ΟΑΕΔ: 6 αλλαγές - Ποιοι δικαιούνται 300 ευρώ μπόνους και ποιοι 50% του επιδόματος ανεργίας

2022-04-18

Παρεμβάσεις αναμένονται στο μέτωπο της ανεργίας, καθώς όσοι άνεργοι πολίτες καταθέσουν ηλεκτρονικά το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, θα λάβουν επίδομα ύψους 300 ευρώ

Με τον νέο νόμο δίνεται προτεραιότητα σε όσους είναι άνεργοι για περισσότερα από πέντε χρόνια προκειμένου να συντάξουν ατομικό σχέδιο δράσης. Με την ολοκλήρωση του οι άνεργοι θα παίρνουν άπαξ 300 ευρώ, δεσμεύονται όμως πως θα ακολουθήσουν τις συστάσεις του εργασιακού συμβούλου.

Αν αρνηθούν τρεις θέσεις εργασίας θα διαγράφονται για δύο χρόνια από το μητρώο ανέργων, ενώ για έξι μήνες θα διαγράφονται αν δεν πάρουν πιστοποίηση σε πρόγραμμα κατάρτισης που θα τους προταθεί.

Μετά από την έκδοση της απόφασης, η Δ.ΥΠ.Α. εκκινεί τη διαδικασία για την κατάρτιση ψηφιακών ατοµικών σχεδίων δράσης κατά προτεραιότητα για όσους είναι εγγεγραµµένοι στα Μητρώα Ανεργίας για χρονικό διάστηµα τουλάχιστον πέντε (5) ετών.

Στα πρόσωπα αυτά που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατοµικό Σχέδιο Δράσης, χορηγείται εφάπαξ χρηµατική παροχή ύψους τριακοσίων (300) ευρώ, εφόσον δεν λαµβάνουν κάποιο επίδοµα ή χρηµατική ενίσχυση. Η παροχή αυτή χορηγείται µόνο µία φορά.

Οι 6 κυριότερες αλλαγές του ΟΑΕΔ :

1) Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

2) Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, ώστε να βοηθηθούν ενεργά ως προς την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

3) Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια - τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης - για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό (πλην του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα χορηγείται όπως σήμερα).

4) Ενεργοποιείται η διαγραφή του ανέργου από το μητρώο της ΔΥΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας.

5) Δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων, όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

6) Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης, καθώς το 30% θα καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση του ανέργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις. Το επίδομα αντιστοιχεί σε 1.500 ευρώ ανά φοιτητή και φοιτήτρια ή 2.000 ευρώ ανά άτομο όταν επιλεχθεί η συγκατοίκηση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!