Προσοχή-Απάτη μέσω email και sms-Πως φεύγουν χιλιάδες εύρω από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

2021-12-17

Περιπτώσεις υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και χρηματικών ποσών, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails), με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing), καταγγέλλονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις περιοχές δικαιοδοσίας της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ..

Συγκεκριμένα, μέσω spam emails που αποστέλλονται προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενους υποτιθέμενους αποστολείς Ελληνικά Τραπεζικά Ιδρύματα, άγνωστοι δράστες με διάφορες προφάσεις (επικαιροποίηση στοιχείων ταυτότητας, αναβάθμιση ασφαλείας, ξεκλείδωμα τραπεζικής κάρτας, αλλαγή κωδικού πρόσβασης κ.λ.π.), υποκλέπτουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Τα εν λόγω spam emails, εμπεριέχουν συνδέσμους (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες που προσομοιάζουν με το πρωτότυπο ηλεκτρονικό περιβάλλον των επίσημων ιστοσελίδων των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, στις οποίες ο εκάστοτε χρήστης πρέπει να συμπληρώσει προσωπικά στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς, αριθμούς πιστωτικών/χρεωστικών καρτών κ.α., όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, κι εφόσον ο παραλήπτης του spam email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Επισημαίνεται, δε, ότι τα spam emails χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τα emails που αποστέλλουν τα Τραπεζικά Ιδρύματα στους πελάτες τους.

Οι αξιωματικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος που χειρίζονται καθημερινά αυτού του είδους της υποθέσεις συμβουλεύουν να μην δίνουμε ποτέ τα προσωπικά μας στοιχεία και κωδικούς και να μην ανοίγουμε ιστοσελίδες από διευθύνσεις που περιλαμβάνονται σε μηνύματα στο κινητό ή mail με άγνωστη προέλευση.


Συγκεκριμένα:

Να μην πατήσουν το κουμπί (link) που γράφει «επικυρώνω»

- Να μην συμπληρώσουν καμία φόρμα, να μην δώσουν κανένα προσωπικό στοιχείο και κανένα κωδικό.

- Αν έχουν δώσει προσωπικά δεδομένα και κωδικούς να επικοινωνήσουν αμέσως με τη τράπεζα και να αλλάξουν τους κωδικούς.

- Να διαγράψουν το email
 
Ανοίγουμε νέο browser, γράφουμε χειροκίνητα τη διεύθυνση της τράπεζάς μας, και μόνο από εκεί κάνουμε log in. Αν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα, θα ενημερωθούμε από εκεί.

Παρόμοια email έχουν λάβει πολίτες από την Εθνική Τράπεζα,  Τράπεζα Πειραιώς και από άλλες τράπεζες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ισχυρίζονται ότι έχει μπλοκαριστεί η πιστωτική κάρτα.

Ακολουθεί το μήνυμα όπως το έλαβαν οι πολίτες:

Μαρτυρίες πολιτών θύματα απάτης 
Στην περίπτωση του παρακάτω κυρίου, οι διαδικτυακοί απατεώνες κατάφεραν μέσα σε δευτερόλεπτα να του αποσπάσουν 5.300 ευρώ.

«Έλαβα ένα μήνυμα στο Viber ότι έγινε ανάληψη 300 ευρώ από μία πιστωτική κάρτα που έχω και αρχίζω και μπαίνω στο e-banking μέσα και έβλεπα να φεύγουν τα λεφτά, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Είχανε χακάρει τον υπολογιστή μου, είχανε στείλει στην τράπεζα ότι είχα αλλάξει mail, δίχως να έχω αλλάξει mail εγώ, και μου λένε οι άνθρωποι “Τα λεφτά με το που μπήκαν μέσα στον λογαριασμό πήγαν σε άγνωστο παραλήπτη”. 5.300 μου πήραν. “Πέταξαν” τα λεφτά, και πρόλαβα να μη μου πάρουν 15.000» αναφέρει ένα ακόμα θύμα.
Θύμα απατεώνων καταγγέλλει ότι έπεσε και η κόρη μιας άλλης γυναίκας. «Το ίδιο έπαθε και η κόρη μου αυτομάτως το ίδιο βράδυ. Από δύο τράπεζες η κόρη μου, και την πήρε η τράπεζα η μία και της λέει “Γιατί κάνεις ανάληψη μέσα σε δέκα λεπτά 20-20, 30-30;”, και απαντάει η κόρη μου “Δεν έχω κάνει τίποτα, δουλεύω τώρα αυτή τη στιγμή. Ακυρώστε τα όλα”. Την παίρνει καπάκι πάλι τηλέφωνο άλλη μία τράπεζα και της λέει «Γίνονται αναλήψεις».

«Έλειπαν 1.500 ευρώ από τον λογαριασμό μου»

Το πώς έχασε 1.500 ευρώ από τον λογαριασμό της περιέγραψε μια γυναίκα στο Mega. Όπως εξήγησε, έλαβε email για να ενημερώσει τα στοιχεία της κάρτας της που φαινόταν να είναι από την τράπεζα. Πάτησε στον σύνδεσμο και έκανε την ενημέρωση. Έγινε ανακατεύθυνση και πάλι βγήκε στο site της τράπεζας. Κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν της ήρθε SMS για χρέωση σε ξένο νόμισμα. Λείπανε 1.500 ευρώ από τον λογαριασμό της.

Αμέσως επικοινώνησε στην τράπεζα, όπου της είπαν ότι έγιναν δύο συναλλαγές, της εξήγησαν ότι το ποσό ήταν δεσμευμένο και δεν είχε φύγει ακόμα, ενώ της είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει επιστροφή και πως θα έπαιρνε περίπου ένα μήνα.

Ωστόσο, τελικά από την τράπεζα της απάντησαν ξανά μετά από τρεις μήνες και μέχρι τότε η κοπέλα είχε χάσει το ποσό

Πηγή: newsbeast

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα αναρτηθούν στη σελίδα της ΔΥΠΑ οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα και οι πρώτες επιταγές των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025.