Λογαριασμοί ρεύματος: Βήματα για την επιστροφή μέχρι 600 ευρώ

2022-05-15

Επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και επιστροφή αυξήσεων των τιμών της κιλοβατώρας συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ καθώς και πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών με ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας της ρήτρας αναπροσαρμογής περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές προκειμένου να λάβουν αποζημίωση έως 600 ευρώ για τις πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών, από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

- Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

- Η αποζημίωση αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους.

- Η επιδότηση αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που δηλώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.

- Τα ποσά της αποζημίωσης θα επιστρέφονται στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

- Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.

Αποζημίωση δικαιούνται και οι φοιτητές για τη φοιτητική κατοικία εφόσον υποβάλουν οι ίδιοι φορολογική δήλωση και έχουν δηλώσει τη φοιτητική κατοικία ως κύρια.

- Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η υποβολή αίτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ. Μέσω της πλατφόρμας θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

- Ο καταναλωτής δηλαδή δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες - παρόχους ενέργειας. Αυτό που θα κάνει είναι να εισέρχεται στην πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης. Στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίησή τους.

- Για όσους άλλαξαν κατοικία θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην Εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.

- Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Ας δούμε τις απαντήσεις στις πιο κρίσιμες ερωτήσεις:  

Ποιοι ακριβώς είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος για το ρεύμα έως 600 ευρώ;

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κύριας κατοικίας, με «κόφτη» οικογενειακό εισόδημα έως 45.000€. Θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα που δηλώθηκε πέρσι, δηλαδή το εισόδημα του 2020 για το νοικοκυριό (περσινές φορολογικές δηλώσεις) και μετράει το αθροιστικό, οικογενειακό εισόδημα.

Για το κριτήριο της κύριας κατοικίας λαμβάνεται υπόψη η κατοικία που έχει δηλωθεί στο Ε1, δηλαδή στην φορολογική δήλωση.

Τα νοικοκυριά που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα λάβουν την αναδρομική εφάπαξ ενίσχυση.

Πώς μπορώ να λάβω την αναδρομική ενίσχυση;

Ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ανοίξει στο περιβάλλον του gov.gr

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κάνω την αίτηση;

Η ηλεκτρονική εφαρμογή προβλέπεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Πιθανότατα το πρώτο 10ήμερο Ιουνίου ώστε να γίνουν οι αιτήσεις.

Πώς θα κάνω την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

Ο δικαιούχος θα μπαίνει στην πλατφόρμα με τα κλειδιά του taxis, η πλατφόρμα θα του εμφανίζει την πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 (φορολογική δήλωση) είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης. Δίπλα από την πρώτη κατοικία θα υπάρχει ο σχετικός αριθμός του ρολογιού και το ποσοστό κοινής χρήσης συνιδιοκτησίας. Η πλατφόρμα θα ρωτά: Είναι σωστά αυτά τα στοιχεία; Αν δεν είναι σωστά τα στοιχεία, ο δικαιούχος θα μπορεί να διορθώνει. Έχει για παράδειγμα αλλάξει κύρια κατοικία; Θα δηλώνει τη νέα κύρια κατοικία. Προσοχή όμως, διότι η αλλαγή θα καταχωρείται και στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δηλαδή της εφορίας.

Πριν φύγει από την πλατφόρμα θα δηλώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού, ώστε να λάβει εκεί το ποσό.

Ποιος παίρνει τα χρήματα στις περιπτώσεις που ο λογαριασμός ρεύματος είναι σε άλλο όνομα; Για παράδειγμα στους ενοικιαστές;

Δεν έχει καμία σημασία σε ποιανού όνομα είναι ο λογαριασμός. Σημασία έχει τι είναι δηλωμένο στο Ε1 ως κύρια κατοικία. Με άλλα λόγια το κριτήριο που καθορίζει το ποιος θα πάρει την έκτακτη αποζημίωση για το ρεύμα είναι το πού έχεις δηλώσει στην εφορία ότι μένεις. Έτσι, αν κάποιος νοικιάζει ένα σπίτι αλλά το ρολόι είναι σε άλλο όνομα, εφόσον δηλώνει το συγκεκριμένο οίκημα ως κύρια κατοικία του θα πάρει την επιδότηση κανονικά.

Μένω σε ακίνητο με δωρεάν παραχώρηση από τους γονείς μου. Θα πάρω την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση;

Στις περιπτώσεις της «δωρεάν παραχώρησης», εάν το ακίνητο έχει δηλωθεί από το άτομο που διαμένει σε αυτό ως πρώτη κατοικία, τότε θα του δοθεί κανονικά η αποζημίωση.

Στο ακίνητο που διαμένω εμφανίζομαι ως φιλοξενούμενος. Θα λάβω την επιδότηση;

Όχι. Ο «φιλοξενούμενος» δεν έχει δικαίωμα στην επιδότηση του ρεύματος. Την δήλωση για την έκτακτη αποζημίωση θα την υποβάλλει αυτός που τον φιλοξενεί, εφόσον βεβαίως το ακίνητο έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία.

Είμαι φοιτητής και νοικιάζω διαμέρισμα εκεί που σπουδάζω. Θα πάρω την αποζημίωση για το ρεύμα;

Όταν ένας φοιτητής νοικιάζει μία κατοικία και είναι άνω των 18, υποβάλλει φορολογική δήλωση και δηλώνει το σπίτι που μένει ως κύρια κατοικία θα λάβει κανονικά το επίδομα. Ο φοιτητής έχει και τη δυνατότητα διόρθωσης στη φάση αυτή της κύριας κατοικίας. Αντίθετα οι φοιτητές που δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, ώστε να δηλώσουν εκεί το σπίτι που μένουν ως κύρια κατοικία τους χάνουν το επίδομα.

Μένω στην δευτερεύουσα κατοικία των γονιών μου που τυγχάνει να είναι στην πόλη που σπουδάζω. Είμαι φοιτητής. Θα πάρω την επιδότηση;

Θα δοθεί η δυνατότητα και σε αυτές τις περιπτώσεις να δηλώσουν στην πλατφόρμα την δευτερεύουσα κατοικία των γονέων ως κύρια κατοικία. Έτσι, θα λάβουν και οι συγκεκριμένοι φοιτητές την αποζημίωση.

Δεν έχω ακόμη πληρώσει ή εξοφλήσει τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου - Μαΐου. Θα επιδοτηθώ αναδρομικά;

Ναι. Λαμβάνουν το ποσό όλοι, ανεξαρτήτως εάν έχουν κάνει ρύθμιση ή όχι, το σύνολο του ποσού. Ακόμη κι αν οι επίμαχοι λογαριασμοί εξοφλούνται σε 12 ή 24 ή περισσότερες δόσεις, το ποσό θα δοθεί κανονικά τώρα.

Θα πρέπει να δηλώσω στην πλατφόρμα και την κατανάλωση ή άλλα στοιχεία από τον λογαριασμό μου;

Όχι, αυτό θα γίνεται αυτόματα. Με βάση τον αριθμό του ρολογιού, η πλατφόρμα θα αντλεί από τις εταιρείες - παρόχους τρία στοιχεία για κάθε μήνα:

 1. το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής,
 2. την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος και
 3. την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα προκύπτει το ποσό που θα δικαιούται ο καταναλωτής.

Τα χρήματα που θα πάρω είναι 600 ευρώ;

Όχι απαραίτητα. Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης κυμαίνεται από 18 ευρώ κατά ελάχιστον έως 600 ευρώ το μέγιστο και εξαρτάται από την κατανάλωση του νοικοκυριού. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν θα λάβουν καθόλου επιδότηση καθώς η «έξτρα» επιβάρυνση δεν έχει ξεπεράσει τα 30 ευρώ και έτσι μένουν εκτός.

Ποιοι λογαριασμοί μετρούν για την αναδρομική επιδότηση;

Μετρούν λογαριασμοί κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού. Προσοχή, μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

Πώς θα υπολογιστεί το ποσό που θα πάρω;

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αθροίσουμε την ρήτρα αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε την περίοδο Δεκέμβριος '21- Μάιος '22. Αφαιρούμε το ποσό της κρατικής επιδότησης για το ίδιο διάστημα, αλλά και τυχόν εκπτώσεις του παρόχου. Απομένει ένα ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η αποζημίωση και συγκεκριμένα είναι το 60% αυτού.

Για παράδειγμα:

 • Αθροιστική ρήτρα αναπροσαρμογής Δεκεμβρίου - Μαίου: 1.300€
 • Αθροιστική κρατική επιδότηση και έκπτωση εταιρείας για Δεκέμβριο - Μάιο: 500€
 • Έξτρα επιβάρυνση: 800€
 • Εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση: 480€

Μπορώ να υπολογίσω μόνος μου το ποσό που δικαιούμαι;

Ναι. Ως εξής:

 • Συγκεντρώνουμε τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου - Μαίου, με βάση την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "ρήτρα αναπροσαρμογής".
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης"
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "έκπτωση"
 • Αφαιρούμε από το πρώτο άθροισμα, δηλαδή από το άθροισμα της ρήτρας αναπροσαρμογής τα άλλα δυο ποσά (άθροισμα κρατικής επιδότησης και άθροισμα έκπτωσης)
 • Πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα της αφαίρεσης με 60%.

Πότε θα δω τα χρήματα της έκτακτης ενίσχυσης στον τραπεζικό μου λογαριασμό;

Τα ποσά αναμένεται να πιστωθούν προς το τέλος Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα αναρτηθούν στη σελίδα της ΔΥΠΑ οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα και οι πρώτες επιταγές των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα αναρτηθούν στη σελίδα της ΔΥΠΑ οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα και οι πρώτες επιταγές των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025.