Μητσοτάκης: Εντός του Μαΐου η δέσμη προτάσεων για τη νέα στήριξη των νοικοκυριών - Τι εξετάζεται για τους λογαριασμούς ρεύματος

2022-04-30

Αντίστροφη μέτρηση από τον πρωθυπουργό για το νέο πρόγραμμα θωράκισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές Συμπληγάδες. «Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου. Σήμερα και σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News», οριοθετεί τον χρονικό ορίζοντα των ανακοινώσεων. 

"Έχω πει ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας στα όριά τους τα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στο Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή της κρίσης κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε" δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμα «επιταγή ακρίβειας» με τα ίδια κριτήρια με αυτά που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή ενός «κουπονιού» τροφίμων στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά. 

Η αρχή έγινε με την «επιταγή ακρίβειας» που αφορά 1,7 εκατομμύρια άτομα, ενώ ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ. Να σημειωθεί πως το εισόδημα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα αυξηθεί περαιτέρω από την 1η Ιουνίου, οπότε και θα υπάρξει μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίων μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών.  

Η κυριότερη παρέμβαση θα αφορά ένα νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια με παρεμβάσεις «ανάχωμα» στις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.  

Τον μηδενισμό και τελικά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έτσι όπως την ξέρουμε σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο να πέσουν στο προ κρίσης οι τιμές των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες

-Θα επιβληθεί ανώτατη χονδρεμπορική στην τιμή στα 100 ευρώ/MWh για παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο.

-Σχεδιάζεται η συνέχιση επιδότησης των τιμολογίων και τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αθήνα έχει ζητήσει από την Κομισιόν λήψη μέτρων, με στόχο να πέσουν οι τιμές της ενέργειας και να περιοριστούν οι αυξήσεις.

Μεταξύ άλλων, έχει ζητήσει:

-Πλαφόν τιμών στα επίπεδα προ κρίσης.

-Ημερήσιο όριο τιμών στο +/-10%.

-Καθορισμό τιμών σε έκτακτη ανάγκη.

-Πλαφόν στο κέρδος χονδρικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Στα 780 ευρώ διαμορφώνεται ο νέος κατώτατος μισθός, από τα 713 ευρώ που ήταν από την 1η Μαΐου 2022. Ο νέος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2023. Πρόκειται για αύξηση κατά 9,4% με την οποία – όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας το νέο μισθό – «εξαντλούνται τα όρια των δυνατοτήτων μας».

Στα 15,5 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ το λάθος στην καταβολή των συντάξεων. Μία στις πέντε συντάξεις Μαρτίου καταβλήθηκε λάθος και 572.000 συνταξιούχοι -από τους 2,6 εκατομμύρια- ήταν μεγαλύτερες κατά λάθος.

Τις επίσημες ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό έκανε το πρωί της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από τη συνάντησή του με τον υπ. Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Στις 17 Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές και οι εκδόσεις των ψηφιακών καρτών για τους δικαιούχους της ενίσχυσης Market pass, που έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους από 28 Φεβρουαρίου μέχρι και 15 Μαρτίου, όποτε και εχει κλείσει οριστικά η εφαρμογή υποβολής των αιτήσεων στο vouchers.gov.gr.

Βγήκε ο οδηγός για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα» που περιέχει όλες τις πληροφορίες και τις λεπτομέρειες για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα του gov.gr (allazothermosifona.gov.gr) αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, ωστόσο, με τον οδηγό αποσαφηνίζονται όλα τα «ψιλά γράμματα» για να ξέρετε εάν...

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προτείνεται μεταξύ άλλων η υλοποίηση του παρεχόμενου κινήτρου στους ιδιοκτήτες ακινητοποιημένων οχημάτων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών Ι.Χ., για την άρση της ακινησίας για το έτος 2023, με μερική και αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας οχήματος από 3.4.2023 (άρθρο 33).