Νέα μέτρα για αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης- Προς παράταση τα Τέλη κυκλοφορίας

2021-12-18

Νέες επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. 

Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι και πρόκειται να εφαρμοστούν μέσα στο ερχόμενο διάστημα:

Ρεύμα: Επιδοτήσω μέχρι και 50 ευρώ το μηνά. Εξετάζεται να γίνεται από Ιανουάριο με τα εισοδηματικά κριτήρια. Όχι οριζόντιες μειώσεις πλέον. Επέκταση μέτρου για όλο το πρώτο τρίμηνο 2022.

Σημείωση του enaklik.com: Οι επιδοτήσεις / εκπτώσεις, όσο κι αν εφαρμόζονται, το ύψος τους και το ποσό χρηματοδότησής δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο το μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος όπως απαγγέλλονταν, επειδή αφορούν τις καταναλώσεις και όχι τις επιπλέον χρεώσεις του εκάστοτε προμηθευτή.

Κάθε εταιρεία χρεώνει κατά το δοκούν ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή το μέσο μεταφοράς στους καταναλωτές όλων των επισφαλειών και στρεβλώσεων της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και όλο το βάρος αυτό καλούμαστε να σηκώσουμε εμείς οι καταναλωτές.

Σε ισχύ Αυξημένη επιδότηση θέρμανσης. 

Πετρέλαιο αγροτιών: επιστροφή/μείωση φόρου 

Αέριο: Μεγαλύτερη έκπτωση χρεώσεων διανομής και τον Ιανουάριο.  Η έκπτωση στο μηναίο λογαριασμό ενδέχεται να αγγίζει 30 ευρώ. Επέκταση μέτρου για όλο το πρώτο τρίμηνο 2022 με μείωση λογαριασμού από 20 μέχρι 40 εύρω το μηνά. 

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Αναβολή πληρωμών τουλάχιστον 1 μηνά, εξετάζεται ενδεχόμενο αναβολής μέχρι και 6 μήνες. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες παράταση στα τέλη κυκλοφορίας μεχρι και 31 Ιανουαρίου 2022 ενδέχεται να δωθεί από την ΑΑΔΕ. Μέχρι τώρα η προθεσμία πληρωμής Τελών κυκλοφορίας είναι 31.12.2021.  

Πέρυσι είχε δωθεί η μεγαλύτερη παράταση των τελευταίων ετών και ήταν μεχρι και 29.02.2021. Κάτι,  πού όπως φαίνεται δεν θα γίνει φέτος, αν και θα έπρεπε. 
Οπως όλοι γνωρίζουμε ίδιες προθεσμίες ισχύουν και για την κατάθεση πινακίδων, δηλαδή με αρχική προθεσμία μέχρι 31.12.2021 και ενδεχόμενη παράταση μέχρι 31.01.2022

Το Market Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Καλύπτει στη πρώτη φάση την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που προβλέπει άτοκα ή χαμηλότοκά δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια παρουσίασαν οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Απευθείας στην τράπεζα που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα μπορούν να κάνουν αίτηση από τη Δευτέρα 3 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για νέους έως 39 ετών.

Αύριο, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, του επιδόματος εργασίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους του επιδόματος εργασίας, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής...

Όπως είχαμε ενημερώσει στο προηγούμενο άρθρο έχει γίνει ένα συστημικό λάθος στην εκκαθάριση πληρωμής της Α δόσης σε πάρα πολλούς δικαιούχους, βγάζοντας χρέος από τα προηγούμενα έτη.

Στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ, με εμβόλιμη πληρωμή την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν μεσαίες και χαμηλές συντάξεις

Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Απριλίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα, την έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν χαμηλές και μεσαίες συντάξεις και οι διατάξεις και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Μάρτιο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών για την...

Επτά μήνες μετά την εξαγγελία του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» και έπειτα από πολλά «μπρος – πίσω» το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κατέληξε στον τελικό Οδηγό. Τα διαθέσιμα κονδύλια έχουν πλέον περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα καλύψουν την επιδότηση συστημάτων για περίπου 25.000 με 30.000 δικαιούχους...