Μητσοτάκης: Έκτακτες ενισχύσεις τύπου "Κοινωνικό μέρισμα " σε άλλες τρεις ομάδες πολιτών

2021-11-22
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της βουλής ανακοίνωσε άλλες τρεις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για έκτακτη στήριξη πολιτών, ανακοινώνοντας τις έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις σε υγειονομικούς, EKAΒ, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμΕΑ για τον Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων τόνισε:

- Όπως συνέβη και το 2020, περίπου 100.000 ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Πρόκειται για ένα μέσο ποσό 900 ευρώ θα δοθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

- Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. "800.000 συμπολίτες μας θα δουν μεγαλύτερη τη σύνταξή τους", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

- Το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία.

"Υλοποιήσαμε μία ευρύτερη πολιτική φοροελαφρύνσεων και ανάπτυξης για όλους. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος, μικρότερο ΕΝΦΙΑ, μικρότερες εισφορές. Η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί στον ιδιωτικό τομέα και για αυτό τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που είχαν επί δικών σας ημερών. Πρόκειται για την αντιστροφή της φοροεπέλασης που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρόνια".

Με αυτήν την επισήμανση, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε, από το βήμα της Βουλής, τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. "Με 40 δισεκατομμύρια ευρώ η κυβέρνηση στήριξε το εθνικό σύστημα υγείας, κρατώντας όρθιες την παραγωγή και την κοινωνία...Η Ελλάδα σήμερα εμφανίζει για τα επόμενα δύο χρόνια την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη...Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, εν μέσω κορονοϊού, στη μείωση της ανεργίας. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και όσους προέβλεπαν ότι με την άρση των μέτρων η ανεργία θα εκτινασσόταν, έγινε ακριβώς το ανάποδο", σημείωσε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί θέσεις εργασίας, με σταθερή την επιλογή των μεταρρυθμίσεων. "Η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών και εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. Αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές πρόσκαιρο φαινόμενο, στο οποίο η χώρα απαντά δραστικά. Αυτή η άμυνα δεν έτυχε, αλλά πέτυχε και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Με την εκδήλωση των πρώτων αυξήσεων προχωρήσαμε στη λήψη μέτρων-αιχμής για την ενέργεια. Και το εισόδημα των πολιτών είχε θωρακιστεί για δύο χρόνια. Και η πολιτική μας το κρατάει σταθερό. Το συνολικό ποσό που διαθέτουμε για στήριξη απέναντι στις αυξήσεις σε ενέργεια και φυσικό αέριο αγγίζει τα 680 εκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη αυτή ποσοστιαία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και το επίδομα θέρμανσης θα είναι διπλάσιο και θα δίνεται με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια. Η ισχυρή ΔΕΗ είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια. Μας την παραδώσατε στο όριο της χρεοκοπίας και έκανε αύξηση κεφαλαίου σε τιμή εννέα φορές μεγαλύτερη τη μετοχή από αυτή που μας παραδώσατε, με το κράτος να έχει το έλεγχο", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Μιλάμε για ένα συνεκτικό και τολμηρό πρόγραμμα που απλώνεται παντού. Όλα αυτά μαζί με παράλληλες παρεμβάσεις που λειτουργούν απέναντι στην άνοδο των τιμών, γιατί αυξάνουν το εισόδημα των πολιτών. 6% ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και βέβαια μαζί με αυτά έχουν δρομολογηθεί και ειδικές παρεμβάσεις για τους νέους. Και βέβαια, την αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα υπάρχει μία ακόμα δεύτερη αύξηση για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας", συμπλήρωσε.

"Πληρώσαμε ακριβά παροχές που είτε αποδεικνύονταν έωλες, είτε έκρυβαν νέους φόρους", είπε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για πλήρως ακοστολόγητα μέτρα. "Δεν έχουν θέση κατάλογοι εύηχων, αλλά κενού περιεχομένου συνθημάτων. Είδα ένα πρόγραμμα τύπου Θεσσαλονίκης πολλών δις που δεν υπάρχουν και δε θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν πράξη με κανένα νόμο και κανένα άρθρο", ανέφερε. "Δε χρειαζόμαστε μετά τους αρνητές της επιστήμης στην πανδημία και αρνητές της λογικής στην οικονομία", είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει στο παρελθόν τα...εύκολα συνθήματα.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο εταιρικό μας blog

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Οι μητέρες ασφαλισμένες στον e- ΕΦΚΑ που εργάζεστε ως ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες ή αγρότισσες, μπορείτε να υποβάλετε αίτημα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, για χρονικό διάστημα εννέα (9) μηνών.