Κρατική επιδότηση ρεύματος- Πότε θα εφαρμοστεί η έκπτωση στους λογαριασμούς

2021-10-15
Στο πλαίσιο κρατικής επιδότησης,  που έχει ανακοινωθεί για τους λογαριασμούς Ηλεκτρικής ενέργειας όλοι οι προμηθευτές υποχρεούνται να προβούν στην εφαρμογή έκπτωσης στους επόμενους λογαριασμούς,  πού θα λάβουν οι καταναλωτές. 

Έτσι ήδη από το λογαριασμό Οκτωβρίου και για καταναλώσεις από 1/9 θα υπάρχει έκπτωση στο πλαίσιο κρατικής επιδότησης.

Το ποσό αυτό θα εμφανίζεται ως "Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης" στις ανταγωνιστικές χρεώσεις του εκκαθαριστικού λογαριασμού. 

Οι καταναλωτές δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια. Η έκπτωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς τους αυτόματα από τον προμηθευτή.  

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας:

Η απευθείας επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών με 30 ευρώ τη μεγαβατώρα (έκπτωση 9 ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό), διπλασιάζεται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει απευθείας κρατική επιδότηση της τάξεως των 18 ευρώ το μήνα για μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες.

Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, η στήριξη ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Άρα η μηνιαία επιδότηση διαμορφώνεται στα 24 ευρώ το μήνα για να μη δουν αύξηση στους λογαριασμούς του τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Διευκρινίσεις προς τους προμηθευτές

Προκειμένου να διευκολύνει τους προμηθευτές να ενεργοποιήσουν άμεσα τον μηχανισμό επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος (καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, που θα εξειδικεύει το μέτρο και προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επείγουσα επιστολή που έστειλε στις εταιρείες και τους συνδέσμους του κλάδου (ΕΣΑΗ, ΕΣΠΕΝ, ΕΣΕΠΗΕ) δίνει οδηγίες και διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες προμήθειας έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες προσαρμογές των πληροφοριακών τους συστημάτων για την «ενεργοποίηση» της επιδότησης. 

Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι η επιδότηση καλύπτει όλα τα κυμαινόμενα -που έχουν δηλαδή ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης- τιμολόγια χαμηλής τάσης (όπως και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), ενώ θα εφαρμοσθεί σε όλους τους λογαριασμούς έκδοσης από σήμερα, 1 Οκτωβρίου (έναντι ή εκκαθαριστικούς).

Στο κείμενο επαναλαμβάνεται ότι η επιδότηση ισούται με 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh), με μέγιστο όριο κάλυψης τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, το μέτρο θα καλύψει τις καταναλώσεις από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου, σε όλους τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Οκτωβρίου και οι οποίοι περιλαμβάνουν καταναλώσεις από το εν λόγω χρονικό διάστημα. Αναφέρεται ότι το μέτρο μπορεί να παραταθεί και μετά το τέλος του έτους, «λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες συνθήκες στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα ποσά της επιδότησης θα αναγράφονται στους λογαριασμούς διακριτά από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, ως «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης». Στην περίπτωση που ένας προμηθευτής προχωρήσει σε κάποια επιπλέον έκπτωση το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου, τότε και αυτή θα αναγράφεται ξεχωριστά.

Σε ομιλία του στη Βουλή τη Δευτέρα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως το κονδύλι που θα διατεθεί σε πρώτη φάση θα αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ (από 150 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι προμηθευτές αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, για την κάλυψη του μέρους των ανταγωνιστικών χρεώσεων που θα απορροφήσουν. Η χρηματοδότηση θα αφορά πίστωση έναντι των ποσών που έχουν να λαμβάνουν και θα υπολογιστεί με βάση την εκτιμώμενη κατανάλωση του πελατολογίου χαμηλής τάσης που έχει κάθε εταιρεία. Η οριστική εκκαθάριση θα γίνει μετά το τέλος εφαρμογής του μέτρου, στη βάση της πραγματικής κατανάλωσης του πελατολογίου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο blog

Τα νέα της εβδομάδας
 

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις. Το επίδομα αντιστοιχεί σε 1.500 ευρώ ανά φοιτητή και φοιτήτρια ή 2.000 ευρώ ανά άτομο όταν επιλεχθεί η συγκατοίκηση.

Οι ανέπαφες συναλλαγές και ψηφιακές κάρτες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας από το Freedom Pass, Fuel Pass και στη συνέχεια Τουρισμός για όλους Pass, Market Pass, Dentist Pass, αλλά και Youth Pass που έρχεται τον Νοέμβριο.

Λήγει την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 14:00 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ για νέους από 25 έως 39 ετών, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει μέσω του προγράμματος το δικό τους σπίτι 9.378 ζευγάρια.

Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα σε ανέργους και ανασφάλιστους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως όταν ήταν εργαζόμενοι και κανονικά ασφαλισμένοι. Παρακάτω παρουσιάζουμε τρεις περιπτώσεις ανέργων και ανασφάλιστων που έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση:

Το Market pass θα πληρωθεί εφάπαξ για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αποδέσμευση χρημάτων θα αρχίσει σταδιακά στις 29 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται στις αιτήσεις των περισσότερων δικαιούχων.