Market Pass με άυλη ψηφιακή κάρτα που θα ενεργοποιηθεί στο smartphone - Πως θα εκδοθεί και θα λειτουργεί για ψώνια

2023-01-16

Στην τελική ευθεία για τις αιτήσεις των δικαιούχων του Market Pass. Πλέον ανακοινώθηκε επίσημα η ημερομηνία που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία θα γίνει μέσω του vouchers.gov.gr και θα είναι ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των δικαιούχων και στο τέλος θα μπορούν να κάνουν όλοι την αίτηση ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα του market pass για να ξεκινήσουν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις και μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνουν και οι πρώτες πληρωμές, όχι όμως σε όλους που πιθανότατα θα αφορούν όσους επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα και όχι τα μετρητά σε τραπεζικό λογαριασμό.

Πως θα εκδοθεί η άυλη κάρτα Market Pass

Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

Κατά την υποβολή της αίτησης ο δικαιούχος θα έχει καταχωρίσει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιλογής του ( πιθανότατα Viva Wallet η Alpha Bank), από το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα.

Πώς εκδίδω την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα;

Μέσω της ειδικής εφαρμογής Viva Wallet Mobile App η myAlpha Mobile App κι εφόσον είστε δικαιούχος, δικαιούστε την έκδοση άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, στην οποία πιστώνεται το αναλογούν ποσό.

Διαδικασία αναλυτικά βήμα βήμα:

1. Μέσω της ειδικής εφαρμογής, κάθε δικαιούχος, δύναται να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ανωτέρω κάρτα εκδίδεται ειδικά για το σκοπό αυτό.

2. Η είσοδος του φυσικού προσώπου - δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών taxisnet

3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

4. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η αρμόδια υπηρεσία διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου, για τον σκοπό της έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εμβάζει αμελλητί στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

5. Ακολούθως, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

6. Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών από επιλεγμένα καταστήματα πώλησης τροφίμων  και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Το MarketPass μπορεί να αξιοποιηθεί:

• σε μία ή περισσότερες πληρωμές,
• για μέρος ή για το σύνολο του ποσού, που θα πιστώνεται κάθε μηνά

Αφορά αγορές προϊόντων κάθε είδους από:

Σούπερ Μάρκετ, Παντοπωλεία, Κρεοπωλεία, Ζαχαροπλαστεία, Φούρνους, ιχθυοπωλεία, λαϊκές αγορές κτλ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαραίτητο είναι να έχει NFC το κινητό σας για να μπορεί να πληρώνει ανέπαφα!

Τα ποσά που θα δοθούν στην άυλη κάρτα

 • Μονομελές νοικοκυριό: 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Το σύνολο του ποσού θα πιστώνεται κάθε μηνά χωρίς απαραίτητα να έχουν πραγματοποιηθεί οι αγορές από τον δικαιούχο. Το τονίζουμε διότι πολλοί έχουν μπερδευτεί νομίζοντας πως πρώτα πρέπει να γίνουν αγορές και θα τους επιστρέφεται το 10% των αγορών τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Market Pass: Πόσα είναι τα μετρητά στην τράπεζα με IBAN

 • Μονομελές νοικοκυριό: 53 ευρώ 3μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 77 ευρώ 3μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 77 ευρώ 3μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 101 ευρώ 3μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 101 ευρώ 3μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 125 ευρώ 3μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 149 ευρώ 3μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 173 ευρώ 3μηναία ενίσχυση

Πρόσφατες δημοσιεύσεις