Νέα μέτρα: Επιδότηση σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας

2022-01-07

Σε εξειδίκευση των νέων μέτρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά και το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια: 

  • Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ανά μεγαβατώρα. Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ.
  • Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο επιδοτείται το 90% των αυξήσεων και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.
  • Σε μη οικιακά τιμολόγια, επιδοτούνται οριζόντια, όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά, βιομηχανικά κλτ, ανεξαρτήτως μεγέθους και τάσης, στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, η επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Επιπλέον θα δοθεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε μη οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, επεκτείνεται σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές, και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου ή αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Η συνολική αξία των μέτρων στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 395.000.000 και αφορά τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και στο φυσικό αέριο.

Τον Φεβρουάριο, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα εκ νέου.

Πηγή: ertnews.gr

Μετά την έκδοση και λήψη των επιταγών, οι δικαιούχοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στους εγκεκριμένους εμπόρους λιανικής της επιλογής τους για αγορά επιλέξιμων προϊόντων και αντίστοιχα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας απόσυρσης των παλιών συσκευών τους.

Παρατείνεται έως τις 17 Αυγούστου το χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα: «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόµων µε αναπηρία, σε υπηρεσίες δηµιουργικής απασχόλησης», περιόδου 2022 - 2023, με γνώμονα την ευρύτερη δυνατή...

Μεχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το φετινό πρόγραμμα παροχής αγοράς βιβλίων απο την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αφού έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, πού ορίζει τους δικαιούχους του προγράμματος 2022.

Ημέρα πληρωμής για σχεδόν 1,8 εκατ. πολίτες που έχουν κάνει αίτηση για την επιδότηση καυσίμων. Σήμερα αναμένεται να μπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή στην άυλη ψηφιακή κάρτα τους τα ποσά που δικαιούνται για το Fuel Pass 2.