Ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - Ποια μέτρα προανήγγειλε 

2021-09-11

Πρωθυπουργός στην 85η ΔΕΘ: Τα βασικά στοιχεία της ομιλίας 

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% με καταβολή Δεκέμβριο

Κρατική παρέμβαση για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Για τις αυξήσεις στο ρεύμα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως μέσω κρατικής παρέμβασης ύψους 150 εκατ. ευρώ και τη μείωση στους λογαριασμούς από το ΔΕΗ θα μειώσουν δραστικά ή θα διαγράψουν τελείως τις αυξήσεις.

Όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ, θα λάβουν στις 30 Δεκεμβρίου το διπλό ποσό του επιδόματος. Αυτό σημαίνει ότι το διπλό ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δοθεί σε περίπου 215.000 δικαιούχους που λαμβάνουν σήμερα το εν λόγω επίδομα. 

Καταργείται από 1/1/2022 ο φόρος στις γονικές παροχές. 

Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22%. Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022

Από 1.1.2022 στο σύνολο των πολιτών κάτω των 29 ετών μηδενίζεται το ειδικό τέλος τηλεφωνίας και data.

Μειώνεται το τέλος κινητής τηλεφωνίας για όλους από 1.1.2022 σε 10% αντί για 12% έως 20% που είναι σήμερα.

«Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Μία ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν.

Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου.

Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». 

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας «Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Και πλαισιώνεται σήμερα από μία νέα δέσμη μέτρων για τη ρευστότητα, τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων και την προώθηση πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη με φόντο το κύμα ανατιμήσεων: Να μην επιχειρήσουν κάποιοι να εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, για να αυξήσουν τις τιμές τους

«Δημιουργούμε ασπίδα προστασίας σε ορισμένες ανατιμήσεις που ήδη εκδηλώνονται παγκοσμίως. Ένα φαινόμενο εξωγενές, το οποίο ελπίζουμε να αποδειχθεί και παροδικό ως προς τις εισαγόμενες συνέπειές του. Μπροστά του όμως δεν θα μείνουμε παρατηρητές», σημείωσε - εξάλλου - ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η στήριξή μας στον κόσμο της εργασίας και σε ολόκληρη την κοινωνία δεν σταματάει, αλλά επεκτείνεται.

Το 2022 τα νοικοκυριά θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2021

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες

Για τους εφήβους 15 - 17 ετών, που έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν δωρεάν κάρτα στο κινητό τους 50 GB. Επιπλέον, καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα νέων.

Από 01/01/2022 μηδενίζεται για τους νέους το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data «Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξάλλου, μείωση στο 10% θα δουν και οι υπόλοιποι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις .

Πριμοδότηση ύψους 1.200 ευρώ στους μισθούς των νέων εργαζομένων. 600 θα απευθύνονται στον εργοδότη και τα άλλα 600 στους νέους και νέες.

Επίσης από το 2022, οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100 στις 150.000.