Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Έρχονται κουπόνια για αγορά καυσίμων

2022-03-15

Οι καταναλωτές «στενάζουν» από το «ράλι» τιμών στα βενζινάδικα και λένε πως θα περιορίσουν και άλλο τις μετακινήσεις.

Στα βενζινάδικα οι καταναλωτές σταματούν πια στο δεκάευρω.

Το κοκτέιλ ακρίβειας οδηγεί την κυβέρνηση να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις ώστε να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην μία πλευρά είναι μόνιμες μειώσεις φόρων και από την άλλη έκτακτες παρεμβάσεις, ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ιδίως έναντι των ενεργειακών προιόντων μέσα από ένα κουπόνι που θα χορηγείται ηλεκτρονικά.

Το νέο μέτρο που έχει προστεθεί είναι παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων μέσω επιστροφής κάποιου ποσού του φόρου αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα ισχύσει για όλους αλλά θα αφορά πάλι συγκεκριμένες ομάδες βάσει πάλι εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Πιθανόν, «πιλότος» για τη νέα παρέμβαση να είναι ένας μηχανισμός ανάλογος με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης, με τους δικαιούχους να υποβάλλουν αιτήσεις σε μια αντίστοιχη πλατφόρμα.

Αν υπάρξει μείωση 15% - 20% στον ΕΦΚ που είναι 70 λεπτά στο λίτρο αυτό σημαίνει πως ο φόρος πάει στα 55 λεπτά άρα στην τιμή λίτρου η έκπτωση θα είναι 15 λεπτά δηλαδή στο βενζινάδικο της Θεσαολονιξης από 2,188 τα 15 σεντ το λίτρο θα ρίξουν την τιμή στα 2,038 και ένα φουλάρισμα θα πάει από 101,90€ από 109,40€.

Στην Πάτρα η μέση τιμή την Παρασκευή ήταν 2,109 το λίτρο, η αμόλυβδη σήμερα η τιμή ήταν λίγο κάτω στα 2.099 με τους πρατηριούχους να λένε πως ήρθε η ώρα της αποκλιμάκωσης.

Αναμένεται πακέτο στήριξης

Την Τετάρτη και πάντως σίγουρα μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινωθεί το νέο διευρυμένο πακέτο στήριξης.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει η οικονομική ενίσχυση να δίνεται σε πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ποσό να είναι κλιμακωτό από 200 - 400 ευρώ, ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού.

Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, νοικοκυριά που εντάσσονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Ειδική πλατφόρμα για την επιστροφή του ΕΦΚ

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια, με τους δικαιούχους να κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και η οποία θα είναι αντίστοιχη με αυτή του επιδόματος θέρμανσης.

Μέσα από την πλατφόρμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» τα νοικοκυριά μπορούν να αντικαταστήσουν έως και τρεις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων για την αναδρομική επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ (Power Pass) άφησε πρόσφατα στο ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο MEGA.

Από τις 24 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00 έως και τις 7 Ιουλίου 2022 και ώρα 23:59, όσοι/-ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. και ημερήσιων Π.ΕΠΑ.Λ., θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2022-2023.

Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές που υποστηρίζουν την υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ενόψει της πρώτης εφαρμογής της Κάρτας από 1ης Ιουλίου για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για την επιστροφή μέχρι 600 ευρώ στους καταναλωτές, πού είχαν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος σε μορφή ρήτρας αναπροσαρμογής.
Υπενθυμίζεται πώς η υποβολή των αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι 30 Ιουνίου και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για να υποβάλουν αίτηση πάνω από 3 εκατ. δικαιούχοι του νέου επιδόματος βενζίνης το οποίο φτάνει έως τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Τα φυσικά πρόσωπα μπορείτε να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω Συσκευή» και να χρηματοδοτηθείτε για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Σήμερα, Τρίτη 21 Ιουνίου και ώρα 11:00, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2022-23, σε 31 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Περίπου 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων (σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων) είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι του Fuel Pass 2, το οποίο επεκτείνεται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Τελικά μόνο με την χρήση αυλής προπληρωμένης κάρτας Fuel Pass απο Viva Wallet η την Alpha bank το ποσό επιδόματος καυσίμων πάει στα 80 ευρώ για τις ηπειρωτικες περιοχές και 100 ευρώ στα Νησιά.
Για όσους δεν έχουν NFC στο κινητό τους και επιλέξουν κατάθεση στο λογαριασμό τους θα πάρουν 65 και 85 ευρώ αντίστοιχα.