Πότε θα γίνει εκκαθάριση πληρωμής για το επίδομα παιδιού - Προς πληρωμή η δεύτερη δόση του Α21

2024-05-11

Προς πληρωμή η δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού Α21 για το δίμηνο Μάρτιο Απρίλιο. 

Όπως πριν από κάθε πληρωμή θα προηγηθεί η εκκαθάριση των ποσών που θα καταβληθούν στους δικαιούχους. 

Η εκκαθάριση πληρωμής γίνεται μαζικά στο διάστημα 3 με 5 ημερών πριν την αναμενόμενη πληρωμή και οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τι ποσά θα λάβουν η αν υπάρχει κάποιο χρέος προς ΟΠΕΚΑ (ΑΧΡΕΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΑ).

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Η πληρωμή για το επίδομα παιδιού Α21 θα γίνει 31 Μαΐου (από 30 Μαΐου στα ΑΤΜ) και η εκκαθάριση πληρωμής αναμένεται να εμφανιστεί στην αίτηση πιθανότατα 27 με 29 Μαΐου. 

Η αίτηση για το επίδομα παιδιού υποβάλλεται μια φορά μέσα στο έτος και δεν υπάρχει λόγος νέας αίτησης μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του δικαιούχου. Η πλατφόρμα ενημερώνεται αυτόματα με τα εισοδήματα της Νέας φορολογικής δήλωσης.

Η πρώτη και η δεύτερη πληρωμή (αν δεν έχει γινεί ακόμα η φορολογική δήλωση) πραγματοποιείται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγουμένου έτους και ο δικαιούχος λαμβάνει τα ιδια ποσά που λάμβανε και πέρυσι.

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους το ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι ενδέχεται να παρουσιάσει αλλαγή είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Αν το εισόδημα έχει μειωθεί και ο δικαιούχος μπαίνει στην ανώτερη κατηγορία με ανωτέρω ποσό από το προηγούμενο, θα λάβει αναδρομικά τα υπόλοιπα χρήματα που του αντιστοιχούν στις επόμενες πληρωμές.

Σε περίπτωση που εισόδημα αλλάζει προς το πάνω και ο δικαιούχος μπαίνει στην κατώτερη κατηγορία με κατώτερο ποσό θα υπάρξουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία θα εισπραχθούν από τον ΟΠΕΚΑ στις επόμενες πληρωμές.

Τι είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και πως προκύπτουν;

Όταν στην εκκαθάριση πληρωμής μετά την υποβολή της νέας φορολογικής δήλωσης εμφανίζεται η συγκεκριμένη επισήμανση δεν θα γίνει πληρωμή του επιδόματος η θα έχουν πιστωθεί λιγότερα χρήματα. Αυτό σημαίνει πως με βάση την νέα φορολογική δήλωση ο δικαιούχος έχει αλλάξει την εισοδηματική κλίμακα, διότι προφανώς έχει αυξηθεί το οικογενειακό του εισόδημα.

Έτσι, επειδή το εισόδημα έχει αυξηθεί, το ποσό που ο δικαιούχος θα λαμβάνει στο επίδομα μειώνεται. Η μείωση αυτή αφορά όλους τους μήνες του έτους, για τους οποίους έχει εγκριθεί το επίδομα. Οι προηγούμενες δόσεις έχουν πληρωθεί με βάση το προηγούμενο (μικρότερο) εισόδημα και έτσι ο δικαιούχος έχει λάβει περισσότερα χρήματα από αυτά, που πραγματικά δικαιούται.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Η διαφορά που προκύπτει από τον επαναϋπολογισμό των ποσών του επιδόματος αποτελεί τα Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία θα πρέπει ο ΟΠΕΚΑ να τα παρακρατήσει στις επόμενες πληρωμές.

Η δεύτερη πληρωμή όπως και η πρώτη θα γίνει με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους για όσους δεν θα έχουν κάνει ακόμα την φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του έτους 2023.

Συνιστάται όμως η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2023) προκειμένου οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2024 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

***Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) και την διατήρηση όλων των ενεργών συνδέσμων που υπάρχουν μέσα στο κείμενο.