Το βοήθημα της ΔΥΠΑ σε όσους μένουν άνεργοι - Αυξάνεται και πάει κοντά στα 1.000 ευρώ

2024-05-17
Αυξάνεται σημαντικά το βοήθημα της ΔΥΠΑ σε όσους εργάζονται μόνο εποχικά και μετά μένουν άνεργοι. 
Το συγκεκριμένο επίδομα/βοήθημα είναι μεγάλη ανάσα σε όσους δεν μπαίνουν ταμείο ανεργίας ΔΥΠΑ αφού εργαστούν εποχικά
ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Δεν το δικαιούνται όλοι όσοι εργάζονται εποχικά,  αλλά μόνο συγκεκριμένα επαγγέλματα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως ο αριθμός ημερών απασχόλησης και εφόσον έχουν ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ κατά όλο το διάστημα της εργασίας τους. 

Ο λόγος είναι για το Ειδικό Εποχικό βοήθημα/Επίδομα της ΔΥΠΑ και οι δικαιούχοι είναι: 

Οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, κεραμοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού - μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτη, ταξιθέτου θεάτρου - κινηματογράφου, χορευτή - μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις - μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων. Δικαιούχοι είναι και οι μισθωτοί της ναυπ/κής ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), όταν παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

2. Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10.9.2024 και κατά το έτος 2023 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2024, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ' όσον το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερο από το ποσό των 495,75 €1 . Όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11.9.2024 και μετά, ανεξαρτήτως του ποσού της σύνταξής τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι δικαιούχοι του βοηθήματος. 

3. Δεν είναι δικαιούχοι όσοι υπηρετούν στις 10.09.2024 τη στρατιωτική τους θητεία. Αντιθέτως, όσοι κατετάγησαν προκειμένου να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία από 11.9.2024 και μετά είναι δικαιούχοι, εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ημερομηνίες που αναφέρονται μπορεί να έχουν απόκλιση μερικών ημερών,  διότι βασίζονται στη περσινή απόφαση,  που οι αιτήσεις είχαν ανοίξει 11 Σεπτεμβρίου 2023.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Ειδικό Εποχικό βοήθημα/Επίδομα της ΔΥΠΑ

Δεν μπορεί κανείς να λάβει και το ειδικό εποχικό βοήθημα και την τακτική επιδότηση ανεργίας, με εξαίρεση τους οικοδόμους.

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας στο διάστημα 10/09/2024 – 30/11/2024. 

Το επίδομα φέτος θα καταβληθεί αυξημένο λόγω αύξησης κατώτατου μισθού και ακριβής ποσά επιδόματος θα αναρτηθούν στην φετινή εγκύκλιο. Ενδεικτικά το επίδομα στους οικοδόμους θα διαμορφωθεί στα 960 ευρώ. Το επίδομα ανάλογα το επάγγελμα μπορεί να φτάσει και σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.  

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος εξαρτάται από το ισχύον κατά την περίοδο καταβολής του ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Συγκεκριμένα, 

1. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος προκειμένου για οικοδόμους, ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του ισχύοντος κατά τον χρόνο έναρξης καταβολής του βοηθήματος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. 

2. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος σμυριδεργάτη, ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του ισχύοντος κατά τον χρόνο έναρξης καταβολής του βοηθήματος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

3. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών - πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του ισχύοντος κατά τον χρόνο έναρξης καταβολής του βοηθήματος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. 

4. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου - κιν/φου, ταμιών κιν/φου – θεάτρου, τεχνικών κιν/φου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου - κιν/φου, χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, χορευτών - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και των τεχνικών απασχολούμενων σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του ισχύοντος κατά το χρόνο έναρξης καταβολής του βοηθήματος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Το επίδομα φέτος θα καταβληθεί αυξημένο λόγω αύξησης κατώτατου μισθού και ακριβής ποσά επιδόματος θα αναρτηθούν στην φετινή εγκύκλιο. Ενδεικτικά το επίδομα στους οικοδομούς θα διαμορφωθεί στα 960 ευρώ. Το επίδομα ανάλογα το επάγγελμα μπορεί να φτάσει και σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης 

Επίδομα 300 ευρώ από την ΔΥΠΑ σε ανέργους: Κάθε πότε το παίρνεις και με ποιες προϋποθέσεις

Μεγάλη απάτη: Αν κάνατε αυτή τη συναλλαγή ελέγξτε τον λογαριασμό σας άμεσα

Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή σε κοριτσάκι 3,5 ετών - Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Κοινωνικός Τουρισμός: Όλα έτοιμα για τα 300.000 voucher φθηνών διακοπών

4.000 ευρώ που θα λάβεις για ανακαίνιση σπιτιού: Ποια ακίνητα εντάσσονται

Απαλλαγή τελών κινητής τηλεφωνίας: Κάνε αίτηση για να γλυτώσεις το χαράτσι του παρόχου σου

***Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link)

Πρόσφατες δημοσιεύσεις