Οικονόμου: στήριξη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Τα μέτρα στήριξης για τον Φεβρουάριο

2022-02-10

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά από τα τέλη του καλοκαιριού την ενεργειακή κρίση και τις δευτερογενείς κρίσεις ακρίβειας. Παρακολουθεί, αναλύει, σχεδιάζει και δρα με στόχο να αποκρούσει και αυτή τη λαίλαπα προστατεύοντας τους πολίτες και διασφαλίζοντας την πατρίδα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε αναλυτικά ότι για έκτο συνεχόμενο μήνα υλοποιώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 1,7 δισεκ. ευρώ στα οποία προστίθενται επιπλέον τα 350 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου και το συνολικό ύψος υπερβαίνει τα 2 δισεκ. ευρώ», τόνισε.

Τα μέτρα στήριξης για τον Φεβρουάριο, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνουν:

  • Επιδότηση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, που για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 39 ευρώ.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι 51 ευρώ.
  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της ενίσχυσης παραμένει στα 65 ευρώ ανά ΜWh.
  • Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.
  • Η κρατική επιδότηση για το φυσικό αέριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
  • Παράλληλα, η «ΔΕΠΑ Εμπορίας» θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της. Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh.
  • Η επιδότηση των λογαριασμών του φυσικού αερίου στους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Πέρα όμως από τις άμεσες επιδοτήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση και άρα το λογαριασμό. Καταρτίζεται ήδη πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών και ψυγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης που μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 30% για ένα νοικοκυριό.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει το «νέο Εξοικονομώ», έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά και η λειτουργία της πλατφόρμας παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Με τα νέα μέτρα, επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση. Χωρίς όμως, να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Γνωρίζουμε το πρόβλημα, αναγνωρίζουμε τις διαστάσεις του, το μέγεθός του, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους πολίτες και θα συνεχίσουμε την τακτική αυτή όσο η κατάσταση το απαιτεί.

Πηγή: ant1news.gr