ΠΟΕΕΤ: Γιορτές χωρίς εισόδημα για άλλη μία φορά για τους εργαζομένους του κλάδου

2021-12-21

Η συντριπτική πλειοψηφία των 80.000 εποχικά εργαζόμενων που έχουν κάνει αίτηση, παίρνουν απορριπτικές απαντήσεις από τον ΟΑΕΔ καθώς ΑΚΟΜΑ δεν έχουν εμφανιστεί τα ένσημα από τις μονομερής αιτήσεις αναστολής σύμβασης του 2020 ενώ όσοι περιμένουν τα φετινά ένσημα των μηνών Μαΐου & Ιουνίου δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα να πληρωθούν άμεσα. 

ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

21/12/2021


ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ!!!

Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και οι χιλιάδες εργαζόμενοι, δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας δεν θα έχουν εισόδημα στις γιορτές.

Αναλυτικότερα:

Η συντριπτική πλειοψηφία των 80.000 εποχικά εργαζόμενων που έχουν κάνει αίτηση, παίρνουν απορριπτικές απαντήσεις από τον ΟΑΕΔ καθώς ΑΚΟΜΑ δεν έχουν εμφανιστεί τα ένσημα από τις μονομερής αιτήσεις αναστολής σύμβασης του 2020 ενώ όσοι περιμένουν τα φετινά ένσημα των μηνών Μαΐου & Ιουνίου δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα να πληρωθούν άμεσα.

Σημειώνουμε πως με κανονικές συνθήκες ο ΟΑΕΔ θέλει τουλάχιστον 40 ημέρες για να ολοκληρώσει την διαδικασία ταυτοποίησης και να πληρώσει τον δικαιούχο.

Καμία απολύτως στήριξη στους εργαζόμενους που δεν εργάστηκαν φέτος και είναι μόνο με την αναστολή σύμβασης Μαΐου & Ιουνίου.

Καμία απολύτως στήριξη σε περίπου 200.000 εποχικά εργαζόμενους της εστίασης που είτε δεν δούλεψαν φέτος, είτε πρόκειται για εργαζόμενους που θα έβγαιναν πρώτη φορά στο ταμείο ανεργίας καθώς ισχύει η προϋπόθεση του νόμου όπου απαιτούνται τουλάχιστον 80 ένσημα περσινά.

Αίσθηση έχει προκαλέσει τέλος η υπόθεση που ανέδειξε το κλαδικό σωματείο μας στο Ρέθυμνο όπου ο ΟΑΕΔ ζητά πίσω χρήματα από τους εργαζόμενους γιατί η υπηρεσία υποστηρίζει πως πέρυσι δεν έπρεπε να λάβουν επίδομα ανεργίας γιατί η ειδικότητα τους δεν καλυπτόταν από τα μέτρα στήριξης.

Τέλος επαναφέρουμε το αίτημα μας για πλήρη στήριξη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ αλλά και παράτασης της στήριξης γιατί μπορεί η τουριστική σεζόν να πήγε καλά όμως χρονικά ήταν κι αυτή περιορισμένη και το επίδομα ανεργίας τελειώνει τον Ιανουάριο.

Αλήθεια γνωρίζει κάποιο τρόπο η Κυβέρνηση για το πώς θα επιβιώσουν οι συνάδελφοι μας μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν;

Η νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας που προέκυψε από το πρόσφατο 53ο Εκλογοαπολογιστικό μας συνέδριο, θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που είχε χαράξει και η προηγούμενη.

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Ολοκληρώνεται η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό 2023 - 2024 με την προθεσμία να εκπνέει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 5 Ιουνίου.

Τελευταία πληρωμή για το φετινό επίδομα θέρμανσης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου 2023 για τους δικαιούχους του επιδόματος που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο και στις 10 Αυγούστου για τους δικαιούχους που το είδος θέρμανσης που χρησιμοποιούν είναι η τηλεθέρμανση.

Όλα τα Επιδόματα ΔΥΠΑ σε μακροχρόνια ανέργους άνω των 12 μηνών από 200 μέχρι 300 ευρώ. Δείτε τα κριτήρια, προϋποθέσεις και διαδικασία για να μην χάνετε κανένα επίδομα η παροχή, που ίσως δικαιούστε.

Συγκεκριμένα μετά το κλείσιμο των αιτήσεων για τον Κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) πρόκειται να δημοσιευτεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με κριτήρια και προϋποθέσεις για τον Τουρισμό για όλους 2023, που και φέτος θα λειτουργεί με την ψηφιακή άυλη κάρτα, που θα εγκατασταθεί στο κινητό.

Περισσότερες από 25.000 αιτήσεις για 47.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού υποβλήθηκαν στο πρώτο 24ωρο μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας και η διαδικασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Στις 3 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η επόμενη πληρωμή για το Market Pass. Tο πιθανότερο σενάριο θέλει τις πληρωμές για το market pass στις άυλες κάρτες χιλιάδων δικαιούχων να γίνονται νωρίτερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 2 Ιουνίου διότι 3 Ιουνίου πέφτει Σάββατο.

Τρίτη 30 Μαΐου 2023 και ώρα 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Την ολοκλήρωση της πληρωμής των κύριων & επικουρικών συντάξεων Ιουνίου (που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα), την προκαταβολή σύνταξης και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για το Μάιο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 29 Μαΐου- 2 Ιουνίου 2023.

Επίδομα 350 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί σε ορισμένες κατηγορίες μαθητές (Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ) που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ που ανακονώθηκε.