Μέχρι και 3 χιλ. ζεστά στο IBAN αν "καρφώσεις" στην εφορία έναν φοροφυγά

2024-05-14
Κακά μαντάτα για τους φοροφυγάδες.  Κινδυνεύουν και από τους πελάτες τους.
Ισχυρά κίνητρα για να "καρφώσεις" έναν φοροφυγά δίνει η εφορία καταβαλλοντας στον λογαριασμό σου ποσά από 100 μέχρι και 3.000 ευρώ για κάθε ανώνυμη η επώνυμη καταγγελία που θα κάνεις.
ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 75.000 ανώνυμες και 91.000 επώνυμες καταγγελίες στη σχετική εφαρμογή appodixi και αναμένεται η πληρωμή αφού ελεγχθούν και αποδεχθούν ότι είναι σωστές.  

Και όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο η αμοιβή θα καταβληθεί με μία ειδική διαδικασία εφόσον όντως αποδεχθεί η φοροδιαφυγή του συγκεκριμένου επαγγελματία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες υπογράφονται και οι πρώτες αποφάσεις για τις αμοιβές των πολιτών που συνέλαβαν στη φοροδιαφυγή.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Πως γίνεται η καταγγελία στην εφαρμογή appodixi της ΑΑΔΕ

Φθάνουν "κακά" μαντάτα για τους φοροφυγάδες και φοροκλέπτες που, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των ελέγχων, διαπράττουν φορολογικές παρανομίες. 

Το appodixi είναι η επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα ελέγχου των αποδείξεων, που λαμβάνουν σε κάθε τους συναλλαγή. 

Μέσω αυτής, σκανάρεται κάθε απόδειξη, που έχει εκδοθεί με QR code. Εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη-διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν την δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ - ανώνυμα ή επώνυμα - για περαιτέρω έλεγχο.

«Εσύ σκανάρεις, όλοι κερδίζουμε» 

Τώρα, όλοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους, αρκεί να κατεβάσουν την εφαρμογή, appodixi, στο κινητό τους.

 Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών, που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple). 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

 ΟΔΗΓΙΕΣ 

 Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης, μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα: 

  1. Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου. Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ. 
  2. Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης. 
  3. Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή. Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής: 
ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης. 
  • Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής). 
  • Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει. 
  • Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΗ: Τέλος στους έναντι λογαριασμούς - Τέλος στο νυχτερινό τιμολόγιο - Τι αλλάζει στο ΚΟΤ

Έρχονται αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα και μέτρα στήριξης σε όσους έχουν παιδιά

Eurovision: Πόσο μας κόστισε η συμμετοχή

Τράπεζες: Θέλεις να "σηκώσεις" μετρητά; Θα πληρώσεις - Δες τι χρεώνουν Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς

Επίδομα παιδιού Α21 : Οι 5 + 1 πληρωμές του 2024 - Κάθε πότε κάνεις αίτηση

Τουρισμός για όλους: Ποια καταλύματα δέχονται την ψηφιακή κάρτα - Τι ισχύει για πληρωμή μέσω internet

Συναλλαγές με τράπεζες: Χρέη και κατασχέσεις - Ποια δικαιώματα έχει ο καταναλωτής & Ποια οι τράπεζες

"Κοντοζυγώνει" η προπληρωμένη κάρτα κατά τα πρότυπα market pass - Ποια επίδοματα θα πληρώνονται σε κάρτες

Ποια επιδόματα βάσει νομού είναι ακατάσχετα - Πως να τα αποδεσμεύσετε, αν τα δεσμεύσει η Εφορία

Πρόσφατες δημοσιεύσεις