Μέτρα στήριξης: Όλες οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης

2022-09-25

Προ των πυλών είναι οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου που θα αφορούν τους λογαριασμούς Οκτωβρίου και καλύπτουν την πρώτη, δεύτερη και εξοχική κατοικία των καταναλωτών. 

Ένα δίχτυ πέντε παρεμβάσεων για να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στοχεύει να απλώσει η κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι παρεμβάσεις αυτές απλώνονται σε πέντε άξονες με στόχο να απορροφήσει η κρατική ενίσχυση όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος των ακραίων αυξήσεων στις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και κατ' επέκταση ηλεκτρικού ρεύματος. Ακολουθούν αναλυτικά οι παρεμβάσεις για την ενέργεια:

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Από την 1η Οκτωβρίου ενεργοποιείται ο νέος τρόπος χορήγησης των ενισχύσεων για την ηλεκτρική ενέργεια. Θα διαμορφωθούν τρεις κλίμακες κατανάλωσης με τις αντίστοιχες επιδοτήσεις έτσι ώστε να απορροφήσουν το 90% της αύξησης στο κόστος.

Οι μη οικιακοί καταναλωτές με παροχή ισχύς ως 35KVa θα έχουν επιδότηση 0,398 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 2.000KWh. Αν ξεπεράσουν τις 2.000KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ ίδια επιδότηση θα έχουν τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης.

Οι αγρότες θα λάβουν οριζόντια επιδότηση στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επιπλέον, θα υπάρχει μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Παρακάτω αναλυτικά οι κλίμακες βάσει των οποίων θα δοθούν οι επιδοτήσεις:

 • Κατανάλωση έως 500 kWh/μήνα: Επιδότηση: 43,6 λεπτά/kWh
 • Κατανάλωση 501 - 1.000 kWh/μήνα: Επιδότηση: 38,6 λεπτά/kWh- Μείωση κατανάλωσης 15%: Αύξηση επιδότησης: 5 λεπτά/kWh
 • Κατανάλωση >1.000 kWh/μήνα: Επιδότηση: 33,6 λεπτά/kWh- Μείωση κατανάλωσης 15%: * Αύξηση επιδότησης: 5 λεπτά/kWh
 • Κοινωνικά τιμολόγια: Επιδότηση 48,5 λεπτά/kWh

Εμπορικά τιμολόγια

 • Επιδότηση: 39,8 λεπτά/kWh - Κατανάλωση: Έως 2.000 kWh/μήνα
 • Επιδότηση: 23 λεπτά/kWh - Κατανάλωση: Έως 2.000 kWh/μήνα
 • Αφορά: Εστιατόρια, καταστήματα, περίπτερα, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κτλ.
 • Εμπορικές - βιομηχανικές παροχές:* Επιδότηση: 23 λεπτά/ΚWh
 • Αγροτικά τιμολόγια:* Επιδότηση: 43,6 λεπτά/ΚWh

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η παρέμβαση για τα νοικοκυριά στο φυσικό αέριο θα είναι διπλή.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει οριζόντια επιδότηση που θα ανέρχεται σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά στοιχεία, τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο θα είναι αυξημένο 16-17% σε σχέση με πέρσι.

Επιδότηση φυσικού αερίου (χωρίς κριτήρια)

 • Οικιακοί καταναλωτές: 90 €/ΜWh
 • Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: 40 €/ΜWh

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά θα μοιραστούν 300 εκατ. ευρώ με το επίδομα θέρμανσης. Η βάση υπολογισμού του επιδόματος αυξάνεται στα 350 ευρώ.

Όσοι καταναλωτές εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Το ίδιο θα συμβεί και με τους νέους δικαιούχους, λόγω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Από τις 15 Οκτωβρίου όλοι οι καταναλωτές θα προμηθεύονται με έκπτωση 0,25 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης. Η επιδότηση αυτή θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ενώ υπάρχουν σκέψεις για παράταση και το 2023.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις