Λογαριασμοί Ρεύματος: Τι αλλαγές έφερε ο Δεκέμβριος-Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ-Αυξήσεις στα τιμολόγια

2022-01-16

Η κούρσα της τιμής της kWh δεν έχει σταματημό και μαζί της οι τιμές χρέωσης των παρόχων. Ύστερα τις μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος από τον Σεπτέμβριο και μετά, ο πόλεμος μεταξύ των παρόχων συνεχίζεται και κάνει ακόμα πιο αναγκαία την έξυπνη σύγκριση προγραμμάτων.

Τι αλλαγές έφερε ο Δεκέμβριος

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Μέχρι τώρα, η ΔΕΗ επέτρεπε στους καταναλωτές να "κλειδώσουν" την τιμή χρέωσης για 2 χρόνια αποφεύγοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής αν ήταν πελάτες της στα προγράμματα MyHomeOnline, myHomeEnter και για έναν χρόνο στο πρόγραμμα MyHomeEnter+.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας οι οποίοι, με επιστολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τόνισαν ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού, εκμεταλλευόμενη το παλαιότερο μονοπώλιο που είχε στην αγορά.

Ωστόσο, το "κλείδωμα" της τιμής χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής είναι κάτι που προσφέρεται από όλους τους παρόχους. Ο λόγος των αντιδράσεων είναι το ότι η τιμή που προσέφερε η ΔΕΗ μέχρι τις 02/12 ήταν κάτω από το μισό της της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος Οκτωβρίου και ότι εκμεταλλεύεται την αποκλειστική της πρόσβαση στην υδροηλεκτρική παραγωγή, γεγονός που της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα και ευελιξία ιδιαίτερα τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί.

Πλέον, μετά τις αντιδράσεις του ανταγωνισμού, η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ από τις 3 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

1. Αύξηση έως 80% στην τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με την προηγούμενη τιμή.

2. Το "κλείδωμα" της σταθερής τιμής χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής ισχύει πλέον για ένα χρόνο, αντί για δύο που ίσχυε πριν.

Παρακάτω θα δεις και αναλυτικότερα τη σύγκριση των νέων και των παλιών τιμών των προγραμμάτων της ΔΕΗ.  

Οι νέες τιμές αφορούν όσους καταναλωτές μπουν στο πρόγραμμα myHome Enter από τις 3 Δεκεμβρίου και μετά. Για τους καταναλωτές που έχουν ενεργοποιήσει το πρόγραμμα μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου, ισχύει η παλιά τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής.  

Σε τι οφείλεται η αύξηση των τιμολογίων;

  • Στην απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου
  • Στην εκτίναξη των τιμών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την Ευρώπη
  • Στο χρηματιστήριο των ρύπων, δηλαδή στο γεγονός ότι όποιος μολύνει πληρώνει περισσότερο
  • Στο γεγονός ότι ο κρύο έφερε μαζί του μεγάλη ζήτηση σε ρεύμα και άρα υψηλές τιμές χονδρεμπορικής αγοράς

Οι αυξήσεις αυτές φαίνεται ότι πλήττουν κυρίως τα πιο αδύνατα κοινωνικά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Ωστόσο, έχουν παρθεί μέτρα ελάφρυνσης τα οποία στοχεύουν στην κάλυψη μέρους ων επιβαρύνσεων που υφίστανται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, των οποίων η ηλεκτροδότηση γίνεται από το δίκτυο χαμηλής τάσης.   

Αυξήσεις ΔΕΗ: Νέα Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας

Από τις 5 Αυγούστου του 2021, η ΔΕΗ έχει εισαγάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται (ανταγωνιστικές χρεώσεις) από νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση.

Σύμφωνα με ενημέρωσή της, η ΔΕΗ θα αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι τώρα για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης και η οποία είχε ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαΐου. Τη θέση της θα πάρει νέα ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία πλέον θα βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νέα ρήτρα, που ονομάζεται "Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας", αφορά στα "παλιά" οικιακά τιμολόγια και τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης, (δηλαδή ισχύει για όλους τους πελάτες της ΔΕΗ στην Χαμηλή Τάση, εκτός από αυτούς που έχουν επιλέξει κάποιο από τα νέα προγράμματα myHome Enter/ Online/ Enter+).  

Πώς λειτουργεί η Ρήτρα Αναπροσαρμογής της ΔΕΗ;

Η "Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας" έχει τεθεί σε ισχύ από τις 5 Αυγούστου και λειτουργεί με τους εξής τρόπους:

1. Συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας,

2. Αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο μηχανισμό που ισχύει σήμερα, ο οποίος βασίζεται στη ρήτρα CO2 δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Με την εφαρμογή της νέας αυτής ρήτρας αναπροσαρμογής, έχει τεθεί σε ισχύ και μια νέα έκπτωση της ΔΕΗ, της τάξης του 30%, στα τιμολόγια, προκειμένου να μειώσει την επιβάρυνση που επιφέρει η συγκεκριμένη ρήτρα. Η έκπτωση αυτή θα εφαρμόζεται στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων.

💡 Σημαντικό!

Δυστυχώς, η έκπτωση 30% της ΔΕΗ μαζί με την επιδότηση στις καταναλώσεις έως 300kWh, δε μπορούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής (παρόλο που έτσι έχει επικοινωνηθεί) καθώς αν η τιμή χονδρεμπορικής είναι υψηλή, το κόστος έτσι κι αλλιώς αυξάνεται. Επιπλέον οι τιμές του ρεύματος στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο οπότε το τελικό κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Αυξήσεις σε όλους τους παρόχους λόγω αύξησης των τελών μεταφοράς 

Αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματός τους βλέπουν όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οι επιβαρύνσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ και έγκριση της ΡΑΕ. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξάρτητα του ενεργειακού παρόχου.

Ποιους αφορούν οι αυξήσεις;

  • Μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις (ή αλλιώς πελάτες μέσης τάσης)
  • Οικιακούς καταναλωτές
  • Λοιπές μικρές επιχειρήσεις & οδικός φωτισμός (ή αλλιώς πελάτες χαμηλής τάσης)
  • Οικιακούς καταναλωτές δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου & Πολύτεκνους

Αντιθέτως, η ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία (δηλαδή οι λεγόμενοι πελάτες υψηλής τάσης) είναι η μόνη που θα δει μείωση 2% στους λογαριασμούς της.

Φαίνεται λοιπόν ότι τίποτα δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα και οι τιμές σε ΔΕΗ και ιδιωτικούς παρόχους αλλάζουν συνεχώς. Γι' αυτό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι έρευνα αγοράς και σύγκριση. 

Στο allazorevma.gr, μπορείς να συγκρίνεις όλα τα προγράμματα της αγοράς με ένα κλικ και χρησιμοποιώντας τα έξυπνα φίλτρα, να επιλέξεις ανάμεσα σε αυτά που ταιριάζουν στις ανάγκες σου (πχ χωρίς ΟΤΣ, χωρίς δέσμευση κ.α.). 

Τα τρία επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες απευθύνονται σε ανέργους και εργαζομένους, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους και τη βελτίωση της επαγγελματικής τους θέσης.

Η Επιτροπή που ασχολείται με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την επάρκεια των κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει περίπου στα μέσα Νοεμβρίου για τις αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα 2024-2025, καλύπτοντας την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο.

Το νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, που ξεκίνησε από το Υπουργείο Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το πρόγραμμα δωρέαν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ (self-test) που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από συνεργαζόμενα φαρμακεία, δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα.

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναμένονται από το Νέο έτος στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει μια αναπροσαρμογή που ανταποκρίνεται στις νέες οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του 2025 θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει το «πράσινο» τιμολόγιο.