Νέα μέτρα για αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης- Προς παράταση τα Τέλη κυκλοφορίας

2021-12-18

Νέες επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. 

Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι και πρόκειται να εφαρμοστούν μέσα στο ερχόμενο διάστημα:

Ρεύμα: Επιδοτήσω μέχρι και 50 ευρώ το μηνά. Εξετάζεται να γίνεται από Ιανουάριο με τα εισοδηματικά κριτήρια. Όχι οριζόντιες μειώσεις πλέον. Επέκταση μέτρου για όλο το πρώτο τρίμηνο 2022.

Σημείωση του enaklik.com: Οι επιδοτήσεις / εκπτώσεις, όσο κι αν εφαρμόζονται, το ύψος τους και το ποσό χρηματοδότησής δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο το μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος όπως απαγγέλλονταν, επειδή αφορούν τις καταναλώσεις και όχι τις επιπλέον χρεώσεις του εκάστοτε προμηθευτή.

Κάθε εταιρεία χρεώνει κατά το δοκούν ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή το μέσο μεταφοράς στους καταναλωτές όλων των επισφαλειών και στρεβλώσεων της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και όλο το βάρος αυτό καλούμαστε να σηκώσουμε εμείς οι καταναλωτές.

Σε ισχύ Αυξημένη επιδότηση θέρμανσης. 

Πετρέλαιο αγροτιών: επιστροφή/μείωση φόρου 

Αέριο: Μεγαλύτερη έκπτωση χρεώσεων διανομής και τον Ιανουάριο.  Η έκπτωση στο μηναίο λογαριασμό ενδέχεται να αγγίζει 30 ευρώ. Επέκταση μέτρου για όλο το πρώτο τρίμηνο 2022 με μείωση λογαριασμού από 20 μέχρι 40 εύρω το μηνά. 

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Αναβολή πληρωμών τουλάχιστον 1 μηνά, εξετάζεται ενδεχόμενο αναβολής μέχρι και 6 μήνες. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες παράταση στα τέλη κυκλοφορίας μεχρι και 31 Ιανουαρίου 2022 ενδέχεται να δωθεί από την ΑΑΔΕ. Μέχρι τώρα η προθεσμία πληρωμής Τελών κυκλοφορίας είναι 31.12.2021.  

Πέρυσι είχε δωθεί η μεγαλύτερη παράταση των τελευταίων ετών και ήταν μεχρι και 29.02.2021. Κάτι,  πού όπως φαίνεται δεν θα γίνει φέτος, αν και θα έπρεπε. 
Οπως όλοι γνωρίζουμε ίδιες προθεσμίες ισχύουν και για την κατάθεση πινακίδων, δηλαδή με αρχική προθεσμία μέχρι 31.12.2021 και ενδεχόμενη παράταση μέχρι 31.01.2022

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει φέτος το Πάσχα στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών σε μορφή επιδόματος Κοινωνικής αλληλεγγύης οπως τα περασμένα Χριστούγεννα.