Νέο ειδικό επίδομα στους γονείς μέχρι 800 ευρώ - Έρχεται το 2025 - Πληροφορίες

2024-11-08
Νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των γονέων παιδιών με κάποιες διαταραχές ανάπτυξης πρόκειται να "τρέξει " το 2025, προσφέροντας επίδομα μέχρι και 800 ευρώ. 

Στόχος του προγράμματος είναι η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση των αναπτυξιακών διαταραχών, η υποστήριξη της οικογένειας και η ενίσχυση της ψυχικής υγείας όλων των μελών της οικογένειας. 

Το νέο Πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), έχει στόχο να στηρίξει παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και τις οικογένειές τους.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει οικονομική ενίσχυση σε μορφή vouchers αξίας από 400 έως 800 ευρώ το μήνα. Αυτή η στήριξη θα αφορά περίπου 2.500 παιδιά, ηλικίας από τη γέννηση έως και 6 ετών. Τα vouchers θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση εξειδικευμένων υπηρεσιών, που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των παιδιών και θα βοηθήσουν τις οικογένειες να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτών των παιδιών.

Η εφαρμογή του προγράμματος έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2025, με σκοπό να καλύψει κενά στην πρώιμη παιδική παρέμβαση και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε ευάλωτες οικογένειες.

Το Πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης προσαρμόζει το ποσό του voucher ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού, όπως αυτές ορίζονται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες ενίσχυσης είναι οι εξής:

  • 800 ευρώ το μήνα για 20 συνεδρίες,
  • 600 ευρώ το μήνα για 15 συνεδρίες,
  • 400 ευρώ το μήνα για 10 συνεδρίες.

Το πρόγραμμα αξιοποιεί πόρους ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και αποτελεί την πρώτη φορά που δημιουργείται στην Ελλάδα ένα μητρώο πιστοποιημένων φορέων Πρώιμης Παρέμβασης. Οι υπηρεσίες παρέχονται από μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών, που περιλαμβάνει:

  • αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο,
  • ψυχολόγο,
  • εργοθεραπευτή,
  • λογοθεραπευτή,
  • φυσικοθεραπευτή,
  • κοινωνικό λειτουργό.

Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,
  • την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.),
  • τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε:

«H περίοδος από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των έξι ετών είναι η πιο καθοριστική για την ανάπτυξή του. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή και να είμαστε αρωγοί στις οικογένειες τους γι' αυτό και 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους θα λάβουν vouchers των 800 ευρώ/παιδί που θα λάβει τις υπηρεσίες της Πρώιμης Παρέμβασης. Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης που προβλέπει επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον, ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό.Είναι σημαντικό επίσης, να διασφαλίζουμε την καλή ψυχική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Έτσι, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες από μια ποικιλία ειδικών, όπως παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές κ.α. και εφαρμόζεται σε οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό σύστημα πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα και θα τα καταφέρουμε».

Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com

Πρόσφατες δημοσιεύσεις