Λογαριασμοί ρεύματος: Νέα μέτρα για τα νοικοκυριά-Στήριξη των ευάλωτων με "κομμένο" ρεύμα

2021-12-20

Λογαριασμοί ρεύματος: Δικαιούχοι τής επιδότησης είναι όλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παροχές των οποίων συνδέονται στην χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιούχων Κ.Ο.Τ.(Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου) και Τ.Υ.Α.(Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης) 

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η επιδότηση θα εμφανίζεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό και θα αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοεμβρίου και Δεκέμβριο στη πρώτη φάση.

Το πόσο έκπτωσης θα εμφανίζεται ως "Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης " στις ανταγωνιστικές χρεώσεις του εκκαθαριστικού λογαριασμού.

 Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει Νέα αύξηση στην επιδότηση ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο. Η επιδότηση θα φτάσει στα 49,5 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 50 ευρώ αντί 39 ευρώ που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Για ευπαθείς ομάδες, δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο  θα φτάσει στα 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα, που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Η επιδότηση θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ για το προσεχές

Ας δούμε πώς εφαρμόζεται στους λογαριασμούς ανά μήνα.

Όσοι οικιακοί καταναλωτές θα λάβουν ή έχουν λάβει εκκαθαριστικό λογαριασμό που αφορά καταναλώσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, θα δουν ανά περίπτωση επιδότηση-έκπτωση στις πρώτες 300 κιλοβατώρες από 9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και 18 για τον Οκτώβριο για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και 24 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Για τις καταναλώσεις που θα αφορούν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η επιδότηση-έκπτωση θα είναι 39 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και 45 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ και 49,5 ευρώ για τον μηνά Δεκέμβριο για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και 55,5 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Λογαριασμοί ρεύματος: Λειτουργεί Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία  τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. 

Όπως μπορούμε να δούμε, μπαίνοντας στην σελίδα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα παιδιού, έχει εμφανιστεί η εκκαθάριση της προγραμματισμένης πληρωμής Μαΐου για το Α21.

Οι άνθρωποι που φροντίζουν ένα άρρωστο συγγενή τους που μπορεί να είναι το παιδί, ο γονιός ή ένα άλλο συγγενικό τους πρόσωπο, μπορεί να αντιμετωπίζουν σημαντικά συναισθηματικά, σωματικά, οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα.

Το Youth Pass αποτελεί μέτρο ενθάρρυνσης και εισαγωγής των νέων στις πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες, ενίσχυσης του εγχώριου πολιτιστικού και τουριστικού κλάδου, καθώς και εξοικείωσης των νέων με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.