Άνοιξε το myCar για τα τέλη κυκλοφορίας 2023 - Πώς πληρώνω η καταθέτω πινακίδες online

2022-11-18

Άνοιξε πριν λίγη ώρα το myCar για τα τέλη κυκλοφορίας 2023.

Με την ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας στη σελίδα της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. μπορούν πλέον να πληρώνουν είτε απευθείας μέσω web banking σκανάροντας το μοναδικό QR Code, είτε απλά επιλέγοντας την εφαρμογή της τράπεζάς τους.

Ήρθε η στιγμή της πληρωμής τελών κυκλοφορίας του αυτοκινήτου ή της μηχανής σου για το 2023; Η διαδικασία και το χρηματικό ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλεις δεν διαφέρουν με τα περσινά.

Σκέφτεσαι να καταθέσεις πινακίδες; Και αυτό γίνεται πλέον ηλεκτρονικά!

Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2023, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, λήγει στις 31/12/2022.

Ποια είναι η διαδικασία πληρωμής τελών κυκλοφορίας για το 2023;

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να εκδόσεις το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας και να ολοκληρώσεις γρήγορα και απλά την πληρωμή τελών κυκλοφορίας.

Πάμε να δούμε τη διαδικασία online πληρωμής τελών κυκλοφορίας, με την τραπεζική κάρτα ή τον λογαριασμό σου:

1️⃣ Αναζήτησε ηλεκτρονικά το σήμα των τελών κυκλοφορίας που σου αναλογούν. Θα πρέπει να γνωρίζεις το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη οχήματος και τον Αριθμό Κυκλοφορίας του οχήματος (την πινακίδα).

2️⃣ Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μπορείς να εκτυπώσεις το σήμα χωρίς τους κωδικούς Taxisnet.

Ωστόσο, έχεις και την επιλογή να κατεβάσεις το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβεις βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet. Αυτό το κάνεις μέσω του myCAR. Η διαδικασία δεν διαφέρει, αρκεί να έχεις τους κωδικούς σου!

3️⃣ Πατάς «Είσοδος στην Εφαρμογή».

4️⃣ Εκεί σου ζητείται να πληκτρολογήσεις:

τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη,

τον Αριθμό Κυκλοφορίας και

το έτος για το οποίο γίνεται η πληρωμή.

5️⃣ Τυπώνεις ή αποθηκεύεις ηλεκτρονικά το Έντυπο Τελών Κυκλοφορίας στον υπολογιστή σου, το οποίο θα έχει και ένα QR κωδικό, για να μπορείς να κάνεις σάρωση (σκανάρισμα) και να το πληρώσεις ακόμα πιο εύκολα.

6️⃣ Η πληρωμή τελών κυκλοφορίας online μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω της εφαρμογής Taxisnet ή μέσω e-banking. Σου δίνεται μάλιστα η δυνατότητα να ολοκληρώσεις την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με πιστωτική κάρτα και να έχεις άτοκες δόσεις.

Αν πάλι δεν μπορείς να τα πληρώσεις ηλεκτρονικά, μπορείς να επισκεφτείς τα υποκαταστήματα των τραπεζών ή των ΕΛΤΑ.

Πώς πληρώνω τα τέλη κυκλοφορίας online;

Ας δούμε ένα παράδειγμα για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας online:

  • Στην υπηρεσία E-Banking της Alpha Bank επιλέγεις από την κεντρική οθόνη στην αριστερή στήλη την καρτέλα «Νέα Συναλλαγή».
  • Στην καρτέλα «Όλες οι συναλλαγές» η επιλογή «Τέλη Κυκλοφορίας» βρίσκεται στις «Δημοφιλείς» συναλλαγές.
  • Εναλλακτικά, επιλέγεις συναλλαγές «Δημοσίου - Ταμείων» και «Τέλη Κυκλοφορίας». Πληκτρολογείς τον κωδικό RF που αναγράφεται στο έντυπο των τελών και το ποσό και ολοκληρώνεις την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με πιστωτική κάρτα ή μέσω του λογαριασμού σου.

Κατάθεση πινακίδων ηλεκτρονικά

Φέτος η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά στη πλατφόρμα myCar τής ΑΑΔΕ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ετοιμάσει έναν πλήρη κατάλογο με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για όσους επιθυμούν να θέσουμε σε ακινησία τα οχήματα τους. 

ΑΑΔΕ- myCAR

Στην πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχετε τη δυνατότητα να:

  • Θέσετε σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά σας, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθείτε τη ΔΟΥ σας.
  • Κατεβάσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβετε βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
  • Άρετε την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. Ε Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω;

Α Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

2. Ε Μπορώ να θέσω όλα τα οχήματα μου σε ψηφιακή ακινησία;

Α Όχι, η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

3. Ε Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να πάω στη Δ.Ο.Υ να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου;

Α Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. :

(α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

(β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

(γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

(δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

(ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή

(στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

(ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας

(η) Πλειστηριασμού του οχήματος

(θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου

(ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

4. Ε Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, τι κάνω;

Α Με τους κωδικούς TAXISnet, μπαίνετε στην πλατφόρμα, επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για:

  • τη μεταβίβαση του οχήματος,
  • την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων
  • την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα

5. Ε Εάν θέλω να κάνω άρση ψηφιακής ακινησίας για ορισμένους μήνες εντός του έτους.

Α Εφόσον υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, ακολουθείτε τα βήματα που περιγράφονται στην ερώτηση 3 και επιλέγετε πληρωμή μηνιαίων τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που επιθυμείτε να θέσετε το όχημά σας, σε κίνηση ψηφιακά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τ.κ. το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.

6. Ε Eάν πληρώσω αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες στις 25/6/2023, για ποιους μήνες μπορεί να τεθεί το όχημά μου σε κίνηση;

Α Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θέλετε, για να κάνει άρση ακινησίας. Όμως τμήμα μηνός (ακόμα και μία μέρα) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Δηλαδή, αν θέσετε το όχημά σας σε κίνηση στις 25/6/2023, έχετε δικαίωμα να το κυκλοφορήσετε το υπόλοιπο του Ιουνίου και ολόκληρο τον Ιούλιο. Εννοείται ότι δεν μπορεί να τεθεί όχημα σε κίνηση την 1/12/2023 για δύο μήνες, αφού πρόκειται για έναν και μόνο μήνα. Για το λόγο αυτό, αν σήμερα ζητηθεί η πληρωμή τ.κ. για 2 μήνες, στο ειδοποιητήριο πληρωμής εμφανίζεται προθεσμία πληρωμής μέχρι 30/11/2023 για τον απλούστατο λόγο, ότι εάν πληρώσει την 1/12/2023 πρέπει να πληρώσει μόνο για 1/12 και όχι για 2/12.

7. Ε Τι είναι η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με πινακίδα «Μ»;

Α Με την πινακίδα «Μ», μπορείτε να κυκλοφορήσετε το όχημά σας μέχρι 3 μέρες το χρόνο με πληρωμή ποσού τελών κυκλοφορίας 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3,00 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ. Οι μέρες μπορούν να είναι 3 συνεχόμενες για μία φορά, ή για δύο φορές εντός του έτους1 και 2 συνεχόμενες ή 2 συνεχόμενες και 1. Το δικαίωμα δεν μπορεί να χορηγηθεί και τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος. Το Μ, χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη Δ.Ο.Υ. ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο:

  • για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή
  • για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή
  • για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.

8. Ε Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι μπορούν να κάνουν την άρση της ψηφιακής ακινησίας;

Α Όχι , οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος. 

9. Ε Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;

Α Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

10. Ε Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος μου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;

Α Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας. Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

11. Ε Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;

Α Στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000€ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Οι μητέρες ασφαλισμένες στον e- ΕΦΚΑ που εργάζεστε ως ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες ή αγρότισσες, μπορείτε να υποβάλετε αίτημα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, για χρονικό διάστημα εννέα (9) μηνών.