησιμοποιηθεί τελικά η ψηφιακή κάρτα και απο όσους δεν διαθέτουν NFC στο κινητό τους. 

Πως το κάνουμε:

 • έρχεται το μήνυμα ότι η virtual κάρτα είναι έτοιμη και σας γράφει ότι το προσωρινό password είναι στις θέσεις πχ 2,4,5,12,15,17
 • πάτε στο email που δηλώσατε και με αυτή την λογική βρίσκετε στο μήνυμα που θα είχε έρθει το password από το πινακάκι με τις θέσεις πάνω και τα νούμερα κάτω.
 • αντιγράφουμε κάπου το password. Το user name το βρίσκουμε στο ίδιο mail πιο πάνω. Οπότε έχουμε το username και password των στοιχειών του e - banking
 • κατεβάζουμε την εφαρμογή του alpha mobile η Viva Wallet στο τηλέφωνο που έχει NFC και μπαίνουμε με αυτά τα στοιχεία στο ebanking
 • γίνονται κάποιες ταυτοποιήσεις από την τράπεζα με sms στο κινητό που είχατε δηλώσει αλλά βάζετε αυτούς τους αριθμούς στο κινητό με το NFC
 • συνδέεστε και σας ζητάει να αλλάξετε το προσωρινό Password με έναν δικό σας και το κάνετε
 • είστε έτοιμοι! Μέσα στην εφαρμογή θα δείτε την κάρτα
 • εκεί κάπου από κάτω θα έχει σήμα που λέει "σύνδεση με G-Pay"
 • πατάμε το g-pay και προχωράμε συναινώντας στους όρους και στο τέλος θα συνδεθεί η κάρτα και μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί με ανοικτό το NFC ανέπαφα αφού την επιλέξουμε από το g-pay ως προεπιλεγμένη.

Άλλος τρόπος είναι να πληρώσετε ηλεκτρονικά το κατάλυμα η ξενοδοχείο μέσω της ιστοσελίδας τους,  χρησιμοποιώντας τον αριθμό της ψηφιακής κάρτας όπως γίνεται με οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή.  Η απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτή τη περίπτωση είναι να υπάρχει ιστοσελίδα του καταλύματος η ξενοδοχείου με δυνατότητα πληρωμής με κάρτα.  

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!