Νέα μέτρα για αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης- Προς παράταση τα Τέλη κυκλοφορίας

2021-12-18

Νέες επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. 

Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι και πρόκειται να εφαρμοστούν μέσα στο ερχόμενο διάστημα:

Ρεύμα: Επιδοτήσω μέχρι και 50 ευρώ το μηνά. Εξετάζεται να γίνεται από Ιανουάριο με τα εισοδηματικά κριτήρια. Όχι οριζόντιες μειώσεις πλέον. Επέκταση μέτρου για όλο το πρώτο τρίμηνο 2022.

Σημείωση του enaklik.com: Οι επιδοτήσεις / εκπτώσεις, όσο κι αν εφαρμόζονται, το ύψος τους και το ποσό χρηματοδότησής δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο το μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος όπως απαγγέλλονταν, επειδή αφορούν τις καταναλώσεις και όχι τις επιπλέον χρεώσεις του εκάστοτε προμηθευτή.

Κάθε εταιρεία χρεώνει κατά το δοκούν ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή το μέσο μεταφοράς στους καταναλωτές όλων των επισφαλειών και στρεβλώσεων της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και όλο το βάρος αυτό καλούμαστε να σηκώσουμε εμείς οι καταναλωτές.

Σε ισχύ Αυξημένη επιδότηση θέρμανσης. 

Πετρέλαιο αγροτιών: επιστροφή/μείωση φόρου 

Αέριο: Μεγαλύτερη έκπτωση χρεώσεων διανομής και τον Ιανουάριο.  Η έκπτωση στο μηναίο λογαριασμό ενδέχεται να αγγίζει 30 ευρώ. Επέκταση μέτρου για όλο το πρώτο τρίμηνο 2022 με μείωση λογαριασμού από 20 μέχρι 40 εύρω το μηνά. 

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Αναβολή πληρωμών τουλάχιστον 1 μηνά, εξετάζεται ενδεχόμενο αναβολής μέχρι και 6 μήνες. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες παράταση στα τέλη κυκλοφορίας μεχρι και 31 Ιανουαρίου 2022 ενδέχεται να δωθεί από την ΑΑΔΕ. Μέχρι τώρα η προθεσμία πληρωμής Τελών κυκλοφορίας είναι 31.12.2021.  

Πέρυσι είχε δωθεί η μεγαλύτερη παράταση των τελευταίων ετών και ήταν μεχρι και 29.02.2021. Κάτι,  πού όπως φαίνεται δεν θα γίνει φέτος, αν και θα έπρεπε. 
Οπως όλοι γνωρίζουμε ίδιες προθεσμίες ισχύουν και για την κατάθεση πινακίδων, δηλαδή με αρχική προθεσμία μέχρι 31.12.2021 και ενδεχόμενη παράταση μέχρι 31.01.2022

Κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που εκδόθηκαν τον Ιούνιο του 2022. Περιλαμβάνονται επίσης, υπόλοιπα πληρωμών για λογαριασμούς της περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν τα 250 ευρώ, ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν την 1,5 μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, ποιοι το διπλάσιο ποσό του ΚΕΑ και ποιοι θα πάρουν συνδυαστικά τις παροχές αυτές.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία. Οι Προσωπικοί Βοηθοί, θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία».

Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το Σεπτέμβριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 26-30 Σεπτεμβρίου. Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 5,5 εκατ....

«Μετά από 12 χρόνια ξεπαγώνουν οι συντάξεις και τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, θα δουν διπλή και τριπλή αύξηση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Προ των πυλών είναι οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου που θα αφορούν τους λογαριασμούς Οκτωβρίου και καλύπτουν την πρώτη, δεύτερη και εξοχική κατοικία των καταναλωτών.

Πιθανή ημερομηνία πληρωμής του Power Pass 2 θα είναι τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022. Υπενθυμίζεται πως θα αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος Ιουνίου, ενώ δεν θα χρειαστεί να υποβάλλεται νέα αίτηση καθώς ισχύει η παλιά.

Με διπλή παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης και έκπτωση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης επιχειρεί η κυβέρνηση να ζεστάνει τα νοικοκυριά, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και κίνητρα για όσους είναι εφικτό να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το κυβερνητικό πακέτο των παρεμβάσεων κατά της ενεργειακής κρίσης που θα ξεδιπλωθεί από την 1η Οκτωβρίου περιλαμβάνει διπλή ενίσχυση στο φυσικό αέριο, κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα με μπόνους για τη μείωση της κατανάλωσης, επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και επιδότηση με 25 λεπτά το...

Έχει γίνει εκκαθάριση πληρωμής της Δ δόσης του επιδόματος παιδιού Α21. Κάποιοι βλέπουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που εμφανίζονται στην εκκαθάριση και αναρωτιουνται τι σημαίνει αυτό και αν θα πληρωθούν την ερχόμενη δόση.