Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Έρχονται κουπόνια για αγορά καυσίμων

2022-03-15

Οι καταναλωτές «στενάζουν» από το «ράλι» τιμών στα βενζινάδικα και λένε πως θα περιορίσουν και άλλο τις μετακινήσεις.

Στα βενζινάδικα οι καταναλωτές σταματούν πια στο δεκάευρω.

Το κοκτέιλ ακρίβειας οδηγεί την κυβέρνηση να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις ώστε να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην μία πλευρά είναι μόνιμες μειώσεις φόρων και από την άλλη έκτακτες παρεμβάσεις, ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ιδίως έναντι των ενεργειακών προιόντων μέσα από ένα κουπόνι που θα χορηγείται ηλεκτρονικά.

Το νέο μέτρο που έχει προστεθεί είναι παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων μέσω επιστροφής κάποιου ποσού του φόρου αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα ισχύσει για όλους αλλά θα αφορά πάλι συγκεκριμένες ομάδες βάσει πάλι εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Πιθανόν, «πιλότος» για τη νέα παρέμβαση να είναι ένας μηχανισμός ανάλογος με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης, με τους δικαιούχους να υποβάλλουν αιτήσεις σε μια αντίστοιχη πλατφόρμα.

Αν υπάρξει μείωση 15% - 20% στον ΕΦΚ που είναι 70 λεπτά στο λίτρο αυτό σημαίνει πως ο φόρος πάει στα 55 λεπτά άρα στην τιμή λίτρου η έκπτωση θα είναι 15 λεπτά δηλαδή στο βενζινάδικο της Θεσαολονιξης από 2,188 τα 15 σεντ το λίτρο θα ρίξουν την τιμή στα 2,038 και ένα φουλάρισμα θα πάει από 101,90€ από 109,40€.

Στην Πάτρα η μέση τιμή την Παρασκευή ήταν 2,109 το λίτρο, η αμόλυβδη σήμερα η τιμή ήταν λίγο κάτω στα 2.099 με τους πρατηριούχους να λένε πως ήρθε η ώρα της αποκλιμάκωσης.

Αναμένεται πακέτο στήριξης

Την Τετάρτη και πάντως σίγουρα μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινωθεί το νέο διευρυμένο πακέτο στήριξης.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει η οικονομική ενίσχυση να δίνεται σε πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ποσό να είναι κλιμακωτό από 200 - 400 ευρώ, ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού.

Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, νοικοκυριά που εντάσσονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Ειδική πλατφόρμα για την επιστροφή του ΕΦΚ

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια, με τους δικαιούχους να κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και η οποία θα είναι αντίστοιχη με αυτή του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα αναρτηθούν στη σελίδα της ΔΥΠΑ οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα και οι πρώτες επιταγές των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025.