Power Pass, Fuel Pass, Αλλάζω Συσκευή: Οδηγός για τις πληρωμές και της ημερομηνίες - κλειδιά για τα προγράμματα που «τρέχουν»

2022-07-12

Έως τις 15 Ιουλίου αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, τα ποσά της επιδότησης έως 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα, το γνωστό ως Power Pass. 

Στα τέλη του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το νέο επίδομα βενζίνης, το Fuel Pass 2 που θα φτάσει έως και τα 100 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. 

Περί τις 15 Ιουλίου αναμένεται να δημοσιευθούν και τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών με τα ποσά της επιδότησης να κυμαίνονται από 135 έως 710 ευρώ.

Πιο αναλυτικά

Τι πρέπει να ξέρετε για το Power Pass

Οι πληρωμές του Power Pass αναμένεται να γίνουν έως τις 15 Ιουλίου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022.

  • Οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου
  • Η ένδειξη «υπό εκκαθάριση» που βλέπουν όσοι έχουν υποβάλει την αίτηση σημαίνει πως η αίτηση έχει υποβληθεί ορθά και σύντομα θα λάβουν ενημέρωση και για το τελικό ποσό που θα λάβει ο δικαιούχος.

Θα ακολουθήσουν τα εξής μηνύματα μέχρι την πληρωμή:

  • «Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα»: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στην επιλεγμένη τράπεζα.
  • «Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα»: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στην επιλεγμένη τράπεζα μέσω ΔΙΑΣ και αναμένεται από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.
  • «Εγκριθείσα»: Σημαίνει ότι έχουμε λάβει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.

Ολοι οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με sms ή e-mail αν η αίτηση τούς τελικά θα εγκριθεί και προκειμένου να γνωρίζουν τα χρήματα που θα πάρουν για το επίδομα ρεύματος.

Τι ποσό επιστροφής θα λάβετε

Το ποσό της επιστροφής, εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών της περιόδου που καλύπτεται από το Power Pass. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 € (και, επομένως, θα λάβουν τουλάχιστον 18 €). Ανώτερο ποσό επιστροφής είναι τα 600 ευρώ.

Τι πρέπει να ξέρετε για το Fuel Pass

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων για το Fuel Pass 2, δηλαδή το νέο επίδομα βενζίνης αναμένεται να ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η πληρωμή του fuel pass εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές Αυγούστου.

Τα ποσά και οι επιλογές των ιδιοκτητών οχημάτων

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να επιλέξουν να εκδώσουν ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων και να εξαργυρώσουν το ποσό στα πρατήρια, είτε να λάβουν την ενίσχυση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 15 ευρώ που σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου (ηπειρωτική περιοχή ή νησιά) κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ.

Όσοι επιλέξουν να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους, θα λάβουν μικρότερη επιδότηση που θα κυμαίνεται από 45 έως 85 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις και να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Δικαιούχοι: Η επιδότηση για τη βενζίνη που καλύπτει τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
  2. Εισοδηματικό κριτήριο: Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα). Έτσι για το ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί τα 36.000 ευρώ, για ζευγάρι με δύο παιδία τα 39.000 ευρώ, για ζευγάρι με τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και για ζευγάρι με 4 παιδιά τα 45.000 ευρώ. Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατομμύρια από τα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών οχημάτων.
  3. Η πλατφόρμα: Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr που θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από μόνο ένα φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
  4. Τα ποσά της επιδότησης. Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς. Έτσι τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή της κύριας κατοικίας και το είδος του οχήματος ως εξής:

* 80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακή κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα, με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα.

* 100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική χώρα με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ με κάρτα.

* 60 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 30 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα

* 70 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 35 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα

Οι ιδιοκτήτες ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων θα λάβουν διπλή επιδότηση, αφού εκτός από το fuel pass θα συνεχίσουν για το επόμενο 3μηνο να λαμβάνουν και επιδότηση 15 λεπτών στην αντλία.

Τι πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»

Γύρω στις 15 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί ο προσωρινός πίνακας των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή».

Οι ωφελούμενοι των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε θα έχουν το δικαίωμα ένστασης μέσα σε 7 ημέρες πριν ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα με την τελική λίστα των ωφελουμένων.

Θα αποσταλεί στα κινητά των ωφελούμενων voucher (επιταγή), ξεχωριστή για κάθε προϊόν.

Παράλληλα θα αναρτηθεί η λίστα των καταστημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και η λίστα των ψυκτικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καταναλωτής εφόσον πρόκειται για αλλαγή κλιματιστικού.

Οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν το κατάστημα όπου θα εξαργυρώσουν την επιταγή τους, το προϊόν και τον τεχνικό ο οποίος θα πραγματοποιήσει την διαδικασία αποξήλωσης και εγκατάστασης του παλαιού κλιματιστικού.

Από την ημερομηνία δέσμευσης της επιταγής του ωφελούμενου από το κατάστημα της επιλογής του, το κατάστημα υποχρεούται να παραδώσει την συσκευή στην Ανακύκλωση ΑΕ μέσα στο διάστημα των 30 ημερών.

Η καταληκτική ημερομηνία εξαργύρωσης των voucher αναμένεται να είναι η 16/09/2022 και η ημερομηνία παράδοσης των συσκευών στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ» είναι η 30/09/2022.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Από τα μέσα Φεβρουάριου έως 15 Μαρτίου 2023 περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (αντιστοιχούν σε περίπου 8.500.000 ωφελούμενους) θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για το ΜarketPass προκειμένου να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση.

Απο 1η Φεβρουαρίου έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις των δανειοληπτών, που έχουν δει αυξήσεις στις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, για επιδότηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα και των «φωτοβολταϊκών στη στέγη με μπαταρία», γίνονται γνωστές όσο πλησιάζουμε προς τον Μάρτιο, τον μήνα κατά τον οποίο η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργεία.