Πληρωμές της εβδομάδας 2 - 6 Οκτωβρίου - Τι θα γίνει με το Market pass που δεν πληρώθηκε

2023-09-30

Την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου ξεκινάει η πληρωμή του Market Pass 2 και μιας σειράς από τα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ. 

Συγκεκριμένα Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή στο IBAN των δικαιούχων στις τράπεζες Πειραιώς,  Eurobank και Εθνική και θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. 

Η πληρωμή στις άυλες ψηφιακές κάρτες θα ξεκινήσει μια μέρα αργότερα στις τράπεζες Eurobank και Viva Wallet και θα ακολουθήσει και η Alpha bank που συνήθως καθυστερεί στη πληρωμή. 

Τα χρήματα έχουν σταλεί από το Υπουργείο στις 29 Σεπτεμβρίου όπως αναφέρεται και στη πλατφόρμα Vouchers.gov.gr Market pass και η επεξεργασία της πληρωμής μπορεί να καθυστερήσει από 2 μέχρι και 10 εργάσιμες ημέρες.  

Όταν ολοκληρωθεί η πληρωμή η δικαιούχοι θα δουν την επισήμανση ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ στον πίνακα πληρωμών τους, μπαίνοντας στο Vouchers.gov.gr Market pass με τους κωδικούς του αιτούντα, που θα σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πληρωμή έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Προσοχή: Πληρώνονται οι παλιοί δικαιούχοι που δεν άλλαξαν κάτι στις αιτήσεις τους και όσοι παλιοί δικαιούχοι ολοκλήρωσαν την επεξεργασία και τελική υποβολή της αίτησης μέχρι 25 Σεπτεμβρίου.  Επίσης Πληρώνονται και νέοι δικαιούχοι που υπέβαλαν την αίτηση μέχρι 25 Σεπτεμβρίου. 

Συγκεκριμένα: Όσες αυτεπάγγελτα υποβληθείσες αιτήσεις ήδη δικαιούχων δεν τροποποιηθούν ή υποβληθούν οριστικά εκ νέου με τις επιθυμητές τροποποιήσεις μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου 2023 θα προωθηθούν για πληρωμή έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 και δεν θα είναι δυνατόν να τροποποιηθούν μετά την ημερομηνία αυτή.

Όσες αυτεπάγγελτα υποβληθείσες αιτήσεις ήδη δικαιούχων παραμείνουν σε κατάσταση «ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ» μετά την παρέλευση της 25ης Σεπτεμβρίου 2023, θα πρέπει να υποβληθούν οριστικά από τον δικαιούχο το αργότερο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023, ώστε να προωθηθούν για πληρωμή έως τις 5 Νοεμβρίου 2023

Οπότε θα ακολουθήσει ακόμη μία πληρωμή στις 5 Νοεμβρίου που θα είναι και τελευταία και θα αφορά και τους δικαιούχους σε όσους δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων η υπέβαλαν αίτηση μετά τις 25 Σεπτεμβρίου. 

Όπως αναφέρεται στη πλατφόρμα "Επειδή οι προθεσμίες υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος δεν έχουν παρέλθει για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων (πυρόπληκτοι, ΑΦΜ σχετιζόμενοι με δηλώσεις επιχειρήσεων) και δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, ενδέχεται να μην είναι προσωρινά δυνατή η αυτεπάγγελτη εξέταση της ήδη υπάρχουσας αιτήσεώς τους μέχρι την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων (15/9/2023). Για τις περιπτώσεις αυτές θα επαναληφθεί η διαδικασία της αυτεπάγγελτης εξέτασης εντός Οκτωβρίου, οπότε οι εμπλεκόμενοι δικαιούχοι θα πρέπει να εισέρχονται στην εφαρμογή σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τις 31/10/2023, για να ενημερώνονται για την εξέλιξη της αιτήσεώς τους."

Κάποιοι δικαιούχοι όμως έχουν την συγκεκριμένη επισήμανση χωρίς να ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες! Η εξήγηση είναι απλή. Δεν πρόλαβε να γίνει πλήρης ενημέρωση της πλατφόρμας για όλους τους δικαιούχους με τα Νέα φορολογικά στοιχεία διότι έπρεπε να ανοίξει το σύστημα 15 Σεπτεμβρίου! Έτσι για άλλη μια φορά η αδυναμία των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων "πάει" τους δικαιούχους για την πληρωμή πολύ αργότερα και συγκεκριμένα 5 Νοεμβρίου.

Έτσι όπως αναφέρεται στην επισήμανση οι εν λόγω δικαιούχοι θα πρέπει να μπαίνουν ανα τακτά διαστήματα να ελέγχουν τις αιτήσεις τους για εξέλιξη της αυτεπάγγελτης εξέτασης κατά τις ημερομηνίες 3/10, 10/10, 17/10, 24/10 και 31/10.

Πληρωμές ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ 

Κατά την περίοδο 2 έως 6 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 87,9 εκατ. ευρώ σε 103.462 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 2 έως 6 Οκτωβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

• Από τις 2 έως 6 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 22,8 εκατ. ευρώ σε 980 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ
• Στις 5 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 12.090.641,00 ευρώ σε 26.022 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)
• Στις 3 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 357.308 ευρώ σε 460 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 32 εκατ. ευρώ σε 52.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
• 20 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
• 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις