Λογαριασμοί ρεύματος: Τεράστιες χρεώσεις στις ρήτρες αναπροσαρμογής- Με ποια ονομασία εμφανίζονται στους λογαριασμούς- Πώς υπολογίζονται

2021-12-20

Τεράστιες χρεώσεις στις ρήτρες αναπροσαρμογής- Με ποια ονομασία εμφανίζονται στους λογαριασμούς- Πώς υπολογίζονται

Κάθε εταιρεία χρεώνει κατά το δοκούν ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή το μέσο μεταφοράς στους καταναλωτές όλων των επισφαλειών και στρεβλώσεων της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είτε πρόκειται για καθετοποιημένες εταιρείες (που είναι και παραγωγοί και συμμετέχουν στη χονδρική) είτε μόνο για προμηθευτές - εμπόρους.

Οι επιδοτήσεις / εκπτώσεις όσο κι αν γράφονται και σβήνονται από την κυβέρνηση το ύψος τους και το ποσό χρηματοδότησής τους από τα δικαιώματα των ρύπων  δεν μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, όπως απαγγέλλονταν. 

Οι ρήτρες εμφανίζονται στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. η όχι. 

Ας δούμε αναλυτικά τι είναι ρήτρες προσαρμογής ΟΤΣ, πως εφαρμόζονται και πως ονομάζονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από τα εξής σκέλη: το ανταγωνιστικό σκέλος και το ρυθμιζόμενο σκέλος. Η χρέωση με τίτλο «Ρήτρα Προσαρμογής» ή «Τέλος/Ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος», αποτελεί ανταγωνιστική χρέωση, δηλαδή σχετίζεται άμεσα με την εμπορική και τιμολογιακή πολιτική του κάθε Προμηθευτή και τη στρατηγική διαχείρισης του ρίσκου της πρόσθετης χρέωσης που εφαρμόζεται στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων του, έναντι διακυμάνσεων σε συνιστώσες που αθροίζουν στο συνολικό κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με το οποίο επιβαρύνεται ο εν λόγω Προμηθευτής. 

Αποτελεί δηλαδή η «ρήτρα προσαρμογής» μέρος της Χρέωσης Προμήθειας και όχι μέρος της Ρυθμιζόμενης Χρέωσης, και είναι στην κρίση του κάθε προμηθευτή εάν και με ποιό τρόπο (μερικώς ή ολόκληρο) θα μετακυλήσει στον τελικό καταναλωτή το επιπρόσθετο κόστος από τις εν λόγω διακυμάνσεις του κόστους ενέργειας που τον επιβαρύνει.

Οι χρεώσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της εν λόγω ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος αποτελούν μέρος της σύμβασης προμήθειας, του κάθε προμηθευτή, ενώ η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εν λόγω χρεώσεων αναγράφεται μέσα σε αυτή.

Εφόσον λοιπόν η Σύμβαση Προμήθειας μεταξύ του Προμηθευτή και του Πελάτη, προβλέπει την επιβολή της ανωτέρω Ρήτρας, η τελευταία είναι νόμιμη, στο πλαίσιο της συμβατικής σχέσης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. 

Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς -ΤΕΑ (πρώην Οριακή Τιμή Συστήματος- ΟΤΣ) είναι η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν το ρεύμα οι Πάροχοι. Η τιμή αυτή παρουσιάζει διακυμάνσεις με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα μη προβλέψιμο κόστος για τους παρόχους. Μετακυλίουν συνεπώς όλο ή μέρος του κινδύνου αυτού στους καταναλωτές.

Η χρέωση (ή πίστωση) αυτή προβλέπεται στις συμβάσεις που υπογράφουν οι πελάτες, αλλά δεν αναφέρεται πάντα στους δημοσιευμένους τιμοκαταλόγους των Παρόχων. Συνεπώς, είναι καλό να γνωρίζουμε, ότι πέραν των ανταγωνιστικών χρεώσεων, είναι πιθανόν να εμφανισθεί στους λογαριασμούς μας και μια «ρήτρα προσαρμογής", που είναι μια επιπλέον χρέωση (ή πίστωση) που πρέπει να συνυπολογίσουμε. 

Προς το παρόν ο κάθε πάροχος δίνει διαφορετικό όνομα στην χρέωση αυτή και την τοποθετεί σε διαφορετικό σημείο στον λογαριασμό του. Στον Πίνακα παρακάτω υπάρχει σχετικός οδηγός 

Πόσο επηρεάζει αυτή η "Ρήτρα" τον καταναλωτή;

Αν η χονδρική τιμή (ΤΑΕ - ΟΤΣ) ξεπεράσει το άνω όριο μιας ουδέτερης ζώνης τιμών που καθορίζεται στην σύμβαση, ο Πάροχος επιβαρύνει τον καταναλωτή, ενώ αν είναι μικρότερη από το κάτω όριο ο Πάροχος πιστώνει τον καταναλωτή.

Για να διαμορφώσει ο καταναλωτής καλύτερη άποψη για το θέμα παρουσιάζονται οι μέσες μηνιαίες τιμές ΤΕΑ (ΟΤΣ) και οι «ουδέτερες» ζώνες ανά Πάροχο στους παρακάτω πίνακες. 

Πίνακας 1.Μέση Μηνιαία ΟΤΣ  

Πίνακας 2. Πίνακας υπολογισμού ρήτρας οριακής τιμής συστήματος από τους Παρόχους 

Γενική Παρατήρηση: Οι υπολογισμοί που παρουσιάζονται στον Πίνακα είναι εκτίμηση των χρεώσεων που βασίζεται στην ερμηνεία των συμβάσεων των Παρόχων. Στην πράξη οι Πάροχοι δεν εφαρμόζουν πάντα με ακρίβεια τις συμβάσεις, χρεώνοντας μικρότερα (ή και μεγαλύτερα) ποσά με βάση την τρέχουσα εμπορική τους πολιτική.

Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή, είναι αυτή που παρακολουθεί τις μεταβολές της Οριακής Τιμής Συστήματος, και πλέον της Τιμής Αγοράς Επόμενης Ημέρας, δηλαδή της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προσδιορίζεται με βάση το θεμελιώδη κανόνα της ζήτησης και της προσφοράς για κάθε ώρα και εκφράζεται κατά κανόνα σε €/MWh.

Μια άλλη εφαρμογή είναι αυτή που παρακολουθεί τις μεταβολές του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων , δηλαδή της τιμής του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ρύπων, η οποία προσδιορίζεται με ανάλογο τρόπο.  

Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους προμηθευτές να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές μορφές μηχανισμών τυποποίησης. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο blog

Τα νέα της εβδομάδας
 

Η Επιτροπή που ασχολείται με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την επάρκεια των κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει περίπου στα μέσα Νοεμβρίου για τις αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα 2024-2025, καλύπτοντας την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο.

Το νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, που ξεκίνησε από το Υπουργείο Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το πρόγραμμα δωρέαν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ (self-test) που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από συνεργαζόμενα φαρμακεία, δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα.

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναμένονται από το Νέο έτος στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει μια αναπροσαρμογή που ανταποκρίνεται στις νέες οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες.