Τι είναι το δικτυακό marketing στο διαδίκτυο που σάς προτείνουν οι φίλοι και οι γνωστοί για εύκολα κέρδη από το σπίτι σας

2022-02-02
Σχεδόν όλους μας τα τελευταία χρονιά έχουν πλησιάσει οι φίλοι και οι γνωστοί στα social media, δίνοντας μάς μία "φοβερή επιχειρηματική ευκαιρία,  δουλεύοντας από το σπίτι μάς".

Στην εποχή τον social το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε περί τίνος πρόκειται στη πραγματικότητα. 
Το πιο συχνά προτεινόμενο τελευταία είναι το δικτυακό marketing σε σχήμα πυραμίδας. 

Πως λειτουργεί ένα σχήμα πυραμίδας και πώς να το αναγνωρίσουμε:

Σημάδια ενός συστήματος πυραμίδας.

1. Ανωνυμία... Δηλαδή η έλλειψη ενημέρωσης για τους διοργανωτές του έργου. Εάν δεν είναι σαφές ποιος είναι ο δημιουργός και ο ηγέτης του έργου ή εάν αυτές οι πληροφορίες είναι διαβαθμισμένες (για παράδειγμα, αναφέρονται σε εμπορικό μυστικό), αυτό είναι το πρώτο σημάδι ενός πυραμιδικού συστήματος.

2. Υψηλή κερδοφορία... Κατ 'αρχήν, μια απόδοση άνω του 20-30% ετησίως (για διαφορετικές χώρες αυτό το επίπεδο μπορεί να είναι διαφορετικό) είναι ήδη μια μάλλον επικίνδυνη επένδυση, αλλά αν είναι τέτοιο ποσοστό ανά μήνα, πιθανότατα έχετε να κάνετε με μια οικονομική πυραμίδα.

3. Έλλειψη άδειας για οικονομικές δραστηριότητες ... Κατά κανόνα, οποιεσδήποτε ενέργειες για την άντληση κεφαλαίων από τον πληθυσμό απαιτούν αδειοδότηση. Επομένως, εάν η εταιρεία δεν διαθέτει τέτοια άδεια, στην πραγματικότητα, η δραστηριότητά της στη λήψη κεφαλαίων είναι παράνομη.

4. Η απουσία της ίδιας της εταιρείας... Εάν όχι νομική οντότητα κατ 'αρχήν δεν υπάρχει, και οι άνθρωποι απλώς ανταλλάσσουν χρήματα μεταξύ τους - αυτή είναι καθαρή οικονομική πυραμίδα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, οι διοργανωτές πολλές φορές δεν το κρύβουν.

5. Εγγραφή εταιρείας κάπου μακριά στο εξωτερικό, τις περισσότερες φορές σε offshore ζώνες... Εάν σας προσφερθεί να επενδύσετε σε ένα κερδοφόρο έργο ξένη εταιρεία καταχωρημένο στη μέση του πουθενά είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό σημάδι ενός συστήματος πυραμίδας.

7. Εγγυημένο εισόδημα... Καμία επένδυση δεν μπορεί να εγγυηθεί εισόδημα, οπότε αν σας είναι εγγυημένο, και μάλιστα εξαιρετικά υψηλό, υπάρχουν σημάδια οικονομικής πυραμίδας.

8. Έλλειψη προειδοποιήσεων κινδύνου... Οι επενδύσεις συνδέονται πάντα με κινδύνους, ακόμη και όταν επενδύονται σε πολύ πιο αξιόπιστα έργα από τις χρηματοοικονομικές πυραμίδες. Επομένως, εάν δεν προειδοποιηθείτε για τους κινδύνους, και ακόμη περισσότερο λένε ότι δεν υπάρχουν καθόλου κίνδυνοι - να είστε σε εγρήγορση!

9. Το συμβόλαιο αναφέρει ότι η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να σας επιστρέψει τα χρήματα.... Πολύ συχνά, τέτοιες εταιρείες ασφαλίζονται από τη νομική πλευρά, επομένως η συμφωνία για τη λήψη κεφαλαίων συντάσσεται χωρίς καμία εγγύηση και υποχρέωση εκ μέρους της εταιρείας. Για παράδειγμα, η λήψη κεφαλαίων επισημοποιείται ως εθελοντική συνεισφορά, δωρεά με μη επιστρέψιμη βάση κ.λπ. Ταυτόχρονα, θα σας πουν ότι πρόκειται απλώς για μια νομική διατύπωση, γιατί διαφορετικά, για διάφορους λόγους, είναι αδύνατο, αλλά γνωρίζετε ότι όλα αυτά είναι πολύ ουσιώδη σημάδια μιας οικονομικής πυραμίδας.

10. NDA... Εάν λάβουν μια υπογραφή από εσάς ότι είστε υποχρεωμένοι να μην αποκαλύψετε σε κανέναν το υποτιθέμενο εμπορικό μυστικό της εταιρείας (δηλαδή, τι επενδύσατε σε αυτό και με ποιους όρους) - αυτό θα πρέπει επίσης να σας δώσει την ιδέα της απάτης οικονομική πυραμίδα. Οι έντιμες εταιρείες δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.

11. Εδώ και τώρα!... Αν σου πουν ότι για να λάβεις υψηλό εισόδημα, πρέπει να επενδύσετε χρήματα σήμερα, «μόνο για τρεις ημέρες!», «μέχρι το τέλος της εβδομάδας!» και τα λοιπά. Είναι αληθινά σημάδια ενός συστήματος πυραμίδας που χρησιμοποιεί ψυχολογικές τεχνικές αντίκτυπο στο υποσυνείδητο. Τρέξτε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τέτοιες προσφορές.

12. Η απουσία ενός συγκεκριμένου προϊόντος της εταιρείας ή ενός πολύ ασήμαντου προϊόντος σε υπερβολική τιμή... Σε αυτή τη βάση, ένα σύστημα πυραμίδας μπορεί να διακριθεί από τις εταιρείες δικτυακού μάρκετινγκ στις οποίες υπάρχουν τέτοια προϊόντα. Ή εάν, για παράδειγμα, σας λένε ότι μια εταιρεία πουλά εκχύλισμα καρυδιού Μαδαγασκάρης, το οποίο παράγεται σε Νότια Κορέα, εγχύεται στη Γαλλία και συσκευάζεται σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μυστική τεχνολογία στην Ιαπωνία, χάρη στην οποία μπορείτε να χάσετε 20 κιλά το μήνα χωρίς συνέπειες και κοστίζει μόνο 699 ευρώ ανά 50 γραμμάρια - αυτό είναι σχεδόν σίγουρα ένας θρύλος για έναν εκτροπή. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα είδος αποξηραμένου χαμομηλιού, το οποίο συλλέγουν οι γιαγιάδες στις ντάκες τους και η εταιρεία διανομής είναι μια τυπική οικονομική πυραμίδα.

13. Τα έσοδα κατανέμονται από νέους συνεισφέροντες και όχι από τα κέρδη της εταιρείας... Είναι επίσης ένα σίγουρο σημάδι μιας οικονομικής πυραμίδας, η οποία συχνά είναι σιωπηλή.

14. Πολύ έξυπνο και ακατανόητο σχέδιο πληρωμής μάρκετινγκ... Δηλαδή, αν σας πουν ότι η απόδοση της επένδυσης θα είναι 100% το μήνα, αλλά για αυτό πρέπει να επιτύχετε τέταρτο επίπεδο, το οποίο χαρακτηρίζεται από περιγραφή σε 18 σελίδες - φυσικά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι πάντα θα υπάρχει λόγος να μην σας πληρώσω απολύτως τίποτα. Ή αν αρχίσουν να σχεδιάζουν κάποιες μήτρες για εσάς ...

15. Τα έσοδα μπορούν να ληφθούν μόνο εάν προσκληθούν νέοι συμμετέχοντες στο έργο... Ένα σαφές σημάδι ενός συστήματος πυραμίδας, ακόμα κι αν η εταιρεία χαρακτηρίζει τις δραστηριότητές της ως δικτυακό μάρκετινγκ. Πράγματι, χρειάζονται νέα μέλη ώστε κάποιες από τις συνεισφορές τους να πηγαίνουν για πληρωμές σε εσάς και οι υπόλοιπες - φυσικά, στη διαχείριση της πυραμίδας.

16. Υποχρεωτικές επαναλαμβανόμενες πληρωμές ή αγορές προϊόντων της εταιρείας... Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει κανένα κέρδος και βασίζεται μόνο σε τακτικές εισφορές από μέλη που αναγκάζονται να αγοράζουν απολύτως περιττά αγαθά σε πολύ διογκωμένες τιμές.

17. Συνθήματα όπως «Βιαστείτε, το έργο μόλις ξεκίνησε!»... Ένα σίγουρο σημάδι μιας οικονομικής πυραμίδας, σαν να υπαινίσσεται απαλά ότι αν κάποιος έχει χρόνο να κερδίσει κάτι, τότε μόνο οι πρώτοι συμμετέχοντες.

18. Δεν σας λένε αμέσως για το έργο, αλλά σας προσκαλούν σε μια συνάντηση ή σεμινάριο... Μερικές φορές εταιρείες δικτυακού μάρκετινγκ ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χρηματιστήρια προσελκύουν νέους συμμετέχοντες με αυτόν τον τρόπο, αλλά συχνά αυτά εξακολουθούν να είναι σημάδια ενός συστήματος πυραμίδας.

19. Όλες οι πληροφορίες για το έργο περιέχονται μόνο σε παρουσιάσεις βίντεο... Καμία επενδυτική εταιρεία δεν θα το επιτρέψει στον εαυτό της. Όμως βιντεομηνύματα και βιντεοπαρουσιάσεις, ηχογραφήσεις συναντήσεων και συνεδρίων στελεχών της εταιρείας κ.λπ. χρησιμοποιούνται πλέον ως ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να παρασύρουν τους ανθρώπους σε μια οικονομική πυραμίδα. Ο ιδρυτής του μπορεί να ονομάζεται Σεργκέι Μαυρόντι, ο οποίος επικοινωνεί με τους συμμετέχοντες της πυραμίδας του αποκλειστικά μέσω βιντεομηνυμάτων.

20. Ατελείωτο κίνητρο... Συνεχή συνθήματα για το τι, τι είναι απαραίτητο για να προσπαθήσουμε για τη μετάβαση παθητικό εισόδημα, επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας, απελευθέρωση, καταπολέμηση της οικονομικής αδικίας, εργασία σε ομάδα και για το καλό της ομάδας κ.λπ. - σίγουρα σημάδια οικονομικής πυραμίδας. Αν και όλα αυτά είναι, στην πραγματικότητα, αλήθεια, αλλά εδώ τέτοια συνθήματα χρησιμοποιούνται ως μέθοδος ψυχολογικής επιρροής στους ανθρώπους. Βλέποντας τους σωστούς στόχους, ένα άτομο αρχίζει να εμπιστεύεται το έργο και να επενδύει σε αυτό. Αλλά η επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας σε μια πυραμίδα είναι δυνατή μόνο για τον ιδρυτή της και τον στενό κύκλο του, και στη συνέχεια αν δεν πιαστούν.

Έτσι μοιάζουν τα κύρια σημάδια μιας οικονομικής πυραμίδας. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και δεν είναι απαραίτητο η παρουσία κάποιου σημείου να υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι το εν λόγω έργο είναι μια οικονομική πυραμίδα.

Τι είναι ένα σύστημα πυραμίδας

Μια χρηματοοικονομική πυραμίδα είναι ένας τρόπος για τους συμμετέχοντες να έχουν κέρδος προσελκύοντας συνεχώς νέους οικονομικούς πόρους. Οι δημιουργοί των πυραμίδων τις καταχωρούν ως εμπορικές επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες στοχεύουν στην απόκτηση κεφαλαίων για την ανάπτυξη ενός έργου. Εάν το επιχειρηματικό σχέδιο αποτύχει, τότε προσλαμβάνονται νέα μέλη για να πληρώσουν εισόδημα στα μέλη του οργανισμού.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας της πυραμίδας, μόνο όσοι εντάχθηκαν στον οργανισμό στο αρχικό στάδιο του έργου καταφέρνουν να λάβουν τα εισοδήματα που υποσχέθηκαν. Αφού τα κεφάλαια δεν επαρκούν πλέον για να πληρώσουν μερίσματα σε όλα τα άλλα μέλη της κοινότητας, η εταιρεία κηρύσσεται σε πτώχευση. Οι διοργανωτές προτιμούν να κρύβονται από τη δικαιοσύνη και τους πρώην συνεργάτες τους.

Τα κύρια σημάδια μιας οικονομικής πυραμίδας:

  1. Έλλειψη προϊόντος.
  2. Κέρδος προσελκύοντας άλλους συμμετέχοντες.
  3. Το προϊόν υπάρχει, αλλά κανείς δεν το χρησιμοποιεί.
  4. Υπερτιμημένο για ένα θαυματουργό προϊόν.
  5. Όσο νωρίτερα εγγραφείτε, τόσο περισσότερα λαμβάνετε.
  6. Ακατανόητο σχέδιο πληρωμής μερίσματος.
  7. Κανείς δεν γνωρίζει την ηγεσία εκ πρώτης όψεως.
  8. Εγγραφή σε υπεράκτια ζώνη.
  9. Ατελείωτο κίνητρο.

Το σχέδιο εργασίας μιας κλασικής χρηματοοικονομικής πυραμίδας έχει ως εξής:

  1. Άτομα με ένα ορισμένο επίπεδο εκπαίδευσης και οργανωτική εμπειρία έρχονται με ένα οικονομικό έργο που στοχεύει στη συγκέντρωση κεφαλαίων από τους συμμετέχοντες.
  2. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται δεν πηγαίνουν για παραγωγή, επένδυση ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Τα πρώτα έσοδα δαπανώνται σε διαφημίσεις για να προσελκύσουν ακόμη περισσότερα μέλη. Μέρος της χρηματοδότησης διατίθεται για την πληρωμή εσόδων στους διοργανωτές και τους κατόχους μετοχών που εντάχθηκαν στο έργο από την αρχή.
  3. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των συμμετεχόντων εισόδημα των διοργανωτών αυξάνονται και όσοι έρχονται αργότερα καλούνται να περιμένουν λίγο. Το εισόδημά τους εξαρτάται από το μέγεθος των εισφορών των επόμενων μελών της κοινότητας.
  4. Έτσι, οι "από πάνω" επενδυτές λαμβάνουν τα μερίσματά τους από επενδυτές "από κάτω". Όσο περισσότερο υπάρχει η πυραμίδα, τόσο περισσότερα τα μέλη της λαμβάνουν πραγματικά χρήματα από τις επενδύσεις τους.
  5. Αφού στερέψει η εισροή νέων επενδύσεων, οι διοργανωτές της επιχείρησης κρύβονται με χρήματα, αφήνοντας τους ομοϊδεάτες τους στον πάτο. Μια μειοψηφία των μελών της χρηματοπιστωτικής πυραμίδας παραμένει με κέρδος και η πλειοψηφία - χωρίς επενδυμένα κεφάλαια.
Εικόνα από άρθρο του skiouraki.gr
Εικόνα από άρθρο του skiouraki.gr

Τα κρυφά συστήματα πυραμίδας είναι μια νέα απειλή που κρέμεται πάνω από αφελείς επενδυτές. Το σχήμα μιας τέτοιας πυραμίδας είναι παρόμοιο με το συνηθισμένο. Η μόνη διαφορά είναι ότι η συνεισφορά ενός νεοεισερχόμενου μέλους της οργάνωσης είναι μεταμφιεσμένη ως αγορά ενός προϊόντος.

Μια τέτοια απάτη έχει νόημα μόνο όταν ένα προϊόν καμουφλάζ κοστίζει μια δεκάρα και το πουλάνε εκατοντάδες φορές περισσότερο. Η δραστηριότητα της πυραμίδας συνεχίζεται μέχρι ο αριθμός των θυμάτων να γίνει σημαντικός.

Υπάρχουν αξιόπιστες οικονομικές πυραμίδες;

Τα συστήματα πυραμίδας δεν μπορούν να είναι εξ ορισμού αξιόπιστα. Υπάρχουν μόνο στις εισφορές των μελών, χωρίς να χρησιμοποιούν τα χρήματα που λαμβάνονται για την ανάπτυξη οποιασδήποτε επιχείρησης. Ακόμα κι αν είναι έτσι, τότε το κέρδος από τις επενδύσεις πηγαίνει στην τσέπη του ιδρυτή της πυραμίδας. 

Η πυραμίδα δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσει από μια πραγματικά αξιόπιστη εταιρεία επενδύσεων. Οι κύριες διαφορές είναι:

  • συγκάλυψη του εισιτηρίου
  • την υπόσχεση οριακής κερδοφορίας των καταθέσεων
  • επιθετική διαφήμιση
  • αδυναμία πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με την επένδυση των συλλεγόμενων κεφαλαίων και την είσπραξη εσόδων
  • την ανάγκη να προσκαλέσετε έναν άλλο συμμετέχοντα "για τον εαυτό σας".

Πώς να αναγνωρίσετε ένα σχήμα πυραμίδας

Σημάδια ενός συστήματος πυραμίδας:

  • η υπόσχεση για ένα σταθερό μηνιαίο (εβδομαδιαίο) εισόδημα χωρίς να εξηγείται η πηγή του. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερο είναι το υποσχόμενο ενδιαφέρον, τόσο πιο γρήγορα θα βυθιστεί η πυραμίδα.
  • παρεμβατικό adware. "Ελάτε μαζί μας!", "Κερδίστε τώρα!" και άλλα δελεαστικά συνθήματα. Μηνύματα SMS, επιβολή στα κοινωνικά δίκτυα, τηλεφωνικές κλήσεις, προσφορές για να κερδίσετε χρήματα για την προσέλκυση νέων πελατών - όλα αυτά δείχνουν τους πραγματικούς στόχους των διοργανωτών.
  • έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την εγγραφή της εταιρείας και στοιχεία για τη διαχείρισή της, έλλειψη επαφών.
  • διάφορες προσφορές με ανεπαρκή έπαθλα, όπως "επενδύστε τώρα και πάρτε την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αυτοκίνητο!" και τα λοιπά.;
  • αποκομίζοντας κέρδος προσελκύοντας νέα μέλη (συχνά κρύβονται πίσω από προγράμματα θυγατρικών).

Είναι δυνατόν να κερδίσετε χρήματα σε οικονομικές πυραμίδες

Το γεγονός ότι οι πυραμίδες εμφανίζονται με μια αξιοζήλευτη συνέπεια δείχνει ότι το ενδιαφέρον για το θέμα δεν εξαφανίζεται. Και το θέμα δεν είναι ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται υπερβολικά. Γεγονός είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «επενδυτές» που επενδύουν σε πυραμίδες: κάποιοι για να κερδίσουν χρήματα, κάποιοι απλώς παραδίδονται στον ενθουσιασμό. Πολλές πυραμίδες επανεμφανίζονται μετά την πτώχευση, συμβαίνει μια λεγόμενη επανεκκίνηση. 

Και εν κατακλείδι, μερικοί κανόνες για την επένδυση σε χρηματοοικονομικές πυραμίδες:

  • επενδύστε μόνο το ποσό που δεν σας πειράζει να χάσετε.
  • αποσύρετε τα κέρδη όσο το δυνατόν συχνότερα.
  • Μην επανεπενδύσετε εάν επενδυθεί ένα αξιοπρεπές ποσό για εσάς.
  • επενδύστε όσο το δυνατόν περισσότερο στην αρχή της πυραμίδας.
  • μην παγώνετε χρήματα, διάφορες προωθητικές ενέργειες και μακροπρόθεσμα τιμολογιακά προγράμματα, ώστε όταν εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, να έχετε χρόνο για ανάληψη χρημάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σχήμα πυραμίδας δεν είναι πάντα αναγνωρίσιμο με την πρώτη ματιά. Συχνά μεταμφιέζονται σε εντελώς νόμιμες επιχειρήσεις. 

Υπάρχει ένα σχετικά νέο επίδομα σε γονείς ύψους 325 και 375 ευρώ αλλά με μια βασική προϋπόθεση. Πρόκειται για το Επίδομα αναδοχής και οι ανάδοχοι γονείς μπορείτε να αιτηθείτε οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης του ανάδοχου παιδιού σας.

Το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025, παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κατοικιών τους.

Το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού είναι πλέον ανοιχτό, όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αν και δεν προβλέπεται οριζόντια αύξηση των τιμολογίων, μπορεί να υπάρξουν σημειακές αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στην περιφέρεια.

Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο ενεργειακό τοπίο, αρκετοί καταναλωτές κάνουν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα χρέη τους πάνε εφορία και αν είναι δυνατή η διαγραφή χρεών από ανεξόφλητα τιμολόγια, τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές θα είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους «επαρκείς κατώτατους μισθούς» προβλέπει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο καθορισμού των μισθών, που θα επηρεάσουν και την Ελλάδα.

Διορθώσεις σε τρία «μέτωπα» έκανε τελικά το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αποφεύγοντας να προχωρήσει είτε σε ολικό «λίφτινγκ» ή και ακόμη σε κατάργηση του συστήματος τεκμηρίων που επέβαλλε στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα κατάρτισης 50.000 εργαζομένων σε «πράσινες δεξιότητες», το οποίο υλοποιείται από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) με επίδομα ύψους έως 400 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας του gov.gr.