Λογαριασμοί ρεύματος: Νέα μέτρα για τα νοικοκυριά-Στήριξη των ευάλωτων με "κομμένο" ρεύμα

2021-12-20

Λογαριασμοί ρεύματος: Δικαιούχοι τής επιδότησης είναι όλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παροχές των οποίων συνδέονται στην χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιούχων Κ.Ο.Τ.(Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου) και Τ.Υ.Α.(Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης) 

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η επιδότηση θα εμφανίζεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό και θα αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοεμβρίου και Δεκέμβριο στη πρώτη φάση.

Το πόσο έκπτωσης θα εμφανίζεται ως "Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης " στις ανταγωνιστικές χρεώσεις του εκκαθαριστικού λογαριασμού.

 Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει Νέα αύξηση στην επιδότηση ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο. Η επιδότηση θα φτάσει στα 49,5 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 50 ευρώ αντί 39 ευρώ που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Για ευπαθείς ομάδες, δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο  θα φτάσει στα 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα, που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Η επιδότηση θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ για το προσεχές

Ας δούμε πώς εφαρμόζεται στους λογαριασμούς ανά μήνα.

Όσοι οικιακοί καταναλωτές θα λάβουν ή έχουν λάβει εκκαθαριστικό λογαριασμό που αφορά καταναλώσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, θα δουν ανά περίπτωση επιδότηση-έκπτωση στις πρώτες 300 κιλοβατώρες από 9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και 18 για τον Οκτώβριο για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και 24 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Για τις καταναλώσεις που θα αφορούν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η επιδότηση-έκπτωση θα είναι 39 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και 45 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ και 49,5 ευρώ για τον μηνά Δεκέμβριο για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και 55,5 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Λογαριασμοί ρεύματος: Λειτουργεί Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία  τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. 

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις. Το επίδομα αντιστοιχεί σε 1.500 ευρώ ανά φοιτητή και φοιτήτρια ή 2.000 ευρώ ανά άτομο όταν επιλεχθεί η συγκατοίκηση.

Οι ανέπαφες συναλλαγές και ψηφιακές κάρτες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας από το Freedom Pass, Fuel Pass και στη συνέχεια Τουρισμός για όλους Pass, Market Pass, Dentist Pass, αλλά και Youth Pass που έρχεται τον Νοέμβριο.

Λήγει την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 14:00 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ για νέους από 25 έως 39 ετών, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει μέσω του προγράμματος το δικό τους σπίτι 9.378 ζευγάρια.

Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα σε ανέργους και ανασφάλιστους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως όταν ήταν εργαζόμενοι και κανονικά ασφαλισμένοι. Παρακάτω παρουσιάζουμε τρεις περιπτώσεις ανέργων και ανασφάλιστων που έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση:

Το Market pass θα πληρωθεί εφάπαξ για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αποδέσμευση χρημάτων θα αρχίσει σταδιακά στις 29 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται στις αιτήσεις των περισσότερων δικαιούχων.