Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Έρχονται κουπόνια για αγορά καυσίμων

2022-03-15

Οι καταναλωτές «στενάζουν» από το «ράλι» τιμών στα βενζινάδικα και λένε πως θα περιορίσουν και άλλο τις μετακινήσεις.

Στα βενζινάδικα οι καταναλωτές σταματούν πια στο δεκάευρω.

Το κοκτέιλ ακρίβειας οδηγεί την κυβέρνηση να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις ώστε να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην μία πλευρά είναι μόνιμες μειώσεις φόρων και από την άλλη έκτακτες παρεμβάσεις, ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ιδίως έναντι των ενεργειακών προιόντων μέσα από ένα κουπόνι που θα χορηγείται ηλεκτρονικά.

Το νέο μέτρο που έχει προστεθεί είναι παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων μέσω επιστροφής κάποιου ποσού του φόρου αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα ισχύσει για όλους αλλά θα αφορά πάλι συγκεκριμένες ομάδες βάσει πάλι εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Πιθανόν, «πιλότος» για τη νέα παρέμβαση να είναι ένας μηχανισμός ανάλογος με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης, με τους δικαιούχους να υποβάλλουν αιτήσεις σε μια αντίστοιχη πλατφόρμα.

Αν υπάρξει μείωση 15% - 20% στον ΕΦΚ που είναι 70 λεπτά στο λίτρο αυτό σημαίνει πως ο φόρος πάει στα 55 λεπτά άρα στην τιμή λίτρου η έκπτωση θα είναι 15 λεπτά δηλαδή στο βενζινάδικο της Θεσαολονιξης από 2,188 τα 15 σεντ το λίτρο θα ρίξουν την τιμή στα 2,038 και ένα φουλάρισμα θα πάει από 101,90€ από 109,40€.

Στην Πάτρα η μέση τιμή την Παρασκευή ήταν 2,109 το λίτρο, η αμόλυβδη σήμερα η τιμή ήταν λίγο κάτω στα 2.099 με τους πρατηριούχους να λένε πως ήρθε η ώρα της αποκλιμάκωσης.

Αναμένεται πακέτο στήριξης

Την Τετάρτη και πάντως σίγουρα μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινωθεί το νέο διευρυμένο πακέτο στήριξης.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει η οικονομική ενίσχυση να δίνεται σε πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ποσό να είναι κλιμακωτό από 200 - 400 ευρώ, ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού.

Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, νοικοκυριά που εντάσσονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Ειδική πλατφόρμα για την επιστροφή του ΕΦΚ

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια, με τους δικαιούχους να κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και η οποία θα είναι αντίστοιχη με αυτή του επιδόματος θέρμανσης.

Στα 780 ευρώ διαμορφώνεται ο νέος κατώτατος μισθός, από τα 713 ευρώ που ήταν από την 1η Μαΐου 2022. Ο νέος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2023. Πρόκειται για αύξηση κατά 9,4% με την οποία – όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας το νέο μισθό – «εξαντλούνται τα όρια των δυνατοτήτων μας».

Στα 15,5 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ το λάθος στην καταβολή των συντάξεων. Μία στις πέντε συντάξεις Μαρτίου καταβλήθηκε λάθος και 572.000 συνταξιούχοι -από τους 2,6 εκατομμύρια- ήταν μεγαλύτερες κατά λάθος.

Τις επίσημες ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό έκανε το πρωί της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από τη συνάντησή του με τον υπ. Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Στις 17 Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές και οι εκδόσεις των ψηφιακών καρτών για τους δικαιούχους της ενίσχυσης Market pass, που έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους από 28 Φεβρουαρίου μέχρι και 15 Μαρτίου, όποτε και εχει κλείσει οριστικά η εφαρμογή υποβολής των αιτήσεων στο vouchers.gov.gr.

Βγήκε ο οδηγός για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα» που περιέχει όλες τις πληροφορίες και τις λεπτομέρειες για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα του gov.gr (allazothermosifona.gov.gr) αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, ωστόσο, με τον οδηγό αποσαφηνίζονται όλα τα «ψιλά γράμματα» για να ξέρετε εάν...

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προτείνεται μεταξύ άλλων η υλοποίηση του παρεχόμενου κινήτρου στους ιδιοκτήτες ακινητοποιημένων οχημάτων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών Ι.Χ., για την άρση της ακινησίας για το έτος 2023, με μερική και αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας οχήματος από 3.4.2023 (άρθρο 33).

Σε πολλούς δικαιούχους έχει πραγματοποιηθεί η διασταύρωση αγορών Φεβρουαρίου και μπορούν να δουν το πόσο επιδόματος, πού πρόκειται να τους καταβληθεί στις ερχόμενες πληρωμές.

Πλησιάζει η ημέρα που θα γίνει η πληρωμή για τις συντάξεις Απριλίου 2023. Εν τω μεταξύ, στα μέσα του μήνα θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολή για τις επικουρικές συντάξεις, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.