Θέλεις να πληρώνεις με μετρητά; Θα τιμωρείσαι! Μπαίνουν POS παντού και πρόστιμα

2023-11-12

Δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Θέλεις να πληρώνεις με μετρητά; Θα τιμωρείσαι! Μπαίνουν POS παντού και πρόστιμα

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να δώσει λύσεις στο αιώνιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Καλείται όμως να λάβει και δύσκολες αποφάσεις, που την φέρνουν απέναντι με συμφέροντα, συνήθειες και νοοτροπίες.

Που μπαίνει περιορισμός της χρήσης μετρητών

Περιορισμός της χρήσης μετρητών:

- Απαγόρευση μετρητών στις αγορές ακινήτων:

Το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Το συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ' ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

-Πρόστιμο για συναλλαγές με μετρητά:

Το πρόστιμο για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά, το οποίο σήμερα είναι 100 ευρώ διαμορφώνεται στο εξής στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

-Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές συναλλαγές για προϊόντα με φόρο κατανάλωσης:

Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

- POS παντού

Από την άνοιξη του 2024, στη θέση των μετρητών θα μπουν «POS παντού». Και σε κάθε πληρωμή με κάρτα, θα «κτυπάει» αυτομάτως απόδειξη στην ταμειακή του καταστήματος, αλλά και «καμπανάκι» στην ΑΑΔΕ τι και πώς πληρώθηκε με κάρτα

Το σχέδιο «πλαστικό χρήμα παντού», θα ενεργοποιηθεί σταδιακά από αρχές 2024 και σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση εντάσσονται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές επαγγελματικοί κλάδοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως:

  • Ιδιοκτήτες ταξί
  • Παραγωγοί λαϊκών αγορών
  • Περιπτερούχοι
  • Ψιλικά – παντοπωλεία
  • Πάγκοι σε πανηγύρια
  • Ιδιωτικά πανεπιστήμια – ΙΕΚ
  • Θέατρα – κινηματογράφοι – συναυλίες
  • Τραγουδιστές – συγκροτήματα – χορευτές


Πρόσφατες δημοσιεύσεις