ΠΟΕΕΤ: Χιλιάδες εργαζόμενοι του επισιτισμού και τουρισμού εκτός επιδόματος ανεργίας

2021-10-09

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας προσπάθησε να πάρει απαντήσεις για το μέλλον των εργαζομένων του κλάδου.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν, καθώς εγκαίρως είχαμε τοποθετηθεί πως η τροπολογία που έχει ψηφιστεί για τα 50 ένσημα ως προϋπόθεση για επιδότηση ανεργίας ήταν "άνθρακες" κι ας πανηγύριζαν κυβερνητικοί βουλευτές από τουριστικούς προορισμούς!!

Χαρακτηριστικά λοιπόν, η Κυβέρνηση για τον πιο δύσκολο χειμώνα που έρχεται αποφάσισε να αφήσει χωρίς εισόδημα,

Α) Χιλιάδες εργαζόμενους του Τουρισμού που έκαναν μονομερή αίτηση αναστολής σύμβασης τους μήνες Μάιο & Ιούνιο και μετά δεν δούλεψαν λόγω της εργοδοτικής παραβατικότητας, ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Β) Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον Επισιτισμό που είτε δεν δούλεψαν φέτος καθόλου, είτε δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα (κυρίως περσινά, αφού αυτή η κατηγορία εργαζομένων δεν είχε δικαίωμα μονομερής αναστολής και ένσημα το 2020) ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Γ) Με την ψήφιση της τροπολογίας η Κυβέρνηση επανέφερε την διάταξη του νόμου περί εποχικής επιδότησης ανεργίας, όπου υπάρχει πλαφόν 400 ημερών επιδότησης την τελευταία 4ετία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ίσως χιλιάδες εργαζόμενοι που πήραν πέρυσι επίδομα ανεργίας και τις παρατάσεις αυτού, να έχουν υπερβεί τις 400 ημέρες επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια, ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Δ) Χιλιάδες εργαζόμενοι που θα έβγαιναν για πρώτη φορά στα ταμεία ανεργίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημα μας να μην ισχύσουν οι προϋποθέσεις φέτος και κυρίως η προϋπόθεση των 80 περσινών ενσήμων καθώς πέρυσι ο κλάδος δεν δούλεψε, ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Ε) Τέλος ακόμα δεν εμφανίζονται τα ένσημα των μονομερών συμβάσεων εργασίας του 2020, αλλά ακόμα και σε λίγους που έχουν εμφανιστεί οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος τα ένσημα του Οκτωβρίου είναι με άλλον κωδικό και οι κατά τόπους ΕΦΚΑ ενημερώνουν τους εργαζόμενους πως τα ένσημα αυτά είναι μόνο συντάξιμα.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώνονται από την Ομοσπονδία και τα Σωματεία τους για τις κινήσεις που θα κάνουμε από εδώ και πέρα.

ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ!!!

Δείτε επίσης

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο blog

Τα νέα της εβδομάδας
 

Από τα μέσα Φεβρουάριου έως 15 Μαρτίου 2023 περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (αντιστοιχούν σε περίπου 8.500.000 ωφελούμενους) θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για το ΜarketPass προκειμένου να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση.

Απο 1η Φεβρουαρίου έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις των δανειοληπτών, που έχουν δει αυξήσεις στις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, για επιδότηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα και των «φωτοβολταϊκών στη στέγη με μπαταρία», γίνονται γνωστές όσο πλησιάζουμε προς τον Μάρτιο, τον μήνα κατά τον οποίο η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργεία.

Στη λήξη της προθεσμίας που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανοίξει τελικά η πλατφόρμα στο gov.gr για την αίτηση του Market Pass. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, το πιθανότερο σε 6-7 ημέρες, δηλαδή την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.

Έχουν λήξει οι αιτήσεις λόγω παρέλευσης εξάμηνου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ), που είχαν υποβληθεί και εγκριθεί τον μήνα Ιούλιο και είχαν ισχύ μέχρι 31 Ιανουάριου.

Με το νέο «Τουρισμός για Όλους PASS» οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα από Alpha Bank η Viva Wallet, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

Το νέο πλήρως αναβαθμισμένο Πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού «Τουρισμός για Όλους 2022» αφορά στην επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής για ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη τη χώρα.

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπάρχει «δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου».

Αυξάνονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού κατά 9,6% .