Κρατική επιδότηση ρεύματος- Πότε θα εφαρμοστεί η έκπτωση στους λογαριασμούς

2021-10-15
Στο πλαίσιο κρατικής επιδότησης,  που έχει ανακοινωθεί για τους λογαριασμούς Ηλεκτρικής ενέργειας όλοι οι προμηθευτές υποχρεούνται να προβούν στην εφαρμογή έκπτωσης στους επόμενους λογαριασμούς,  πού θα λάβουν οι καταναλωτές. 

Έτσι ήδη από το λογαριασμό Οκτωβρίου και για καταναλώσεις από 1/9 θα υπάρχει έκπτωση στο πλαίσιο κρατικής επιδότησης.

Το ποσό αυτό θα εμφανίζεται ως "Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης" στις ανταγωνιστικές χρεώσεις του εκκαθαριστικού λογαριασμού. 

Οι καταναλωτές δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια. Η έκπτωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς τους αυτόματα από τον προμηθευτή.  

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας:

Η απευθείας επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών με 30 ευρώ τη μεγαβατώρα (έκπτωση 9 ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό), διπλασιάζεται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει απευθείας κρατική επιδότηση της τάξεως των 18 ευρώ το μήνα για μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες.

Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, η στήριξη ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Άρα η μηνιαία επιδότηση διαμορφώνεται στα 24 ευρώ το μήνα για να μη δουν αύξηση στους λογαριασμούς του τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Διευκρινίσεις προς τους προμηθευτές

Προκειμένου να διευκολύνει τους προμηθευτές να ενεργοποιήσουν άμεσα τον μηχανισμό επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος (καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, που θα εξειδικεύει το μέτρο και προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επείγουσα επιστολή που έστειλε στις εταιρείες και τους συνδέσμους του κλάδου (ΕΣΑΗ, ΕΣΠΕΝ, ΕΣΕΠΗΕ) δίνει οδηγίες και διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες προμήθειας έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες προσαρμογές των πληροφοριακών τους συστημάτων για την «ενεργοποίηση» της επιδότησης. 

Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι η επιδότηση καλύπτει όλα τα κυμαινόμενα -που έχουν δηλαδή ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης- τιμολόγια χαμηλής τάσης (όπως και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), ενώ θα εφαρμοσθεί σε όλους τους λογαριασμούς έκδοσης από σήμερα, 1 Οκτωβρίου (έναντι ή εκκαθαριστικούς).

Στο κείμενο επαναλαμβάνεται ότι η επιδότηση ισούται με 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh), με μέγιστο όριο κάλυψης τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, το μέτρο θα καλύψει τις καταναλώσεις από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου, σε όλους τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Οκτωβρίου και οι οποίοι περιλαμβάνουν καταναλώσεις από το εν λόγω χρονικό διάστημα. Αναφέρεται ότι το μέτρο μπορεί να παραταθεί και μετά το τέλος του έτους, «λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες συνθήκες στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα ποσά της επιδότησης θα αναγράφονται στους λογαριασμούς διακριτά από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, ως «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης». Στην περίπτωση που ένας προμηθευτής προχωρήσει σε κάποια επιπλέον έκπτωση το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου, τότε και αυτή θα αναγράφεται ξεχωριστά.

Σε ομιλία του στη Βουλή τη Δευτέρα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως το κονδύλι που θα διατεθεί σε πρώτη φάση θα αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ (από 150 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι προμηθευτές αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, για την κάλυψη του μέρους των ανταγωνιστικών χρεώσεων που θα απορροφήσουν. Η χρηματοδότηση θα αφορά πίστωση έναντι των ποσών που έχουν να λαμβάνουν και θα υπολογιστεί με βάση την εκτιμώμενη κατανάλωση του πελατολογίου χαμηλής τάσης που έχει κάθε εταιρεία. Η οριστική εκκαθάριση θα γίνει μετά το τέλος εφαρμογής του μέτρου, στη βάση της πραγματικής κατανάλωσης του πελατολογίου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο blog

Τα νέα της εβδομάδας
 

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε σήμερα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Τα τέλη κυκλοφορίας 2023 αναμένεται να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσα στον Νοέμβριο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει ορισμένες αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Μέχρι να γίνουν γνωστές, υπενθυμίζουμε όσα ισχύουν.

Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα σε ανέργους και ανασφάλιστους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως όταν ήταν εργαζόμενοι και κανονικά ασφαλισμένοι.

Νέες επιβαρύνσεις στις δόσεις των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων φέρνουν οι αυξήσεις των τραπεζικών επιτοκίων που σημειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο (σε αντίθετη με τα επιτόκια καταθέσεων τα οποία παραμένουν αμετάβλητα).

Στο «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου, μπαίνουν τις επόμενες ημέρες περίπου 1.100 ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος «Eispraxis» το οποίο στοχεύει στην αυτόματη είσπραξη χρεών και την ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Έφτασε η ώρα για την πληρωμή του Fuel Pass 2 στους δικαιούχους.
Όπως ανακοινώθηκε, οι τελικές πληρωμές, που αφορούν τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.

Σήμερα Τετάρτη 05.10.2022 και ώρα 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το Πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Θεάματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την χειμερινή περίοδο 2022-2023. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και παρόχων θα υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 17.10.2022 και ώρα 23:59.

Κίνητρο για ρύθμιση οφειλών με «κούρεμα» του χρέους στη λήξη του διακανονισμού προβλέπει το νέο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της παροχής διευκολύνσεων σε όσους πελάτες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην εξόφληση των λογαριασμών τους κατά την περίοδο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

«Πιθανές οι διακοπές ρεύματος, δύσκολος ο χειμώνας» εκτιμά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δηλώνοντας ότι έχει ήδη ανακοινωθεί δελτίο ρεύματος * Σκρέκας: Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, η επιδότηση στους λογαριασμούς θα γίνει σε τρεις κλίμακες.

Η ΔΕΗ πάντα δίπλα στους πελάτες της, δημιουργεί νέες υπηρεσίες και βελτιώνει την εξυπηρέτησή της, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ακόμα περισσότερες διευκολύνσεις πληρωμών σε όσους πελάτες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην εξόφληση των λογαριασμών τους κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) το ποινολόγιο για τους ανέργους, που κατά περίπτωση επιβάλλει διακοπή στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας και διαγραφή από τα μητρώα από έξι μήνες έως και δύο έτη.