Λογαριασμοί ρεύματος: Σήμερα ανεβαίνουν τα νέα τιμολόγια από τους παρόχους για τον Αύγουστο

2022-07-25

Σήμερα Δευτέρα 25/7 αναμένεται να ανακοινωθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικoύ ρεύματος για τον Αύγουστο από τους προμηθευτές ενέργειας, τα οποία αναμένονται αρκετά υψηλότερα - στην περιοχή των 50 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος, με αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών. Στόχος της κυβέρνησης είναι τον Αύγουστο οι τελικές τιμές να είναι κάτω από 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μετά την εφαρμογή των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος.

Ταυτόχρονα, αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί και το ποσό της επιδότησης, ώστε να γνωρίζουν από πριν οι καταναλωτές τι ακριβώς θα πληρώσουν, και ποια είναι η ελάφρυνση από την επιδότηση. Στόχος του υπουργείου, είναι η διαδικασία να είναι απόλυτα διαφανής, και να μπορεί από πριν ο καταναλωτής να γνωρίζει πόσο θα του κοστίσει η ενέργεια που θα πληρώσει στον κάθε προμηθευτή και από πόσο μειώνει το κόστος αυτό η κρατική επιδότηση. Σκοπός της κυβέρνησης είναι μετά την επιδότηση να μειωθούν τα τιμολόγια κάτω από 20 λεπτά την κιλοβατώρα.

Ιστορικό ρεκόρ καταγράφεται για τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στη χονδρική τιμή του ρεύματος στα εθνικά χρηματιστήρια. Στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 466 €/MWh, στην Ιταλία στα 527 €/MWh και στη Βουλγαρία στα 460 €/MWh.

Η μέση χονδρική τιμή ρεύματος τον Ιούλιο είναι 327,5€/MWh. Αυτό σημαίνει ότι αν υπήρχε ακόμα η ρήτρα αναπροσαρμογής, αν δεν είχε αποσυνδεθεί η τιμή της λιανικής από τη χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας, θα βλέπαμε ρήτρα αναπροσαρμογής για κάθε ΚWh στα 0,32 ευρώ.

Έως τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας οι πάροχοι θα ανακοινώσουν πόσο θα χρεώνουν την κάθε ΚWh. Οι καταναλωτές θα έχουν για αυτό τον μήνα 5 ημέρες και από τον επόμενο μήνα 10 ημέρες για να αποφασίσουν αν θα αλλάξουν πάροχο. Δεν μπορούν, ωστόσο, να αλλάξουν πάροχο όσοι έχουν σταθερά τιμολόγια.

Κάθε 20 του μηνός θα γίνονται οι ανακοινώσεις των τιμών ρεύματος για τον επόμενο μήνα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!