Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση επιδόματος παιδιού σε αλλοδαπό γονέα τέκνων ελληνικής ιθαγένειας

2021-12-22
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το Taxheaven, που αφορά όσες αλλοδαπές κυρίες έχουν πάρει διαζύγιο από Έλληνες συζύγους τους και προσπαθώντας  να αιτηθούν για το επίδομα παιδιού Α21 είχαν απορριφθεί διότι δεν είχαν τις απαιτούμενες 12 φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα. 

Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Θεώνη Κουφονικολάκου

Ειδικές επιστήμονες: Μαρία Μπλιάτη, Σαμάνθα Στρατιδάκη

Δεκέμβριος 2021

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορά αλλοδαπής μητέρας, σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης του επιδόματος παιδιού, που υπέβαλε αυτή πρώτη φορά, μετά το διαζύγιο και την αποκλειστική ανάληψη της επιμέλειας. Έως τότε, το επίδομα λάμβανε, ο αιτών, Έλληνας πατέρας των παιδιών. Το έτος υποβολής της αίτησης της μητέρας, τέθηκε σε ισχύ, για τη χορήγηση του επιδόματος σε πολίτες τρίτων κρατών, η προϋπόθεση 12ετούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής στη χώρα, αποδεικνυόμενη από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Η αίτηση απορρίφθηκε, λόγω αδυναμίας ανεύρεσης της δήλωσης του έτους 2009 -πριν την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας.

Ο Συνήγορος ενημέρωσε τη Διεύθυνση Ενδικοφανών Προσφυγών ΟΠΕΚΑ ότι η προϋπόθεση υποβολής δηλώσεων φορολογίας τέθηκε για την πέραν πάσης αμφιβολίας απόδειξη του χρόνου της νόμιμης και μόνιμης διαμονής, η οποία για το επίμαχο έτος αποδεικνυόταν από τα ένσημα εργασίας της αιτούσας, στον ίδιο εργοδότη με τα προηγούμενα και επόμενα έτη.

Ιδίως, όμως, ο Συνήγορος υποστήριξε ότι σκοπός της τροποποίησης του νόμου (άρ.15 ν. 4659/2020) ήταν η καθιέρωση κριτηρίων για την υπαγωγή νέων οικογενειών πολιτών τρίτων χωρών στο πεδίο εφαρμογής του εφεξής, και όχι ο αποκλεισμός των ήδη ωφελούμενων αλλοδαπών παιδιών (άρ.16 του ίδιου νόμου).

Άλλωστε, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ (1485/2016), κοινωνικά πλεονεκτήματα και οικογενειακές παροχές πρέπει να χορηγούνται στην οικογένεια νομίμως διαμένοντος στην Ελλάδα, εφόσον τυχόν άρνηση χορήγησής τους στον καταρχάς 'δικαιούχο' πολίτη τρίτης χώρας φέρει σε δυσμενέστερη θέση μέλη της οικογένειας του, που είναι πολίτες της Ένωσης, σε σχέση με τα μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη, που έχει παιδιά ελληνικής ιθαγένειας. Κατά μείζονα λόγο, αυτό ισχύει εάν τα μέλη της οικογένειας του τυπικώς δικαιούχου, εν προκειμένω της μητέρας, που τίθενται σε δυσμενέστερη θέση, είναι παιδιά με ελληνική ιθαγένεια.

Τέλος, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη παροχή αφορά το ίδιο το παιδί, που είναι ο αληθινός αποδέκτης του επιδόματος, η στέρηση της χωρίς αποχρώντα λόγο, εμφανίζεται ακόμη περισσότερο αδικαιολόγητη, ενώ θίγει και το κατοχυρωμένο από το άρ.26 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού δικαίωμά του, να επωφεληθεί από την κοινωνική πρόνοια.

Κατόπιν των παραπάνω, η προσφυγή της αιτούσας έγινε δεκτή και χορηγήθηκε το επίδομα παιδιού για τα τέκνα της.

Πληροφορίες: 213 1306600

 Taxheaven

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την επιταγή ακρίβειας σε μια νέα κατηγορία δικαιούχων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων εν μέσω των αυξανόμενων οικονομικών πιέσεων.

Το Δώρο Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αποτελεί βοήθεια για την κάλυψη σημαντικών εξόδων και προετοιμασία για τις εορτές των Χριστουγέννων και το τέλος του χρόνου.

Το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει 12 μειώσεις φόρων και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, όπως είχαν ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Καταγγελίες από συλλόγους ασθενών και μεμονωμένους ασφαλισμένους για άρνηση εκτέλεσης παραπεμπτικών και απαιτήσεις για πρόσθετες χρεώσεις, πέραν της νόμιμης συμμετοχής, φτάνουν στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Ο νέος νόμος για την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, εισάγει σημαντικές αλλαγές με στόχο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στην Ελλάδα και τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων.

Η «Βεβαίωση Φοίτησης» είναι απαραίτητη για αιτήσεις που σχετίζονται με διάφορα επιδόματα (όπως το επίδομα παιδιού Α21), καθώς και για άλλες διοικητικές διαδικασίες που απαιτούν απόδειξη ότι το παιδί φοιτά σε σχολείο.

Κάθε χρόνο πριν από τα Χριστούγεννα καταβάλλεται ένα εφάπαξ ποσό που ονομάζεται Δώρο Χριστουγέννων. Οι δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, αλλά και συνταξιούχοι. Τι ισχύει για φέτος;

Οι αλλαγές σε επιδόματα όπως το επίδομα παιδιού και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΚΕΑ) για το 2025 θα οδηγήσουν σε διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων και βελτίωση των παροχών για ευάλωτα νοικοκυριά.

Η ΕΥΔΑΠ παρέχει – κατόπιν σχετικής αιτήσεως – τη δυνατότητα χορήγησης Έκτακτου Ειδικού Τιμολογίου (ΕΕΤ) σε όσους δικαιούχους έχουν υπαχθεί στο Νόμο 4389/2016, εφαρμόζοντας νέο ευνοϊκότερο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει: