Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται μεγάλη "ανάσα" στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής- Μείωση τιμής της κιλοβατώρας

2022-04-29

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται μεγάλη "ανάσα" στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής- Μείωση τιμής της κιλοβατώρας

Τον μηδενισμό και τελικά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έτσι όπως την ξέρουμε σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο να πέσουν στο προ κρίσης οι τιμές των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Από τις προτάσεις, που βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να οδηγηθούμε σε τιμές λιανικής ρεύματος του 2021 (προ κρίσης), δηλαδή πέριξ των 0,16 ευρώ ανά kWh, ενώ πλέον σήμερα οι τιμές φτάνουν και στα 0,33 με 0,35 ευρώ ανά kWh, χωρίς τις επιδοτήσεις. Σημειώνεται πως ειδικά σε μεγάλες καταναλώσεις νοικοκυριών, οι επιβαρύνσεις ήταν πολύ υψηλές. 

Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση είναι:

1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.

3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Έρχεται η πληρωμή των 3,5 μηνών του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή είναι προγραμματισμένη για τις 22 Δεκεμβρίου και θα αρχίσει από την 21 Δεκεμβρίου μετά τις 2:30 μ.μ.