ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΑΤΗ-Σημαντική ενημέρωση-Απατηλά μηνύματα μέσω e-mail και SMS (Phishing - Ηλεκτρονικό Ψάρεμα)

2022-01-12

Ανυποψίαστοι πολίτες λαμβάνουν απατηλά e-mails ή SMS, με υποτιθέμενο αποστολέα την τράπεζά τους, τα οποία συνήθως αναφέρουν ότι "έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας ή στην κάρτα σας" ή ότι ο «λογαριασμός σας ή η κάρτα σας έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί» τα οποία τους προτρέπουν επειγόντως, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα τους, να ακολουθήσουν τις οδηγίες που υπάρχουν σε κάποιο σύνδεσμο (link) που περιέχεται μέσα στο ίδιο το SMS .

O σύνδεσμος αυτός δυστυχώς οδηγεί σε απατηλή ιστοσελίδα πανομοιότυπη με αυτή της τράπεζάς τους όπου οι πελάτες ξεγελιούνται και καταχωρούν τους κωδικούς του e-banking τους, τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνουν εκείνη την στιγμή και απαιτούνται για την έγκριση συναλλαγών.

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Θα πρέπει να είστε πολύ καχύποπτοι σε μηνύματα που αφορούν "ενημέρωσή" σας για "προβλήματα" που σχετίζονται με τους λογαριασμούς σας, τις κάρτες σας ή το e-banking σας
  • Αν όντως έχετε αμφιβολίες ότι κάτι έχει γίνει με τους λογαριασμούς ή τις κάρτες σας τότε να πηγαίνετε από μόνοι σας στο e-Banking ή στο m-banking χωρίς να κάνετε κλικ σε κάποιο σύνδεσμο (link).
  • Η ΤΡΑΠΕΖΑ ποτέ δεν θα σας στείλει μηνύματα (email, SMS) ότι έχει κλειδωθεί ή ότι έχει κάποιο πρόβλημα ο λογαριασμός σας ή η κάρτα σας και στην συνέχεια να σας παραπέμπει μέσω συνδέσμου (link) σε κάποια ιστοσελίδα για να καταχωρήσετε τα στοιχεία της κάρτας σας, τους κωδικούς e-Banking και τους κωδικούς OTP, ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα.
  • Σε περίπτωση αμφιβολίας για την γνησιότητα των μηνυμάτων θα πρέπει να επικοινωνείτε με την Τράπεζα σας.
  • Τα απατηλά αυτά μηνύματα αποστέλλονται μαζικά και στην τύχη. Δεν είναι δηλαδή προσωποποιημένα, δεν αναφέρουν ούτε το όνομα του πελάτη ούτε ποιος λογαριασμός έχει το πρόβλημα. Επίσης, τα μηνύματα αυτά συνήθως έχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.
  • Να ενεργοποιήσετε και να παραμετροποιήσετε την Υπηρεσία Τηλεειδοποιήσεων στο e-Banking, ώστε να ενημερώνεστε μέσω μηνύματος SMS ή μέσω e-mail για τις δραστηριότητες των λογαριασμών σας.
  • Να ελέγχετε με προσοχή την περιγραφή των μηνυμάτων (SMS, Viber) που λαμβάνετε μαζί με τον κωδικό μίας χρήσης (OTP) για την έγκριση των συναλλαγών. Αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο στην περιγραφή επικοινωνήστε αμέσως με την Τράπεζα.

Να ενημερώνετε άμεσα την Τράπεζα καθώς και τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές σε περίπτωση που έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ή δεν έχουν πραγματοποιηθεί από εσάς.

Οι αξιωματικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος που χειρίζονται καθημερινά αυτού του είδους της υποθέσεις συμβουλεύουν να μην δίνουμε ποτέ τα προσωπικά μας στοιχεία και κωδικούς και να μην ανοίγουμε ιστοσελίδες από διευθύνσεις που περιλαμβάνονται σε μηνύματα στο κινητό ή mail με άγνωστη προέλευση.

Συγκεκριμένα:

Να μην πατήσουν το κουμπί (link) που γράφει «επικυρώνω»

- Να μην συμπληρώσουν καμία φόρμα, να μην δώσουν κανένα προσωπικό στοιχείο και κανένα κωδικό.

- Αν έχουν δώσει προσωπικά δεδομένα και κωδικούς να επικοινωνήσουν αμέσως με τη τράπεζα και να αλλάξουν τους κωδικούς.

- Να διαγράψουν το email
 
- Ανοίγουμε νέο browser, γράφουμε χειροκίνητα τη διεύθυνση της τράπεζάς μας, και μόνο από εκεί κάνουμε log in. Αν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα, θα ενημερωθούμε από εκεί.

Παρόμοια email έχουν λάβει πολίτες από την Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και από άλλες τράπεζες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ισχυρίζονται ότι έχει μπλοκαριστεί η πιστωτική κάρτα.

Ακολουθεί το μήνυμα όπως το έλαβαν οι πολίτες: