Νέα μέτρα: Επιδότηση σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας

2022-01-07

Σε εξειδίκευση των νέων μέτρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά και το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια: 

  • Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ανά μεγαβατώρα. Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ.
  • Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο επιδοτείται το 90% των αυξήσεων και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.
  • Σε μη οικιακά τιμολόγια, επιδοτούνται οριζόντια, όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά, βιομηχανικά κλτ, ανεξαρτήτως μεγέθους και τάσης, στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, η επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Επιπλέον θα δοθεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε μη οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, επεκτείνεται σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές, και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου ή αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Η συνολική αξία των μέτρων στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 395.000.000 και αφορά τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και στο φυσικό αέριο.

Τον Φεβρουάριο, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα εκ νέου.

Πηγή: ertnews.gr

Από τα μέσα Φεβρουάριου έως 15 Μαρτίου 2023 περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (αντιστοιχούν σε περίπου 8.500.000 ωφελούμενους) θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για το ΜarketPass προκειμένου να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση.

Απο 1η Φεβρουαρίου έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις των δανειοληπτών, που έχουν δει αυξήσεις στις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, για επιδότηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα και των «φωτοβολταϊκών στη στέγη με μπαταρία», γίνονται γνωστές όσο πλησιάζουμε προς τον Μάρτιο, τον μήνα κατά τον οποίο η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργεία.

Στη λήξη της προθεσμίας που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανοίξει τελικά η πλατφόρμα στο gov.gr για την αίτηση του Market Pass. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, το πιθανότερο σε 6-7 ημέρες, δηλαδή την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.