Νέα μέτρα στήριξης: Food pass με κάλυψη 10% των αγορών στα σούπερ μάρκετ

2022-12-17

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών του νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετα και τις επιχειρήσεις τροφίμων. 

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση των κερδών των διϋλιστηρίων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Το μέτρο θα αφορά τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Από Φεβρουάριο και για 6 μήνες το κράτος θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού για τρόφιμα:

  • Το μηνιαίο όριο αγορών θα είναι 220 ευρώ, με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ.
  • Το μέτρο αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Το μέτρο καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίζει 8.4 εκατ. πολίτες. 

Εξήγησε επίσης ότι η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass. Με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της.

Το μέτρο θα παρουσιάσουν λεπτομερώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τα ακόλουθα :

"Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο λοιπόν και για 6 μήνες, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Δώστε μου λίγο χρόνο να το εξηγήσω, 10% πληθωρισμός 10% θα καλύπτει το κράτος. μιλάμε για σούπερ μάρκετ, για φούρνους, για κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία.

Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή, όπως του fuel pass με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι, με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα δηλαδή. Οι δικαιούχοι θα έχουν την επιλογή να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% όμως μόνο του ύψους της. Ενώ η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, είναι μια πρωτοβουλία που ωφελεί όχι μόνο τους αδύναμους αλλά τη μεσαία τάξη. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις