Νέο επίδομα λόγω ακρίβειας: Πιθανά σενάρια για "κάρτα Σίτισης" και δωρεάν ρεύμα στους οικονομικά ευάλωτους

2022-05-01

Νέα δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κύμα της ακρίβειας κυρίως στην ενέργεια ετοιμάζει η κυβέρνηση όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.  

«Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. «Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στο Ιούνιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούλιο.»

Επειδή τα ευάλωτα στρώματα μπαίνουν σε νέα ανθρωπιστική κρίση είναι απαραίτητα ορισμένα άμεσα μέτρα. 

Τα σενάρια που μπαίνουν στο τραπέζι είναι τα εξής: 

1. Κάρτα σίτισης για τρόφιμα. 

2. Κανένα σπίτι με κομμένο ρεύμα και 330 kWh δωρεάν  

Ειδικότερα:

Κάρτα σίτισης για τρόφιμα 

Κάτι ανάλογο σε ότι αφορά την κάρτα σίτισης είχε εφαρμοστεί το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η συγκεκριμένη κάρτα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για αγορές τροφίμων.

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γινόταν μέσω της χρήσης αυτής της κάρτας και αποτελούσε την επιδότηση σίτισης που λαμβάναν οι δικαιούχοι και η οποία ανερχόταν στο ποσό των 70 - 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει και τον αριθμό μελών του νοικοκυριού.

Αυτό το σενάριο ακούγεται εδώ και καιρό και στην ουσία πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο ήδη έχουν κάνει πράξη αρκετές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις εγχώριες ανατιμήσεις. Η ιδέα αυτή έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν και στόχο έχει την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών. 

Κανένα σπίτι με κομμένο ρεύμα και 330 kWh δωρεάν  

500 καταναλωτές την ημέρα απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, μόνο στην Αττική, άρα 1100 περίπου πανελλαδικά. Η είδηση φέρνει σε απόγνωση τα νοικοκυριά και εξοργίζει την κοινωνία. Κατά συνέπεια  η κυβέρνηση πρόκειται να εγγυηθεί ότι κανένα σπίτι δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο σε λειτουργία τέθηκε ο πενταψήφιος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.

Η επόμενη πρόταση είναι, για την αντιμετώπιση της οξείας φάσης του προβλήματος με τον νόμο  παροχή δωρεάν 300 KWh ρεύματος μηνιαία σε πολύ ευάλωτα νοικοκυριά. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Μάθετε πρώτοι τα νέα!