ΠΟΕΕΤ: Χιλιάδες εργαζόμενοι του επισιτισμού και τουρισμού εκτός επιδόματος ανεργίας

2021-10-09

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας προσπάθησε να πάρει απαντήσεις για το μέλλον των εργαζομένων του κλάδου.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν, καθώς εγκαίρως είχαμε τοποθετηθεί πως η τροπολογία που έχει ψηφιστεί για τα 50 ένσημα ως προϋπόθεση για επιδότηση ανεργίας ήταν "άνθρακες" κι ας πανηγύριζαν κυβερνητικοί βουλευτές από τουριστικούς προορισμούς!!

Χαρακτηριστικά λοιπόν, η Κυβέρνηση για τον πιο δύσκολο χειμώνα που έρχεται αποφάσισε να αφήσει χωρίς εισόδημα,

Α) Χιλιάδες εργαζόμενους του Τουρισμού που έκαναν μονομερή αίτηση αναστολής σύμβασης τους μήνες Μάιο & Ιούνιο και μετά δεν δούλεψαν λόγω της εργοδοτικής παραβατικότητας, ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Β) Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον Επισιτισμό που είτε δεν δούλεψαν φέτος καθόλου, είτε δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα (κυρίως περσινά, αφού αυτή η κατηγορία εργαζομένων δεν είχε δικαίωμα μονομερής αναστολής και ένσημα το 2020) ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Γ) Με την ψήφιση της τροπολογίας η Κυβέρνηση επανέφερε την διάταξη του νόμου περί εποχικής επιδότησης ανεργίας, όπου υπάρχει πλαφόν 400 ημερών επιδότησης την τελευταία 4ετία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ίσως χιλιάδες εργαζόμενοι που πήραν πέρυσι επίδομα ανεργίας και τις παρατάσεις αυτού, να έχουν υπερβεί τις 400 ημέρες επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια, ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Δ) Χιλιάδες εργαζόμενοι που θα έβγαιναν για πρώτη φορά στα ταμεία ανεργίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημα μας να μην ισχύσουν οι προϋποθέσεις φέτος και κυρίως η προϋπόθεση των 80 περσινών ενσήμων καθώς πέρυσι ο κλάδος δεν δούλεψε, ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Ε) Τέλος ακόμα δεν εμφανίζονται τα ένσημα των μονομερών συμβάσεων εργασίας του 2020, αλλά ακόμα και σε λίγους που έχουν εμφανιστεί οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος τα ένσημα του Οκτωβρίου είναι με άλλον κωδικό και οι κατά τόπους ΕΦΚΑ ενημερώνουν τους εργαζόμενους πως τα ένσημα αυτά είναι μόνο συντάξιμα.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώνονται από την Ομοσπονδία και τα Σωματεία τους για τις κινήσεις που θα κάνουμε από εδώ και πέρα.

ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ!!!

Δείτε επίσης

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο blog

Τα νέα της εβδομάδας
 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνά και συγκεκριμένα Τετάρτη 31 Αυγούστου θα γίνει η τακτική πληρωμή των παρακάτω επιδομάτων. Η καταβολή όπως κάθε μήνα θα ξεκινήσει από την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα, που είναι Τρίτη 30 Αυγούστου.

Μετά την έκδοση και λήψη των επιταγών, οι δικαιούχοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στους εγκεκριμένους εμπόρους λιανικής της επιλογής τους για αγορά επιλέξιμων προϊόντων και αντίστοιχα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας απόσυρσης των παλιών συσκευών τους.

Παρατείνεται έως τις 17 Αυγούστου το χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα: «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόµων µε αναπηρία, σε υπηρεσίες δηµιουργικής απασχόλησης», περιόδου 2022 - 2023, με γνώμονα την ευρύτερη δυνατή...

Μεχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το φετινό πρόγραμμα παροχής αγοράς βιβλίων απο την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αφού έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, πού ορίζει τους δικαιούχους του προγράμματος 2022.

Ημέρα πληρωμής για σχεδόν 1,8 εκατ. πολίτες που έχουν κάνει αίτηση για την επιδότηση καυσίμων. Σήμερα αναμένεται να μπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή στην άυλη ψηφιακή κάρτα τους τα ποσά που δικαιούνται για το Fuel Pass 2.

Ανοίγει και πάλι την Πέμπτη 25 Αυγούστου η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων για την άυλη κάρτα Evia-Samos Pass για την τρίτη φάση του προγράμματος.
Αφορά όσους επιθυμούν να πάνε διακοπές Σεπτεμβρίο στις παρακάτω περιοχές:

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Εκταμιεύτηκαν τα χρήματα από το ΥΠ.ΟΙΚ. Ίσως και σήμερα η καταβολή σε όσους επέλεξαν τραπεζικό λογαριασμό (iban)