ΟΠΕΚΑ: Αυστηρός έλεγχος σε σχολικά γεύματα μετά την δηλητηρίαση μαθητών - Τι έχει συμβεί

2024-05-18
Αυστηροί έλεγχοι στα σχολικά γεύματα λόγω δηλητηρίασης δεκάδων μαθητών στη Λαμία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, «συστάθηκε άμεσα κλιμάκιο ελέγχου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος του ΟΠΕΚΑ, το οποίο συνέλεξε άμεσα δείγματα του φαγητού από σχολικές μονάδες αλλά και από γονέα, τα οποία απεστάλησαν για εξέταση στο εργαστήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλίας. 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Τι είχε συμβεί;

63 τα καταγεγραμμένα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 Δημοτικά Σχολεία

Τα παιδιά – θύματα του φαγητού των σχολικών γευμάτων ήταν πολλά περισσότερα, ανεξάρτητα αν δεν έφθασαν στη λύση του Νοσοκομείου και ακολούθησαν τις οδηγίες των παιδιάτρων τους. Ενδεικτικά, μόνο στο 7ο Δημοτικό τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι τουλάχιστον δεκαπέντε, με διαρκείς εμετούς και διάρροιες, ενώ, μεγάλος είναι και ο αριθμός των παιδιών με ανάλογα συμπτώματα από το Δημοτικό Σχολείο Μοσχοχωρίου και το 14ο Δημοτικό. Περιστατικά αναφέρθηκαν και στο Δημοτικό Κομποτάδων – Μεξιατών.

Στην Εισαγγελία γονείς μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση – «Το παιδί έκανε εμέτους»

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας, κατέφυγαν το πρωί της Παρασκευής (17/5) οι γονείς μαθητών από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, τα παιδιά των οποίων έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, καταναλώνοντας φαγητό από τα σχολικά γεύματα. Από την Εισαγγελία δόθηκε η οδηγία να καταγράψουν όλα τα περιστατικά στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Οι ώρες που κύλησαν μέχρι να επανέρθει το χρώμα στα μάγουλα των παιδιών τους, ήταν ατέλειωτες και εφιαλτικές.

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Πάθαμε όλοι σοκ. Το παιδί ξαφνικά πονούσε υπερβολικά, έκανε συνέχεια εμέτους, δεν ξέραμε τι να κάνουμε, να συμπεριφερθούμε… λιποθύμησε στα χέρια του συζύγου μου. Είναι 8 ετών, δευτέρα δημοτικού. Ζήσαμε έναν εφιάλτη με έντονους πόνους, κλάμα, είπε ότι μούδιαζε το κεφάλι του. Δεν ξέραμε πώς να το χειριστούμε. Ήταν το φαγητό από το σχολείο, δεν είχε φάει κάτι άλλο», περιέγραψε η μητέρα μαθητή για τα όσα έζησε όταν γύρισε το παιδί της από το σχολείο.

«Υπάρχει μεγάλη ανευθυνότητα, θα πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», τόνισε θυμωμένη η μητέρα.

«Τα φετινά γεύματα μοίραζαν ξινίλα, οι συσκευασίες ήταν ανοιγμένες»

Μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Λαμίας ανέφερε ότι είχαν ακουστεί παράπονα για τα φετινά γεύματα: «Έχουμε παράπονα από γονείς ότι τα γεύματα δεν ήταν τόσο καλής ποιότητας όσο της περσινής χρονιάς. Μύριζαν ξινίλα, δεν ήταν μαγειρεμένα καλά, οι συσκευασίες ήταν ανοιγμένες. Δεν δίναμε σημασία, νομίζαμε ότι ήταν γαστρεντερίτιδα. Τώρα είναι μαζικά τα κρούσματα και μας απασχολεί.»

Ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ επικοινώνησε εγγράφως με τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελέγχου ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται.

– Αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις περαιτέρω ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

– Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων διανέμονται καθημερινά σε 217.267 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζεστά γεύματα σε όλη την επικράτεια.

– Η επιλογή των επιχειρήσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του ΟΠΕΚΑ, γίνεται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και στάδια ελέγχου κατά τη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων.

Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε και η εταιρεία η οποία τα παράγει και προμηθεύει στα σχολεία της Λαμίας.

Σύμφωνα με το lamianow.gr, η ανακοίνωση είναι η εξής:

«Χθες 16-5-2024 παρουσιάσθηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε αριθμό μαθητών δημοτικών σχολείων στον Δήμο Λαμιέων.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Το γεγονός φέρεται να συνδέεται με την κατανάλωση σχολικού γεύματος, το οποίο παράγεται και διανέμεται από την εταιρεία μας. Ήδη το θέμα διερευνάται με την δέουσα υπευθυνότητα, όπως προβλέπεται, βάσει των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και πρωτοκόλλων, από τους αναγκαίους φορείς και αρμόδιες αρχές, στις οποίες παρέχουμε την οποιαδήποτε πληροφορία και στοιχείο μας ζητηθεί.

Δείγματα έχουν ήδη σταλεί στο Χημείο για εργαστηριακή ανάλυση. Το συμβάν αυτό, πρωτοφανές για την εταιρεία μας, καθώς όμοιό του δεν έχει εμφανισθεί ποτέ στην υπέρ τριακονταετή παρουσία της στον χώρο της σίτισης, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διερευνήσεως, καθώς επί συνόλου 2033 διανεμηθεισών μερίδων εμφανίσθηκε σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων.

Ανεξάρτητα από ευθύνη η μη της εταιρείας μας, εκφράζουμε τη λύπη μας και τη συμπαράστασή μας στα παιδιά και τους γονείς. Αναμένουμε τα σχετικά πορίσματα των διενεργούμενων ελέγχων και δηλώνουμε ότι στη περίπτωση που προκύψει, η οποιαδήποτε δική μας, έστω και παραμικρή πλημμέλεια, εξυπακούεται ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας και τις συνέπειές της».

Πρόσφατες δημοσιεύσεις